Прочитај ми чланак

Покренута прљава хајка: „Ђоковић мора да буде суспендован, одбио је допинг тест“!

0

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић је доживео непријатност пред меч са Камероном Норијем у Дејвис купу.

Новака су, што је прилично нетипично и не ради се често, желели да тестирају на недозвољене супастанце непосредно пред почетак меча, због чега се он успротивио.

Наравно, због тога ових дана трпи жестоке критике из света спорта, а сада се огласио и бивши француски бициклиста Марк Мадио који сматра да би Новак требало да буде суспендован јер је одбио комплетно тестирање.

– Увек сам подржавао да се тестирам ја или било ко, али не пред меч. Шта ће то променити? Бићу ту, кад се заврши меч тестирајте ме. Мени предстоји вађење крви. Надам се да ће променити одлуку – рекао је Ђоковић после меча са Норијем у четвртфиналу.

Мадио каже да нико нема право да одбије тестирање, те истиче да постоје две врсте тестирања, пре и после меча.

– Имамо правило контроле пре и после такмичења. Одбио је тест пре такмичења. Ако антидопинг тело ради свој посао, господин Ђоковић мора да буде суспендован. Одбио је тест пре такмичења, урадио је један после. У бициклизму, подвргавате се тесту, ако одбијете, тест је позитиван. Ако сте позитивни на тесту, кажњени сте. Немате право да одбијете тестирање, то је правило – рекао је Мадио гостујући на „РМЦ“ радију и додао:

– У асортиману допинг производа, постоје производи који се могу открити током изузетно ограниченог времена. Ако не обавите проверу пре почетка такмичења, време док се такмичите вам омогућава да елиминишете трагове допинг производа. Због тога је уведено тестирање пре такмичења. Нареално је да је упозорен. То више није насумична провера.