• Почетна
  • СПОРТ
  • Погледајте историјско извођење пенала по новом систему
Прочитај ми чланак

Погледајте историјско извођење пенала по новом систему

0

Европска фудбалска асоцијација одлучила је да на Европским шампионатима до 17 година, и у мушкој и женској конкуренцији, тестирају нови систем извођења пенала.

Наиме овај систем идентичан је ономе у тај-брејку у тенису, па тако након првог једанаестерца који изведе један тим, њихов ривал има два узастопна покушаја.

Наставак се одвија по већ устаљеном систему један за један, а колико не буде победника након пет серија извођење пенала се наставља се на исти начин као што је и започето.

Према речима УЕФА ово се ради да би се распоредио притисак на играче две екипе приликом пенал серије, јер су истраживања која су спровели наводно показала да у 60% случајева екипа која прва изводи пенал на крају и тријумфује.

Сматра се да је на екипи која друга шутира пенал много већи притисак и на овај начин они желе то да отклоне и учине пенал серију што праведнијом.

Први пример оваквог извођења пенала, такозваног АББА система ( први шутира А тим па два пута Б, па опет А) имали смо у утакмици женских селекција Немачке и Новешке која је у регуларном делу завршена резултатом 1:1. Након ове пенал серије Немице су изашле као победнице.

Наравно ово је за сада само тестирање новог начина извођења, али чини се да постоје добре шансе да он пређе и у праксу.

Погледајте како је то изгледало: