• Почетна
  • СПОРТ
  • ОВО МОРАТЕ ВИДЕТИ: На Ташу се фудбал играо – ФИЋАМА! (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ОВО МОРАТЕ ВИДЕТИ: На Ташу се фудбал играо – ФИЋАМА! (ВИДЕО)

0

Autobol-na-Tasmajdanu-1978

Сећате се југословенског “фиће”? Знате да је могао да игра фудбал? Ако вам то делује немогуће, вероватно сте превише млади да бисте се сећали касних седамдесетих у Београду…

Стадион Ташмајдан, на којем се последњих година чешће догађају трагедије него занимљиве манифестације, некада је био и полигон за аутобол. Не знате шта је то? Ево кратке лекције о спорту и историји престонице.

Тридесетих година прошлог века успешан рели возач Немац Карл Каплер осмислио је “лопташку” игру – аутомобилима. Прва утакмица ове врсте одиграна је на фудбалском терену ФК Франкониа Карлсруе. Ипак, након Каплеровог повлачења из овог спорта, алутобол је накратко заборављен.

Седамдесетих година ова идеја појавила се на другом крају планете – у Бразилу. Уместо на аутомобилској стази, четвороточкаши су се појавили на фудбалском игралишту.

Наводно, прва званична аутобол утакмица у овом спорту на тлу Европе одржана је у Београду. Наиме, на Ташмајданском стадиону, маја 1978. године, пред око 1.500 гледалаца, сучелиле су се екипе Црвене звезде с једне и Београда с друге стране.

Обе екипе возиле су тада чувеног југословенског четвороточкаша “фићу”. Сваку екипу представљала су по четири такмаца, а резултат је, након пенала, био 8:7 за Звезду.

Погледајте ову необичну утакмицу, коју је забележио Драган Станић.

(Телеграф)