Прочитај ми чланак

ОТПУШТЕН ЗБОГ СРБА АЛБАНСКИ СПОРТСКИ КОМЕНТАТОР: Прете ми јер навијам за Србију!

0

Навијам за Црвену звезду. Многи су због тога баш бесни на мене. Многи људи у Албанији су пре деведесетих година били ватрени навијачи клубова некадашње СФРЈ - прича Коста

Рекао сам да гајим симпатије према фудбалској репрезентацији Србије, која је играла на Мундијалу, на телевизији „Орањуз“. И то је тачно. Фан сам Србије јер смо ми балкански народ, а и велики сам навијач Црвене звезде. После тога, ситуација за мене на националној телевизији, где сам радио, али и у животу, није била добра. Многи албански фанатици и њихове присталице били су бесни на мене и претили су да ми се забрани да убудуће коментаришем када игра репрезентација.

Овако, за „Новости“, прича Коста Грило, један од најпознатијих спортских коментатора у Албанији, поводом напада на њега због изјаве да „симпатише“ фудбалере Србије, али и „трајног“ затварања врата националне телевизије у Албанији ТВСХ. На државној телевизији био је од 1991. године и коментарисао је само када наступа репрезентација.

– У време када сам дао ту изјаву, за једну приватну телевизијску станицу, већ сам био отишао са националне телевизије због одређених проблема са уредником спортске рубрике на РТСХ – каже Грило.

ЈА САМ АЛБАНСКИ МАРКО МАРКОВИЋ

Да би нам објаснио колико је добар коментатор на TVSH, више од две деценије, Грило нам је кратко рекао:
– Ја сам Марко Марковић у Албанији!

– Такође, ситуација после тога није била баш добра, због албанских фанатика, који су били бесни, претили и писали да ми се забрани да коментаришем и даље репрезентацију. Чак су и многи са Косова били љути јер сам говорио истину. Нарочито када сам рекао, на две-три, њихове телевизије, да су за време бивше СФРЈ скоро сви људи са Косова навијали управо за Партизан, нарочито у време када је играо легендарни Фадиљ Вокри.

Чувени албански спортски коментатор сада „ради“ само Лигу шампиона на кабловској телевизији. Тако је пре два дана коментарисао меч између Црвене звезде и Наполија.

– Многи људи у Албанији су пре деведесетих година били ватрени навијачи клубова некадашње СФРЈ, као што су Црвена звезда, Партизан, Динамо, Хајдук, Вардар или Будућност – истиче Грило. – Волим Дулета Савића и зато навијам за Црвену звезду. Моја генерација у Албанији воли да гледа фудбал, кошарку или одбојку када су играли тимови из бивше Југославије. А, оно што је најважније, волимо југословенску музику. У то време код нас су најпопуларније биле Драгана Мирковић, Лепа Брена и Здравко Чолић.

Политика је, ипак, свуда умешала своје прсте, сматра Грило. Сигурно је, сматра он, да у Србији има фанатика као и у Албанији, који не воле једни друге.
– Мислим да бар 70 одсто народа у Албанији нема проблема са Србијом и Србима – каже Грило. – Политика је политика, и ја је не волим. Али моја позиција у фудбалу, од 1986. године, омогућила ми је добре пријатељске односе са људима са Балкана. Имам много добрих пријатеља међу српским фудбалерима и тренерима. Много пута сам долазио и у Београд и нико није правио проблем мени или мојој породици где год сам био – од хотела, кафића, па до ресторана. Неки од њих су радили и играли у Албанији и они нису имали никаквих проблема.

У Београду је последњи пут коментарисао меч 2014. године, на Партизановом стадиону, између Србије и Албаније.

ЖЕЛИМ МИР

Добро познајем проблем између Косова и Србије. Надам се да ће ту моћи да се пронађе заједничко и мирно решење зарад добре будућности. Не желим да опет буде рата на Балкану. Сада је време мира – поручио је Грило.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!