Прочитај ми чланак

ОРЛИЋИ ЗГАЗИЛИ ПОЉСКУ: Браво, децо, страшан фудбал играте!

0

Сјајна игра младе репрезентације против још једног учесника ЕП наредног лета.

Није случајност што је млада репрезентација Србије стројевим кораком прегазила све ривале у претходним квалификацијама за ЕП које се игра наредног лета у Италији и Сан Марину (осам победа, два безболна ремија на крају и гол-разлика 23:5). Није случајно да је екипа Горана Ђоровића доминирала у свакој битној утакмици. Данас су још једном показали да играју страшан фудбал и имају огроман потенцијал. Најавили да им на ЕП наредног лета нису потребни ни неки сјајни играчи из А селекције. А подсетимо да право да заиграју за за Орлиће наредног лета имају Миленковић, Јовић, Грујић, Живковић, Гајић, Богосавац, Радоњић, Лукић… Неки од њих неће бити потребни.

На пријатељском мечу у Пољској, Орлићи су победили са 2:0 и одржали фудбалску лекцију нимало наивном ривалу. Могла је победа да буде и убедљивија уз мало среће. Србија је доминирала од првог до последњег минута и показала феноменалан менатлитет и став на терену. А ривал није било нимало за потцењивање… Пољска је такође учесник ЕП наредног лета, у квалификацијама је елиминисала врло јако португалску екипу са Жоаом Феликсом, Жедсоном Фернандесом, Диогом Жотом, Андреом Ортом… За имена попут Дронговског, Шиманског, Журковског, Бјелика или Јагјела ће фудбаска Европе тек чути. А данас су добили такву лекцију од Србије да су изгледали као кадети у поређењу са омладинцима.

Пољска – Србија 0:2 (0:0)

/Машовић 71, Ранђеловић 87/
Стадион: Хотел Родлан у Грођиску Вјекополском. Гледалаца: 1.000. Судија: Томаш Вајда (Пољска)
Пољска: Дронговски – Гумни (од 46. Фила), Витеска, Јоњчи, Столарски (од 86. Гашка), Ђичек (74. Климала), Журковски (од 46. Јагјело), Пјотровски (од 62. Капустка), Шимански (од 62. Михалак), Јозвјак (од 74. Вдовјак), Букс (од 62. Швидерски).
Србија: Манојловић (од 46. Росић) – Стевановић, Бабић, Јовановић (од 90+1 Ћаласан), Терзић – Ранђеловић (од 90+1 Ђорђевић), Рачић, Машовић, Аџић (од 58. Мичин) – Златановић (од 58. Вучић), Јовељић (од 63. Шапоњић)

Уживање је било гледати наше момке какав фудбал играју, како нападају, како кидишу ка голу ривала. А опет максимално сигурно контролишу све прилазе свом голу предвођени капитеном Вукашином Јовановићем. Офанзивна формација селектора Ђоровића са Аџићем и Ранђеловићем по крилима и тандемом Златановић – Јовељић је јасно показивала каква је оријентација Србије у овом мечу. Иако Аџић и Златановић нису урадили много. Орлићи су нападали на разне начине, Пољаци су патили на сваком делу терена.

Фантастичним потезом у 13. минуту је Урош Рачић је дигао публику на ноге. У стилу Душана Тадића недавно у Мадриду је мајсторском пируетом избацио чувара, прошао га и са 20 метара шутирао у доњи угао, али је Фјорентинин талентовани голман Дронговки одбранио. Рачић је један од најпозитивнијих утисака са утакмице. Ни налик оном играчу из Звезде који је играо стегнуто и без ризика. Много је напредовао у Шпанији. Данас је неким потезима подсетио на микс Душана Тадића и Сергеја Милинковића Савића. Лопте које је делио са 30 или 40 метара раздаљине су биле „тадићевске“, дуел игра и лакоћа са којом је контролисао средину као Сергеј у најбољој форми у Лацију.

У 19. минуту су милиметери делили Србију од вођства. После корнера, Ерхан Машовић је био у шанси. Лопта је дошла до њега на другој стативи, ухватио је волеј и погодио супротну стативу. Само минут касније нова сјајна шанса за за Орлиће. Данас одлични Миладин Стевановић је прошао по десној страни, вратио повратну лопту за Јовељића који је солидно шутирао, али је Дронговски још једном био на висини задатка. Све што је Пољска успела да уради у првом полувремену је шанса Журковског коју је без проблема зауставио Манојловић у 40. минуту.

Доминација се наставила и у другом полувремену, Србија је играла, Пољска се бранила. Стевановић је у 53. минуту замало закаснио на дупли пас у којем је могао да изађем сам на голмана. Ђоровић је изменама додао гас. Коначно, у 70. минуту је Србија повела. Рачић је дао фантатсичну дубинску лопту са центра за Ранђеловића који се увукао са десног крила и побегао чувару. Уследила је школска повратна лопта фудбалера Радничког на петерац, Шапоњић је промашио, али није Ерхан Машовић. Реаговао је у маниру центарфора и рутински затресао мрежу.

У 79. минуту је Ранђеловићев волеј из добре позиције отишао високо преко гола. Пољаци су изменама покушали да проекрену баланс на терену, заиграли грубље и нападали стихијски, али су брзо приземљени. У 84. минуту је Рачић послао још једну фантастичну дугу лопту и лансирао Ранђеловића по десном крилу. Опет је брзоноги Ранђеловић протрчао и побегао, али је дао прејаку лопту Шапоњићу кој је чекао на егзекуцију. Само минут касније је Шапоњић пресекао повратну лопту Пољака, сачекао Ранђеловича да утрчи и савршено му асистирао, а крило Радничког је одапело стрелу у супротан угао Пољака за коначних 2:0.

Могла је Србија и убедљивије да слави, селектор Ђоровић је пружио шансу скоро свим играчима са клупе и добио нове опције пред ЕП наредног лета. Ова генерација много обећава…

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!