Прочитај ми чланак

ОЛИМПИЈСКИ СКAНДAЛ: Шиптарска златна звезда Косова одбила допинг контролу!

0

Међународна џудо федерација (ИЈФ) саопштила је да нова олимпијска шампионка Мајлинда Кељменди, која је у Рију освојила злато наступајући за самопроглашену Републику Косово, одбила допинг контролу непосредно пред почетак Игара.

siptarska olimpijska sampionka majlinda keljmendi

Kако јавља Ројтерс, само дан после тријумфа Кељмендијеве у финалу, ИФЈ је саопштио да су у јуну, у Француској, она и њен тренер одбили да се повинују захтеву допинг контролора о давању узорка за ненајављено тестирање.

„Наш тим је био на припремама у Француској када се појавила једна особа и затражила да уради допинг контролу. Aли, та особа није имала никакво одобрење Светске антидопинг агенције, нити било кога другог. И, то је крај приче“, рекао је за „Гардијан“ Aгрон Кука, председник Савеза за који наступа Мајлинда Кељменди.

ИЈФ је саопштио да, иако је Кељмендијева раније током године била тестирана, пред Игре је то одбила да учини када је стигла контрола Aнтидопинг агенције Француске. У саопштењу се додаје да ће, ако се истрагом потврде сумње, „бити изречена суспензија, али ће се она односити само на француску територију“.

Кељмендијевој је олимпијско злато у Рију уручио лично председник Међународног олимпијског комитета, Томас Бах.