Прочитај ми чланак

Енглези славе Шкота Мареја због величанствене победе над Федерером

0

Мареј декласирао Федерера и освојио злато!
У финалу олимпијског турнира Британац је савладао најбољег тенисера света са 3:0 у сетовима (6:2, 6:1, 6:4) и реванширао му се за пораз на Вимблдону. Шкотски тенисер Енди Мареј освојио је данас златну медаљу на Олимпијским играма у Лондону, пошто је у финалу победио Швајцарца Роџера Федерера са 6:2, 6:1, 6:4.

Мареј је сасвим заслужено дошао до првог великог трофеја у каријери, јер је у финалу, ношен огромном подршком публике, сасвим надиграо седмоструког шампиона Вимблдона. На путу до олимпијског злата био је бољи и од Новака Ђоковића, којег је са 7:5, 7:5 савладао у полуфиналу.

Британац се тако реванширао Федереру за пораз у финалу овогодишњег Вимблдона, када је Швајцарац славио са 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

Љубимац лондонске публике је силовито кренуо и добио први сет после 37 минута игре. Изузетно мотивисани Мареј наставио је у истом ритму, па је на старту другог сета направио брејк, повео са 2:0, и није устукнуо ни после маратонског трећег гема, када је Федерер на све начине покушавао да се врати у меч.

Мареј је у том десетоминутном неколико пута успео да спаси брејк лопту и касније на убедљив начин дође до вођства од 2:0 у сетовима и надомак освајања олимпијског злата.

Први тенисер света наставио је да греши, што је Британац искористио и после сат и 56 минута игре велике борбе тријумфално је окончао дуел.

Мареј је осим олимпијског злата освојио нових 750 бодова на АТП листи, док ће Федереру припасти 450.

(Танјуг)