Прочитај ми чланак

Бесни допинг рат између Кине и САД

0

Одговор Кине САД: А ви сте чисти?
Шеф кинеске антидопинг агенције Ђијанг Жишуе рекао је да није уреду да се се било ко испитује, после одличаног резултата, него да то треба стално радити.

16-годишња Шивен Је је направилла феноменалан резултат у трци на 400 метара, али се одмах након трке повела полемика да ли је све било ‘чисто’.

Жишуе је назвао такав резон „пристрасним“, од стране Американаца, јер ни они нису тражили да се провере резултати Мајкла Фелпса после фантастичних резултата на Играма у Пекингу, када је освојио осам златних медаља.

„Од када смо стигли урађено је више од сто тестова на нашим спортистима, међу којима су и пливачи, и од стране наше комисије и од стране интернационалне комисије и могу да вас уверим да нема нити једног позитивног резултата. Наши спортисти успех дугују само пожртвовању и напорном тренингу“, рекао је Жишуе, „изгледа да када неко у спорту направи инзваредан резултат, одмах су сви сумњичави. Неможете атлетичара оптужити да није обичан човек и да је допингован само зато што брзо трчи. То није фер ни према једном спортисти“, закључио је Ђиан.

Све је започео чувени пливачки тренер, Американац Џон Леонард, када је рекао да је победа младе пливачице невероватна, али и сумњива. Да напоменемо, за оне које можда не знају, амерички спортисти нису подлежни антидопинг контроли зато што америчка влада гарантује за њих.

Џон Леонард, иначе и директор Светске тренерске пливачке организације, рекао је да је му је овај случај вратио много лоших успомена на Ирског пливача Мајкла Смита, који је у Атланти победио у истој дисциплини, али је суспендован две године касније када је утврђено да је било неправилности са давањем узорка урина.

Кинеска јавност је јако бурно реаговала на коментаре Американаца. На друштвеним мрежама сви величају победу младе пливачице, а за заједљиве коментаре кажу да су продукт – љубоморе, немоћи и фрустрације услед лошијих наступа њихових спортиста.

1994. године на Азијским играма седам кинеских играча било је позитивно на стероиде, да би четири године касније четири такмичара била враћена из Перта , са Светског првенства, јер је код њих пронађена већа количина хормона за раст.

 

То је био повод за кинеске власти да промене, и пооштре, закон о допингу.

„Када смо почели да радимо тестове 1990. године, урадили смо 65 тестова, а сада радимо 15 хиљада тестова годишње. Мислим да смо по томе рекордери у свету. знам да Америка и Аустралија раде између 7-8 хиљада тестова годишње. Сви наши спортисти су упућени у то шта им се може десити ако користе допинг. Сви су дужни да долазе на предавања о допингу, да би на крају полагали испит и положили заклетву. Ми врло озбиљно и темељно схватамо проблем као што је допинг“, закључио је Ђиан.

Поводом целе прице јавила се и шампионка око које је избио цео, наводни, проблем.

„Сви ми, чланови кинеског олимпијског тима, се врло стриктно придржавамо антидопинг правила, тако да не може да дође до никаквих проблема“, рекла је кратко млада Је.

Кинески лекар: 90-тих су се сви допинговали
Главни кинески лекар на Играма у Лос Анђелесу, Сеулу и Барселони Чен Џангао каже.

„Американци, Совјети и Французи су користили недозвољена средства, па смо тако и ми. Како можете да оптужите Кину, а да не поменете Американце и Русе?“, запитао се Чен и додао, „Ми им слепо верујемо, као будале, зато што сви изледају као добри људи. Али уствари они нас лажу. Када смо пробали да радимо са допингом, дошли смо до два закључка. да је тренинг кључ, и да допинг не гарантује успех, па чак ни у Америци“, закључио је Чен.

 

(Б92)