• Почетна
  • СПОРТ
  • Од сјаја до очаја и назад: Новак изгубио сет, не и меч од Вердаска
Прочитај ми чланак

Од сјаја до очаја и назад: Новак изгубио сет, не и меч од Вердаска

0

nole

Новак Ђоковић се није баш прославио у мечу са Фернандом Вердаском у другом колу Кина опена, пекиншког турнира на коме није изгубио ни један меч у каријери, али је Шпанцу препустио само сет и победом од 7:5, 2:6, 6:2 прошао у четвртфинале после сат и 55 минута прилично занимљиве борбе.

На путу ка одбрани титуле, актуелном шампиону се нашао играч који је Новака победио у два последња сусрета. Истина, десило се то не тако недавно, 2010. у Монте Карлу и Риму, чиме је Шпанац смањио заостатак у броју победа у међусобним дуелима на 5:4. Али, 29-годишњи Вердаско је у меч ушао као и један од двојице који су својевремено успели Новаку да узму сет у Пекингу, па је са надањима да може да направи корак више.

Чинило се, међутим, да ће све ићи много лакше за Ђоковића, нарочито после уводног гема у коме није изгубио ни поен, потом следећег у коме је направи брејк, а онда стигао и до 3:0. Но, већ тада је почело буђење шпанског тенисера. Сјајан волеј, па невероватна форхенд паралела из потпуне дефанзиве, омогућили су Вердаску да освоји гем на своје сервисе, а онда да озбиљно уздрма Новака на његове. Имао је Вердаско 15:40 и две узастопне прилике за брејк, али је Ђоковић успео да спречи губитак свог сервис-гема, а да после треће брејк шансе за ривала „веже“ три поена у низу и стигне до вођства од 4:1. Но, борба се тек тада распласмала.

Вердаско се, без превише устезања да крене ка мрежи, прилично брзо побринуо да преполови заостатак, а онда је одличном игром са основне линије довео супарника у велике проблеме и то на Новакове сервисе. Иако прву наредну, а своју четврту брејк шансу није искористио, за шта је добрим делом била заслужна Нолетова бравура и то после Ђоковићевог смеча који је Шпанцу омогућио да покуша поентирање из немогуће ситуације, спаса за српског играча није било када је направио двоструку сервис грешку. Вердаско је тако пришао на 4:3, а затим без изгубљеног поена изједначио, делом због помоћи мреже у једној ситуацији, делом због неодбрањивог аса за крај осмог гема.

Вердаско баш воли пекиншке дуеле са Новаком

У 16 досадашњих наступа на АТП турниру у Пекингу, Ђоковић је, укључујући и овај са Вердаском, остварио само победе. Одиграо је 34 сета на овом надметању у својој каријери, а од три која је изгубио – два му је узео Вердаско (ове и 2009. године, када је било 6:3, 1:6, 6:1 за Новака), док је Немац Михаел Берер успео да узме сет Ђоковићу у првом колу 2012. године.

Ђоковић је и тада деловао прилично мирно, мада се у његовом погледу видела додатна одлучност да не допусти ривалу да се размахне. То је на делу могло да се види у његовом следећем сервис-гему, у коме је Вердаска оставио без освојеног поена, али се онда десило да је исто то урадио Шпанац, па опет Новак, те се стигло до 6:5 за Ђоковића. А онда је најбољи тенисер света заиграо тактички савршено, форсирајући бекхенд свог супарника, чиме га је натерао на две грешке. Када се томе додао и волеј Вердаска који је потпуно промашио лоптицу, било је јасно да је Нолету отворен пут за брејк и освајање првог сета, што је он одмах и спровео у дело.

Ипак, Фернандо се уопште није предавао. Чак ни када је губио са 0:40, попут трећег гема другог сета, није одустајао. Са пет узастопних поена на Новакове сервисе дошао је до брејка и вођства од 2:1, уздрмавши тако Ђоковића коме није дозволио да одмах узврати на исти начин. Штавише, Ноле је почео неуобичајено често да греши, и то из ситуације које се, обично, не сматрају претешким за решавање. Тако је у седмом гему, на своје сервисе, четири поена препустио супарнику пославши лоптицу у мрежу, и то без да је изводио неке посебне ударце, нити се налазио у озбиљној дефанзиви када је покушавао да пребаци лоптицу на супарничку половину.

Како се ништа није променило у финишу другог сета, на ред је дошао трећи, а у њему се на терен вратио онај „стари Новак“, ког смо пре два дана и гледали против Росола. Много мирнија игра, а далеко стрпљивија него до тада, Ђоковићу је омогућила да стигне до три узастопне брејк лопте у другом гему, што је искористио да удвостручи вођство, а недуго затим и да поведе са 3:0, ставивши Шпанцу до знања са каквим амбицијама је стигао на турнир на коме никада није изгубио меч.

Није се ни Вердаско предавао, имао је брејк шансу да приђе на 4:3, али је онда уследила невероватна размена удараца, враћање лоптица када се чинило да ће она завршити у публици, добри одговори на смечеве ривала и, коначно, грешка Шпанца која је Новака одвела на 5:2. Фернандо више није имао снаге да се бори, схватио је да Ђоковић уопште не спушта ниво своје игре, па је Ноле брејком дошао до тријумфа којим је прошао у четвртфинале. У њему, помало изненађујуће, неће играти против Станисласа Вавринке, јер је Швајцарца елиминисао Сем Квери.

(Блиц)