Прочитај ми чланак

О СВЕ ВЕЋОЈ НЕЕФИКАСНОСТИ СРПСКИХ НАПАДАЧА: Систем против голгетера

0

sp-reprezentacija-fudbal

Проблем је, међутим, и недостатак мотивације, агресивности, борбености, а без тога се у Европи не пролази – сматра некадашњи центарфор Црвене звезде и Бенфике.

Зоран Филиповић је у тандему са Душаном Савићем био страх и трепет за југословенске голмане. Данас је таквих голгетера све мање. А зашто их нема, прича некадашњи репрезентативац, голгетер Црвене звезде, Бенфике…

– Узрок неефикасности може се тражити и у том, модерном систему 4-2-3-1. Често је тај један нападач усамљен, а недостаје и синхронизација – објашњава Филе, који је са великим успехом носио и дрес Бенфике. – Проблем је, међутим, и недостатак мотивације, агресивности, борбености, а без тога се у Европи не пролази. Отуда и наша репрезентација штуца, иако, појединачно гледано има одличне играче. Па и нападаче.

ЛОПТА И ТРЧАЊЕ

Да је у фудбалу све повезано, није ништа ново, као што је јасно да стрелци умногоме зависе од оних који их филују лоптама.
– Колективно трчање данас одликује све тимове и репрезентације света, зато нема више ни уметника ни артиста ако не могу да одговоре и тим задацима.
Наши стрелци су у минусу и због тога што им се споро придодају везни играчи, који би морали да буду тик уз њих.
А знате ли зашто?
Зато што наши играчи не трче без лопте!

 Ево и како Филиповић оцењује српске нападаче.

* ПЕТАР ШКУЛЕТИЋ је морао да добије и репрезентативну шансу. Прави је, класичан шпиц, увек у прилици, борбен, јак, зна да чува лопту, добро игра главом, а левом шутира као из топа.

* АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ је шансу добио, мада је није у потпуности искористио. На његовој страни је младост. Има позитивну дрскост, што је добро, али често она прелази границу дозвољеног, што га спутава да брже напредује. Мора да се изгради као личност и онда проблема неће бити, јер поседује завидан квалитет.

* ФИЛИП ЂОРЂЕВИЋ је играч сличних карактеристика као и Митровић, а самим тим тешко њих двојица могу да играју у тандему. Такође је одличан нападач, има и скок и шут, а у дресу Лација ће се врло брзо и тактички надградити.

* АЛЕКСАНДАР ПЕШИЋ је преласком у Тулуз сигурно много добио, јер је прва лига Француске изузетно тешка. Тамо су сви брзи, сви много трче и имају жестоке дуеле. Већ је много напредовао, веома је брз, зна да постигне гол, па мислим да га треба озбиљније пратити и да је на корак од А репрезентације.

* ЛУКА ЈОВИЋ је неспорно супер таленат, само, тек треба да надође. Пре неки дан је напунио 17 година и треба му искуство и време. Рано је сада га величати, јер то за психу младог играча може да буде погубно, али је сигурно да ће за пар година бити српска перјаница и голгетер ван серије.

 (Вечерње новости)