Прочитај ми чланак

Новаку чувају леђа најбогатија Српкиња и два милијардера

0

Асоцијација професионалних тенисера (ПТПА) подигла је озбиљну буру ове седмице када је именовала нове руководиоце. Организација коју су основали Новак Ђоковић и Васек Поспишил тако је отворила многа важна тениска питања, али и подигла свест код људи да стање у "белом спорту" није уопште ружичасто. Ко су ти нови људи који су дошли да направе промене?

Извршни директор асоцијације је постао Адам Лери, човек који је имао дугогодишње искуство рада у асоцијацији НХЛ играча.

Саветодавни одбор чине Бил Ејкман, Мајкл Хиршфелд, Ребека Мекдоналд, Катарина Пијетловић и Антон Раб, док ће Кери Герлак Сесил водити бренд и бити задужена за односе са јавношћу.

Седиште удружења ће бити у Канади.

Убедљиво највећу пажњу привукао је Бил Ејкман, амерички милијардер, који основао „Першинг сквер капитал менаџмента“. Очекивано је и данас генерални директор овог инвестиционог фонда, а његово богатство се процењује на око три милиона долара.

Овај велики тениски ентузијаста је велики филантроп, али и такмичар који жели да промени свет. Један је од првих који је јавно подржао ПТПА након што је саопштење објављено, а његов рад је увек привлачио велику пажњу америчке јавности.

Адам Лери, који је већ сарађивао са Ејкманом, од јануара 2006. године је члан Асоцијације НХЛ играча, а на то место је стигао након „локдауна“ 2004/2005. Његов главни задатак је био да преговара и да оствари договоре око разних лиценци и да брине око будућности фирме.

До сада је испреговарао више од 60 лиценци за ХНЛ и подигао је ову организацију на нови ниво. Такође се бави различитим питањима у вези са спонзорима, дигиталног маркетинга и међународних ствари.

Он је критиковао 30-годишњи план АТП.

„Сматрамо да има много тога што има смисла у том плану, али и много тога што просто не знамо. Рекли смо много пута до сада, јасно нам је да ако ми немамо одговоре, како да очекујемо да гласамо за то?“, рекао је Лери алудирајући на питања на која АТП никада није одговорио и поред захтева ПТПА.


Кери Герлак Сесил ће бити задужена за односе са јавношћу, а ова дама је америчка списатељица, продуцент серија и јавно говорник.

Написала је роман по коме је снимљена серија  „Emily’s Reasons Why Not“. Овај роман је био у једном од избора „US Weekly“, а одломци су се појављивали у неколико познатих магазина попут „Cosmopolitan“.

На почетку каријере је радила за МТВ, а данас је генерални директор фирме за комуникацију и основала фирму за учење о друштвеним мрежама и едукације спортиста. Удата је за Чака Сесила, бившег НФЛ играча и члана Куће славних.

Још један милијардер који је подржао најбољег тенисера света је Француз Антон Раби. Он је оснивач и један од генералних директора „Spin Master Corp.“ која је позната по неколико изузетно познатих играча за децу, а најпознатији бренд су „Патролне шапе“.

Ову фирму је основао далеке 1994. године са пријатељем из детињства Ронен Араријем, а тренутно по последњем пресеку „Форбса“ његово богатство вреди 1,2 милијарди долара.

Његова компанија данас запошљава око 1.500 људи у 20 земаља. Познат је као велики љубитељ тениса, а данас је светски лидер на тржишту дечјих играчака.

„Ово је прилика да осигурамо поштену и одрживу будућност за тениске играче на и ван терена. Страствен сам у намери да помогнем друге да досегну величину и спрема да урадим шта год да треба са играче. Поспишиле, Ђоковићу, ви сте моја инспирација“, написао је уз објаву саопштења ПТПА.

У Саветодавном одбору је и Катарина Пијетовић која предају на „Манчестерској правној школи“.

Ова дама је 2015. године на Универзитету у Хелсинкију постала доктор правних наука.

Специјализована је за законе у спорту, па је и аутор књиге „Спортски закони Европске уније и отцепљене лиге у фудбалу“.

Још један члан Саветодавног одбора је и Ребека Мекдоналд, рођена 1953. године као Убавка Митић. Ово је канадска бизнисменка српског порекла, а носилац је највишег дипломатског признања „Витез светосавског пацифизма““.

Она је директор компаније, али и ктитор, те почасни председник Свесрпског самита пословне и академске дијаспоре.

Позната је по филантропском раду, па је донирала три милиона долара болници у Торонту за борбу против артритиса са којим се и сама борила. Имала је част да ударцем у звоно отворили берзу у Њујорку, а добила је бројне награде као бизнисменка. „Профит Магазине“ је шест година заредом прогласио за канадску бизнисменку године.

Њено богатство се процењује на две милијарде долара, а јавност у Србији је одушевљено гледала фотографије након финала УС Опена 2018. године када је она славила са Ђоковићем. Сматра се да је данас најбогатија дама српског порекла.

У Одбору се налази и Мајкл Хиршфилд, који је пре овог био Извршни директор асоцијације НХЛ тренера и сарађивао је и раније са Адамом Леријем.