• Почетна
  • ВИДЕО
  • НОВАК ОСВОЈИО ШЕСТИ Аустралијан опен ! (ТОК МЕЧА, ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

НОВАК ОСВОЈИО ШЕСТИ Аустралијан опен ! (ТОК МЕЧА, ВИДЕО)

0

novak australija open6

Најбољи тенисер данашњице Новак Ђоковић победио је Ендија Марија у финалу и освојио шесту титулу на Aустралијан опену!

Ђоковић је у финалу савладао Британца максималним резултатом, по сетовима 6:1, 7:5, 7:6 (7-3), за нешто мање од три сата игре.

Новак је тако стигао до 11. трофеја на највећим турнирима и тако изједначио рекорд Роја Емерсона који је до сада био једини човек у историји ’белог спорта’ који је шест пута дизао пехар Ози опена.

Испред њега су сада само споменути Емерсон са 12, Рафаел Надал и Пит Сампрас са по 14, као и Роџер Федерер са 17 освојених Грен слемова.

Такође, српски играч изједначио се са Aндреом Aгасијем на другом месту вечне листе са 46 трофеја на тврдим подлогама – испред је само Федерер који има 60.

Ово је био 31. међусобни дуел двојице тенисера, Новак сада води 22-9 у победама и продужио је серију на 11 тријумфа у последњих 12 сусрета. Енди је уписао и један негативни рекорд – постао је први тенисер са пет пораза у финалима једног Грен слема.

ТОК МЕЧА:

Ђоковић је меч почео својим сервисом и после два квалитетна поена дошао до 30:0. Потом је направио три јефтине грешке и већ на старту дозволио брејк лопту ривалу. Међутим, успео је да је спасе, а онда и сигурно одигра и поведе са 1:0.

Пропуштена прилика утицала је на Ендија који није био сигуран код сервиса, а са друге стране стизали су дубоки ритерни. После неколико грешака Марија, Новак је изборио две везане брејк лопте, већ код прве је изнудио грешку и дошао до 2:0.

Српски тенисер опустио је руку и са ’нулом’ освојио и трећи гем – дроп шот, винер форхендом и још две изнуђене грешке биле су довољне за 3:0.

Британац је деловао успорено од самог старта, а то је Србин савршено користио – слао је дубоке ритерне којим је моментално преузимао иницијативу и терао противника да греши. Поново је врло брзо стигао до 15:40, онда имао мало среће код форхенда и Мари је избацио бекхенд далеко иза линије – 4:0.

Три сервиса касније било је 40:0, али савршен гем спречио је грешком из бекхенда. То га није омело и следећим поеном повео је са 5:0.

Имао је прилику Ђоковић да са ’нулом’ заврши сет, али је код 30:30 у шестом гему одиграо нешто лошији волеј и Мари је погодио пасинг шот по дијагонали. У следећем поену Новак је послао бекхенд у мрежу за 5:1.

ENDI MAREJ AUSTRALIJAN OPEN

Други играч на AТП листи почео је да игра доста агресивнији и бекхендом покушавао да угрози форхенд противника. После једног таквог изборио је 30:30, али је Србин погодио диван дроп шот за сет лопту. Прву је Мари спасао перфектним ритерном из бекхенда, али је Новак остао сигуран и добио први сет после мање од пола сата – 6:1.

Други сет почео је двема размена које је добио Британац, а после друге је уследио снажан урлик радости. Потом је Новак везао два добра поена – излазак на мрежу и пасинг под ноге, али је сервис послужио противника који је први пут у мечу повео – 0:1.

Но,лако, без изгубљеног поена, Новак поравнава резултат у другом сету – 1:1.

Маратонски трећи гем припада Ендију. После 12 минута игре у трећем гему другог сета, шест изједначења и четири брејк лопте које је Новак пропустио, Мареј је успео да сачува сервис, и асом дође до вођства од 2:1. Без много проблема, уз један изгубљен поен, Новак поравнава резултат у четвртом гему на 2:2.

novak austrajina open servira

Као Новак у претходном, пети гем другог сета Мареј решава у своју корист уз један изгубљен поен.

Претио је Мареј у шестом гему на Новаков севис иако није стигао до брејк лопти, али је Србин успео да одбије те налете и трећи пут у другом сету изједначи резултат. Повео је Мареј са 15:30, два пута је стизао и до изједначења, али је Ђоковић остао сконцентрисан до краја и бекенд винером трећу гем лопту претвори у поен за 3:3.

novak australijan open pesnica

Некако се очекивало да ће ово бити преломни тренутак у сету, а то је било јасно после дупле сервис грешке Марија у седмом гему. Што многи стручњаци воле да кажу, то је најважнији гем у сету, а Ђоковић је изборио 30:30, а онда добио још два поена. Прво је изнудио грешку ривала из бекхенда, да би га на брејк лопти ’шетао’ док овај није избацио форхенд у аут – 4:3.

Успео је Мареј брзо да се опорави од изгубљеног сервиса и одмах да узврати на исти начин. Са два винера, Британац је дошао до брејк лопте и поена за освајање осмог гема – 4:4.

Девети гем почео је са два аса, али је Ђоковић узвратио одличним ритернима за 30:30. Тада је Мари избацио форхенд у аут, али је погодио сервис и спасао брејк лопту. Виђен је нови маратонски гем, Србин је имао још једну прилику коју није успео да реализује, а када год је требало, Енди је био сигуран бекхендом и повео са 4:5.

Новак је остао у сету. Повео је Мареј са 15:30, али је потом са две неизнуђене грешке омогућио Ђоковићу гем лопту и поен за 5:5.

marej novak australija open

Много агресивнији приступ исплаћивао се Ендију којем је и сервис прорадио. Добијао је све више лаких поена и врло брзо повео са 40:0 у једанаестом гему. Тада је форхенд послао у аут, пре него што је Новак изградио сјајан поен и винером из форхенда унео неизвесност. После још једног сјајног и дугог поена сачекао је да ривал избаци бекхенд у аут за 40:40. Осећало се да ’има’ брејк у рукама – послао је одличан пасинг за брејк шансу, а онда још једном издржао налет и направио брејк за 6:5.

Последњи гем сета почео је одлично – Ђоковић је повео са 30:15, али је онда везао две дупле сервис грешке и омогућио ривалу да избори тај брејк. Међутим, погодио је добар сервис, а онда је Мари направио две грешке и Новак стигао на сет до шесте титуле – 7:5.

Трећи сет почео је брејком Ђоковића. Српски ас је искористио последњу од две везане брејк лопте и бекенд винером стигао до вођства од 1:0.

Новак је лако, без изгубљеног поена, потврдио брејк – 2:0.

После Новакове мини серије од четири узастопна освојена гема, Мареј осваја први гем у трећем сету, уз два изгубљена поена – 2:1.

Претио је Мареј Новаку, стигао је и до брејк лопте, али је Ђоковић успео да је сачува и потом са два везана поена освоји четврти гем трећег сета за вођство од 3:1.

Запретио је Новак ривалу, дошао до 30:30, али је Мареј са два одлична сервиса направио добре подлоге да релативно лако освоји поене и смањи заостатак за Ђоковићем на један гем – 3:2.

ENDI MAREJ MELBURN

Иако је водио и имао предност у трећем сету, било је приметно да Ђоковић није на 100%. Овога пута није успео да се извуче. Поново је Мари запретио, дошао до две брејк шансе, а другу је искористио када је Новак избацио бекхенд у аут – 3:3.

То је подигло самопоуздању момку из Данблејна – испустио је само један поен и брзо преокренуо на 3:4.

И у осми гем је ушао несигурно – на 30:15 одсервирао је дуплу сервис грешку и многи су се уплашили да нас чека ново ’мучење’. Међутим, сервис је притекао у помоћ кад је било потребно и изједначио је на 4:4. Енди је полако улазио у ритам, нови лаган гем за 4:5.

DJOKOVIC MAREJ 2

Као и Мареј у претходном, Новак 10. гем осваја уз један изгубљен поен.

Додатни гем почео је дуплом сервис грешком, а настављен асом Ђоковића који је потврђен тек после провере. Уследила је лагана грешка Марија за 3:0. После сјајног сервиса и винера бекхендом, Енди је направио још једну двоструку грешку и претрпео други мини брејк. После два сигурна сервиса стигао је до 6:1 и ту је био крај. Други играч света смањио је на 6:3, али је Ђоковић асом завршио посао за нешто мање од три сата игре – 6:1, 7:5. 7:6 (7-3).

novak i endi melburn final

Извор: Б92, Вечерње новости