Прочитај ми чланак

Новак има пет дана да преломи – вакцина или ништа од Аустралијан опена

0

Било је питање тренутка када ће се у професионалном спорту поставити питање обавезне вакцинације као услова за такмичење, а на ред је дошао и тенис.

Иако се то питање још увек не поставља са највишег тениског врха, поједини турнири као што је Аустралијан опен због иступа људи за спровођење противепидемиолошких мера, биће први који ће за услов имати потврду о вакцинацији.

А за оне који то нису одрадили, а желе да играју у Аустралији, рок је 15. октобар да приме прву дозу вакцине.

Један од оних за које се претпоставља да се нису вакцинисали јесте најбољи тенисер света Новак Ђоковић.

Ђоковић иза себе има једну од најуспешнијих сезона у каријери. Српски тенисер је после толико година потере успео да достигне своје највеће ривале по броју гренд слем титула, а поставио је рекорд по броју недеља на челу АТП листе који се сваког понедељка све више увећава.

Био је на корак од календарског и златног слема и када се осврне уназад видеће иза себе годину у којој је још једном сурово доминирао светским тенисом и постигао резултате за дивљење.

Остало је још мало да се стави тачка на комплетну сезону, али се српски тенисер већ сада налази пред једним од највећих изазова у каријери који умногоме може да му одреди почетак следеће сезоне.

Место на које већ годинама поставља темеље свих успеха и одакле хвата залет за све што га чека током године јесте први гренд слем у сезони – Аустралијан ппен.

Освојених рекордних девет титула на турниру на којем је често превазилазио најтеже препреке и на којем је кренуо његов пробој у врх, сада му доноси изазов са којим се није сусретао.

Уместо да размишља о противницима и кује планове како да се освети Медведеву као највећем ривалу у овом тренутку, Новак мора да донесе одлуку која нема везе са тенисом.

Први човек аустралијске савезне државе Вирџинија, Данијел Ендрјуз недавно је изјавио да је вакцинација кључ у борби против коронавируса који је поново узео маха у Аустралији и да од тога неће бити изузет нико.

“Гренд слем титуле вас неће заштитити. Једина титула која ће вам пружити заштиту јесте доказ о првој и другој дози вакцине”, поручио је Ендрјуз.

Ово је била директна порука Новаку Ђоковићу као највећем тениском имену које се у неким јавним наступима изјашњавао као присталица слободе избора када је вакцинација у питању.

“Шест месеци изостанка са турнира претходне године није било лако ни за кога од нас. Такође, није било лако ни живети у таквим околностима. Људи широм света су били у великим проблемима. Нисам у позицији да говорим о томе јер нисам експерт, не могу да дебатујем о разлозима зашто стадиони не могу да буду пуни и да ли ће вакцине помоћи или не око тог проблема. Сматрам да би то требало да буде лична одлука – да ли ћете се вакцинисати или нећете. Надам се да ће тако и остати. То је опција коју ја подржавам“, рекао је Србин крајем августа.

Оно што упада у очи током периода пандемије јесте чињеница да се српски тенисер никада није изјашњавао о томе да ли је вакцинисан или не већ да само жели да то остане слобода избора сваког појединца.

Ипак, медији у иностранству су га проглашавали антиваксером и често покушавали да га испровоцирају, али је Србин остао доследан својим изјавама и није наседао на провокације.

Оно што је јасно у овом тренутку је да Ендрјуз неће одступити од својих ставова и захтева.

Током последњег Аустралијан Опена на којем су тенисери били смештени у мехуру, својеврсном карантину, одређени број тенисера је био затворен у хотелским собама без могућности да тренирају јер су били у контакту са зараженим особама.

Ђоковић је тада од званичника тражио да им се омогући да буду у приватним кућама како би могли да се спремају за турнир што је Ендрјуз одбио уз жестоке критике на такве захтеве.

Сада када је вакцинација у пуном јеку и када је познато да је аустралијски политичар бескомпромисан у борби против пандемије, мало је вероватно да ће учинити било какве уступке.

У том случају рачуница је врло јасна. Свако ко се до сада није вакцинисао, мораће да прими прву дозу вакцине до 15. октобра, а другу најкасније до 26. новембра како би добио могућност да дође у Мелбурн и бори се за трофеј.

Пред Новаком је у овом тренутку изазов који не може да реши на терену. Уколико жели своју 10. гренд слем титулу и уједно 21. у каријери чиме би постао најбољи играч свих времена по најзначајнијем параметру, Србин ће морати да прими вакцину.

Уосталом, питање тренутка је када ће то бити услов и за многе турнире после Аустралије. Уколико то није урадио до сада, Ђоковић ће одлуку морати да донесе у најкраћем року, па остаје да се види да ли ће његови ставови о слободи избора одиграти кључну улогу у овом деликатном тренутку.