• Почетна
  • СПОРТ
  • Нишовић: “Наташа ће веслати за Србију или ће Мађари на суд“
Прочитај ми чланак

Нишовић: “Наташа ће веслати за Србију или ће Мађари на суд“

0

Председник Кајакашког савеза Србије Мирко Нишовић каже да ће Наташа Јанић Душев веслати за Србију и да ту неће бити никаквих проблема око суспензије коју је одредио Кајакашки савез Мађарске.

Нишовић је открио у разговору за Телеграф.рс да мађарски савез тера инат Наташи и да нема никакве начине да је спречи да весла за своју земљу, као и да ће уследити тужба ако наставе да се буне.

„То је један тихи рат између мађарског савеза и Наташе, који траје већ неко време. Међутим, Кајакашки савез и Олимпијски комитет Србије су уз њу и ми ћемо све учинити да помогнемо“, каже Нишовић за Телеграф.

„Њен прелазак је урађен по правилима Интернационалне кајакашке федерације, Наташа се развела па удала поново у Србији, чиме је стекла право наступа за земљу у којој живи. Ми нисмо писали правила, већ федерација а ми смо се приџавали. Е сад, потпредседник светске федерације је Мађар, који вероватно по налогу своје организације затеже и тражи обештећење“, објашњава Нишовић и додаје:

„Ако наставе да се понашају тако, мораћемо да реагујемо судски, а то не би било добро за ИКФ (Интернационалну кајакашку федерацију) ни за Мађаре, али ни за Наташу, којој треба бистра глава за припреме. На крају ће они морати њој да плате одштету ако дође до суђења, јер је случај јасан“, објаснио је председник КСС поручио:

„Наташа ускоро креће у Португал на припреме и верујем да ће цео случај бити окончан док се она врати“, поручио је председник КСС.

Супруг Адриан Душев рекао је недавно да је уверен да ће се Наташа, ипак, такмичити следеће године, иако Мађари не желе да дају дозволу.

„Наташа ће се такмичити! Мађари неће дати дозволу, али имамо легитиман начин да стекне право учешћа и надам се да ће нам у томе помоћи држава Србија“, рекао је недавно Адриан Душев.

Подсетимо, према писању мађарских листова, Међународни кајакашки савез није одобрио Наташи Јанић да се у 2013. години такмичи под заставом Србије и одредио јој је двогодишњу суспензију, пошто Мађарима није плаћено обештећење од 150.000 евра, иако те информације нема на званичном сајту Интенационалне кајакашке федерације.

Занимљиво је да је Наташа на светским, европским првенствима и олимпијским играма освојила скоро дупло више најсјанијих одличја од свих српских спортиста заједно. То је импресивнији биланс од укупног наступа наших спортиста на ОИ у овом веку, без обзира на то да ли под именом заједничке државе са Црном Гором или самосталне Србије.

Поред олимпијских одличја Наташа је на Светским првенствима освојила невероватних 18 златних медаља и четири сребрне, док на европским шампионатима има 18 злата и четири сребра. Само прво злато на ЕП Наташа је освојила за Југославију, 2000. у Француској.

Са укупно 38 златних медаља на ОИ, светским и европским првенствима освојеним у овом веку за Мађарску, Наташа Душев Јанић далеко надмашује биланс свих српских спортиста који су од 2001. до данас освојили 22 златне медаље, ако ту урачунамо и Дејвис куп тенисера.

 

(Телеграф.рс)