Прочитај ми чланак

НИЈЕ ИМАО СНАГЕ ЗА ПРЕОКРЕТ – Новака избацио 72. играч света!

0

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић завршио је учешће на Ролан Гаросу у четвртфиналу, пошто је у трилеру изгубио од Италијана Марка Чекината.

Ђоковић је одиграо меч са много осцилација, мучиле су га и повреде, па је доживео пораз од тренутно 72. играча на АТП листи – 6:3, 7:6 (7-4), 1:6, 7:6 (13-11).

Новак на тај начин није успео да се пласира у девето полуфинале у Паризу, док је Италијан наставио турнир каријере и у борби за финале ће играти са Домиником Тимом.

Од самог старта је било јасно да нешто није у реду – Новак се слабо кретао и често хватао за врат, а потврда је стигла на крају првог сета када је затражио медицински тајм аут. У међувремену је Чекинато направио брејк и повео са 1-0.

Резултат кризе која је трајала двадесетак минута био је да заостаје сет и брејк, али је успео да се врати и полако ухвати ритам. Други сет се играо на невероватно високом нивоу, Италијан је диктирао ритам основним ударцима и дроп шотовима, а у 12. гему је спасао три сет лопте Ђоковића.

Изборио је тај брејк и, упркос томе што је заостајао, успео да веже два мини брејка и дође до велике предности.

Срећом, велико искуство које поседује помогло је Србину да остане миран у тренуцима када се ломило и преживи серију брејкова на старту трећег сета. Повео је 2:1, а онда је кренула серија којом је експресно смањио у сетовима.

Тада је стигао нови проблем – болови у десној нози због којих је други пут тражио помоћ физиотерапеута.

Може се рећи да је у тим тренуцима супервизор утицао на дешавања на терену јер није дозволио противнику да узме нове патике из свлачионице, што је изнервирало момка из Палерма. Због изласка са стадиона без дозволе је кажњен одузимањем поена, а мањак концентрације га је коштао раног брејка.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 6:6 – Тај брејк четвртог сета! Изузетну менталну стабилност показује Чекинато. Изгубио је само један поен и други пут у мечу ће се играти додатни гем.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 6:5 – Мало је фалило да га тај налет доведе на корак до тријумфа. Изузетно храбрим форхендима и добрим кретањем је изборио шансу за брејк. Тада је одигран један од најдужих и најинтензивнијих поена у мечу, у којем је Италијан први попустио. Уследила су два везана поена Србина за ново вођство.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 5:5 – У великом налету је тренутно 72. играч на АТП листи. Фуриозно је дошао до 40:0, онда изгубио два поена, да би добро одсервирао и дошао до потпуног егала.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 5:4 – Брејк за Чекината! Прва два поена у последњем гему четвртог сета је Новак лагано добио. Марко је запретио добром контром из форхенда, после чега је бекхендом избацио лоптицу иза основне линије. Уследила је нова грешка истим ударцем, а своју шансу је Чекинато искористио и винером из форхенда ухватио последњи воз у четвртом сету.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 5:3 – Новак се концентрисао на гем у којем ће сервирати и без борбе предао гем на сервис Италијана.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 5:2 – Срећом, Ђоковић је био изузетно миран и са „нулом“ дошао на корак до 2-2 у сетовима.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 4:2 – Можда и одлучујући гем за расплет овог сета успео је да добије Чекинато, пошто се суочавао са три одвојене брејк лопте. Да је испустио сервис, пети сет би био загарантован, овако је успео да се резултатски одржи. Код сваке шансе је сервирао кик сервис у бекхенд ривала и отварао терен, потом завршававши поене следећим ударцем.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 4:1 – Играч из Палерма је некако, највише захваљујући добрим сервисима, зауставио кола која иду низбрдо, да би без проблема Ђоковић опет отишао на +3. Једини проблем у тим тренуцима јесте што је почела да пада киша.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 3:0 – Освајач 12. Гренд слем титула био је пун самопоуздања, форхендом је градио поене и показао да је друга криза полако иза њега. Марко је само једном узвратио по паралели, али неизвесности није било и предност је надграђена.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 2:0 – Брејк за Ђоковића! Видело се да је Чекинато уздрман оним што се дешавало у последњих двадесетак минута, а додатно га је пореметио детаљ код 15:0. Замало је промашио бекхенд паралелу, мислио је да је добра, али је арбитар потврдио. То је Новак искористио и направио нови брејк.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1, 1:0 – Сада је Србин морао да добије само три поена да би освојио гем. Лако је то учинио и наставио серију.

Пауза после првог сета потрајала је јер је Ђоковић затражио медицински тајм аут. Сада је почела да га мучи десна нога, због које је испуштао болне крике, али је наставио меч. Он је додатно одложен пошто је Чекинато желео да промени патике, али му супервизор није дозволио. Италијан је негодовао и судија Карлос Рамос га је казнио одузимањем поена због „неспортског понашања“.

3:6, 6:7 (4-7), 6:1 – Ђоковић добио трећи сет! Као што се очекивало, крај сета је дошао веома брзо. Ђоковић је у неколико тренутака покушао да се истеже, прво леђа, а онда и десне ноге, која је почела да га мучи у финишу овог дела игре. Ипак, са само једним изгубљеним поеном је направио нови брејк и смањио на 1-2.

3:6, 6:7 (4-7), 5:1 – Сада је било довољно само убацивати сервисе и чекати грешке са друге стране мреже. Италијански тенисер није успевао да ритерне врати у терен и сада је извесно да ће Новак смањити резултат у сетовима.

3:6, 6:7 (4-7), 4:1 – Брејк за Ђоковића! Упркос чињеници да је Чекинато са великим успехом играо дроп шотове, претрпео је брејк и у трећем гему у којем је сервирао. Новаку је прорадио бекхенд, обично је дијагоналама отварао терен, а паралелама добијао поене. Једним таквим је реализовао брејк шансу и дошао на корак до трећег сета.

3:6, 6:7 (4-7), 3:1 – Коначно се прекида низ брејкова и Србин сигурним гемом потврђује вођство.

3:6, 6:7 (4-7), 2:1 – Брејк за Ђоковића! Наставило се са серијом одузетих сервис гемова, иако се није чинило тако када је Новак испустио 0:40, а Марко дошао до гем лопте. Ипак, уследио је нови преокрет и вођство нашег играча.

3:6, 6:7 (4-7), 1:1 – Брејк за Чекината! Експресно је грешкама Новак вратио противника у трећи сет. На 0:30 је желео да поентира бекхендом по паралели, први пут је успео, али је онда три пута погрешио и Италијан је дошао до рибрејка.

3:6, 6:7 (4-7), 1:0 – Брејк за Ђоковића! Можда и очекивано, Италијану је пала концентрација после емотивног пражњења у финишу другог сета. Ђоковић је успео да убацује лоптице довољно дубоко и чека грешке ривала. Њих је било и дошао је до раног брејка.

3:6, 6:7 (4-7) – Чекинато добија други сет у тај брејку! Додатни гем почео је у истом ритму као и цео сет – сјајним ударцима на обе стране. Разменили су по један мини брејк на старту 13. гема, а онда је у финишу кренула серија мини брејкова на обе стране. Чекинато је играо као у трансу, Новак у одсудним тренуцима направио две грешке и нашао се у веома тешкој ситуацији, са два сета заостатка.

3:6, 6:6 – Тај брејк другог сета! Може се слободно рећи да је Ђоковић играо фантастично у дефанзиви и да би то било довољно за многе противнике, али не и за расположеног Марка. Успевао је да одбрамбеним ударцима дође до три одвојене брејк и сет лопте, али је код сваке Чекинато одлично сервирао и нападао форхендом. Извукао се и обезбедио тај брејк.

3:6, 6:5 – Тензија није много утицала на српског играча који је успео да добије и следећи гем, изгубивши само један поен, а снажан урлик потврда је колико му значи тријумф.

3:6, 5:5 – Чекинато је одиграо изврстан волеј, а и поред доброг притиска Ђоковића, одлично је сервирао када му је било потребно. Код 30:30 му је почетни ударац омогућио лаган винер, после чега је Новак добио опомену због „коучинга“. Уследио је још један поен и изједначење.

3:6, 5:4 – Уз неке спектакуларне поене, обојица играча су добила још по један гем и полако смо ушли у неизвесну завршницу другог сета.

3:6, 4:3 – Ђоковић се извукао из веома тешке ситуације јер је спасао две брејк лопте. Чекинато је изузетно снажно и прецизно ударао, да би код 30:15 изградио сјајан поен и решио га скраћеном лоптом. Ипак, Новак је успео да се поново сабере, добро одсервира и успе да превазиђе неприлику.

3:6, 3:3 – Успео је сада Чекинато да заустави серију серију са друге стране, упркос томе што је после 40:0 Ноле добио два поена. Снаге за трећи није имао и то је било довољно за изједначење.

3:6, 3:2 – Наставио је Београђанин са много бољом игром и без изгубљеног поена наставио серију гемова.

3:6, 2:2 – Брејк за Ђоковића! Криза која је почела крајем првог сета као да полако пролази. Новак је почео боље да се креће, чистије удара и то је мало унервозило Чекината који је направио две грешке. Брзо је на семафору писало 0:40, да би онда севнуо сјајан ритерн и резултатски повратак у сет.

3:6, 1:2 – Очекивано, италијански тенисер се потпуно разиграо – прво одличан дроп шот, па пасинг шот бекхендом, а онда и форхенд из дефанзиве за 0:30. Срећом, тренутно 20. играч на АТП листи је заиграо много офанзивније, везао четири поена и смањио у другом сету.

3:6, 0:2 – Марко лагано потврђује брејк, готово без отпора противника и сада има већ лепу предност.

3:6, 0:1 – Брејк за Чекината! Очигледно је да бол који осећа не јењава, а највише утиче на сервис, чија брзина је драстично опала. Два бекхенда је избацио у аут, други је био на брејк лопти и Италијан је слабо кренуо и други део игре.

Пауза после првог сета потрајала је јер је Ђоковић затражио медицински тајм аут. Очигледно је да постоји проблем са вратом, али је наставио са игром после масаже.

3:6 – Чекинато добио први сет! Није то много утицало на момка из Палерма – везао је два винера, онда један поен изгубио, али добио следећа два за вођство у сетовима.

3:5 – Пауза између гемова прошла је у расправи Новака са супервизором, пошто се жалио на судију Карлоса Рамоса, који је брзо тражио да физиотерапеут, који је масирао Ђоковићев врат, напусти терен. Српски играч осећа нелагодност у том пределу тела, али је брзо морао да заврши третман. Ипак, брзо је добио гем и пребацио притисак на другу страну.

2:5 – Добио је наш ас први поен, али је наставио са великим бројем грешака и није био ни близу да угрози Италијана. Он је освајао поене и дошао на корак до првог сета.

2:4 – Коначно нешто лакши гем за Новака који успева да одбије налет ривала и смањи резултат.

1:4 – Експресно је Марко добио три поена, лошим дроп шотовима је унео неизвесност у гем, али је Србин опет погрешио и противник је материјализовао стечену предност.

1:3 – Брејк за Чекината! Чинило се да ће Новак брзо изједначити када је повео 40:15, али је онда направио неколико везаних грешака. Међу њима је била и једна дупла сервис грешка, па је после бекхенда који је завршио у мрежи претрпео брејк.

1:2 – Италијан је много боље кренуо – гем са „нулом“ за ново вођство.

1:1 – Већ у свом првом гему српски играч се суочавао са великим проблемима – морао је да спасава две везане брејк лопте јер је ривал имао 15:40, али је некако успео и изједначио. Судија га је одмах по окончању опоменуо да је правио велике паузе између поена и да би ускоро могао да буде санкционисан, што му се није допало.

0:1 – Чекинато својим сервисом отвара меч, Ђоковић је успео да освоји само један поен и Италијан је повео.