Прочитај ми чланак

НЕСТВАРНА ЛИГА ШАМПИОНА: Клинци исписали историју!

0

Каква је само узбуђења донела Лига шампиона у првих осам мечева нове сезоне!

 Првак Европе Ливерпул се поигравао у Напуљу па изгубио (0:2), Борусија могла да напуни мрежу Барселоне, али неким чудом освојила само бод (0:0), Челси је у финишу промашио пенал да избегне пораз од Валенсије (0:1), а два голобрада младића ушла су у историју.

Група Е: Ливерпул се спремио да приреди петарду па доживео шок у Напуљу, рапсодија клинца из Салцбурга

Потпуно неочекивано, утакмица између Салцбурга и Генка била је најзанимљивија у првом колу Лиге шампиона, и то захваљујући потпуно неочекиваном хероју. Ерлинг Браут Халанд, 19-годишњак који је у редовима Салцбурга пре овог меча постигао 14 голова на осам мечева, одушевио је фудбалску јавност, постигавши хет-трик, и то у већ у првом полувремену.

Е група:

Наполи – Ливерпул 2:0
(Мертенс 82, Љоренте 90+2)

Салцбург – Генк 6:2
(Халанд 2, 34, 45, Хе-Чан 36, Собослаи 45+2, Улмер 66 – Лукуми 40, Самата 52)

То је урадио на свом дебију у Лиги шампиона, што није виђено пуних 15 година, још од када је Вејн Руни први пут наступио у елити за Манчестер јунајтед.

Дуел између Аустријанаца и Белгијанца завршен је 6:2, чиме је аустријски клуб најавио изненађење у групи где су Наполи и Ливерпул већ виђени на прве две позиције.

Кад смо већ код ова два гиганта, они су, упркос малом броју голова, навијаче на стадиону „Сан Паоло“ опчинили сјајним потезима. Салах је плесао по терену, деловало је као да ће изабраници Јиргена Клопа успети да савладају домаћине, али су онда уследила два грома из ведра неба у виду пенала који је скривио Енди Робертсон у 81. минуту, који је Белгијанац Дриес Мертенс претворио у гол, а потом и погодак новог појачања Карлоса Анћелотија Фернанда Љорентеа у 92. минуту. Наполи овим тријумфом ставља Ливерпул у подређен положај у наставку Лиге шампиона, иако се после првог полувремена чинило да ће напунити мрежу Наполитанаца.

Група Ф: Нестварни промашаји Борусије против Барсе, Славија одушевила против Интера, али…

Група Ф, она за коју смо претпоставили да ће бити „група смрти“, после првог кола поставила нам је више питања него што је одговорила. Барселона и Борусија одиграли су напет меч у коме су Немци изненађујуће доминирали, док је Славија из Прага одушевила у Милану против Интера, одневши бод са веома тешког гостовања на ком су већину утакмице били бољи тим.

Ф група:

Интер – Славија Праг 1:1
(Барела 90+2 – Олајинка 64)

Борусија Дортмунд – Барселона 0:0

Славија је повела преко Оланикеа у 60, а Барела је изједначио за Интер у 92. од 98 одиграних минута.

Меси је покушао да барем једном утекне својим чуварима, али ни њему ни његовим саиграчима то није полазило од руке, па су меч завршили са једним шутем у оквир гола.

Барса је била у подређеном положају већину утакмице на „Сигнал Идуна Парку“, шутнули су само један једини пут у оквир гола, Нелсон Семедо је чак скривио и пенал у 55. минуту, али је Тер Штеген свог репрезентативног колегу Марка Ројса прочитао и сачувао своју мрежу.

Нападачи Борусије су се прописно измашили до краја меча, чиме су пропустили велику прилику да преузму примат од каталонског клуба. Једина позитивна ствар за Барселону на овом мечу је чињеница да је у Лиги шампиона дебитовао 16-годишњи Ансу Фати, момак кога већ сада многи виде као наследника Леа Месија.

Група Г биће неизвесна до краја, Лион и Зенит поделили бодове а Тимо Вернер „покорио“ Лисабон

Група Г прети да буде једна од неизвеснијих у овом издању Лиге шампиона, пошто се међу Лионом, Зенитом, Бенфиком и Лајпцигом не истиче ниједан тим као главни фаворит.

Г група:

Лион – Зенит 1:1
(Депај 50п – Азмун 41)

Бенфика – Лајпциг 1:2
(Сеферовић 84 – Вернер 69, 79)

Тај утисак додатно је ојачан резултатима првог кола такмичења, пошто су Лион и Зенит (уз 90 минута наступа Бранислава Иановића) одиграли 1:1 у Француској, док су је Лајпциг изборио тријумф на гостовању у Португалу головима Тима Вернера у 69. и 79. минуту.

Харис Сеферовић је узвратио ударац у 85. минуту, али је тада већ било сувише касно за изједначење.
Харис Сеферовић привремено је утишао гостујуће навијаче, али се Тимо Вернер побринуо да они ипак славе на крају меча.

У Лиону се одиграо изузетно занимљив меч у којем је шутнуто на гол чак 31 пут, али су се мреже са обе стране тресле само по једанпут.

Мрежу Ентонија Лопеса пробушио је Сердар Азмун у 41, а одужио му се Мемфис Депај са беле тачке у 50. минуту меча.

Група Х: „Копљаници“ пробушили Лил, Валенсија „украла“ бодове са Стамфорд Бриџа

Фудбалери Челсија су се жарко ужелели Лиге шампиона, као што је било очигледно у њиховом првом окршају у склопу групе Х са Валенсијом, али жеља није довољна да се добијају фудбалске утакмице, па су изабраници Алберта Селадеса успели да тријумфују на „Стамфорд Бриџу“.

Х група:

Челси – Валенсија 0:1
(Родриго 75),

Ајакс – Лил 3:0
(Промес 18, Алварез 50, Таљафико 62)

Френк Лампард избацио је на терен мање-више непромењен састав од оног који је у прошлом колу Премијер лиге декласирао Вулверхемптон са 5:2, али ти момци нису успели да му се одуже за поверење.

Валенсија се није уплашила енглеског гиганта, имали су неколико изврсних прилика, а њихову добру игру крунисао је Родриго поготком у 75. минуту. Челси је имао прилику да ипак избори бод на овом мечу, али је Рос Баркли лопту са пенала тандркнуо о пречку, чиме је осигурао пораз своје екипе.

Ајакс је наставио тамо где је стао прошле године у Лиги шампиона, пошто је Лил без већих потешкоћа савладао резултатом 3:0. Меч на стадиону „Јохан Кројф“ био је препун агресивних стартова, Ренато Санчез је „жицкао“ црвени картон ничим изазваним испадим беса, али је меч ипак завршио само са жутим картоном.

Голове за „копљанике“ постигли су Квинси Промес у 18, односно Едсон Алварез у 50. минуту, а Николас Таљафико израстао је у хероја овог меча постигавши трећи гол за Ајакс у 62. минуту, којим се надовезао на асистенцију из првог полувремена.

Душан Тадић и саиграчи – закорачили су у нове евро-изазове на прави начин, али како је Лига шампиона почела, нема сумње да ће публика уживати у свим наредним мечевима. Већ у среду су на програму нови, када игра и Црвена звезда, на гостовању Бајерну од 21 сат по средњеевропском времену.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!