Прочитај ми чланак

Немилосрдни голгетер, Предраг Мијатовић

0

 

Предраг Пеђа Мијатовић

Предраг Пеђа Мијатовић

Одлично кретање без лопте, дриблинг који је избацивао чуваре из равнотезе, непогрешив у ситуацијама 1 на 1. Класичан нападач са изузетним осећајем за гол, Предраг Мијатовић.

Рођен 19. јануара 1969. године у Подгорици. Каријеру је почео у дресу Будућности из Подгорице за коју је играо у периоду између 1987. и 1989. године,а а за то време је одиграо 41 утакмицу и постигао 10 голове. Сјајне игре у дресу Будућности биле су препорука за београдски Партизан који је овог сјајног нападача довео у Хумску 1989. године. У дресу Партизана почиње његов вртоглави успон, где је до 1993. године на 189 утакмице постигао је 104 гола. Одличне партије у црно-белом дресу су биле препорука за шпанског прволигаша Валенсију. 1993. године долази у Валенсију и већ на самом старту одушевљава Шпанце. Голови из слободних удараца, гол са пола терена… Три године у Валенсији је био најбољи стрелац тима и прва звезда екипе, 104 утакмице 56 голова. То га је препоруцило да 1996. године потписе за славни Реал Мадрид. Давор Шукер и Предраг Мијатовић су заједно доведени да уз младог Раула Гонзалеса предводе напад мадридског гиганта. Мијатовић је за Реал Мадрид одиграо три пуне сезоне постигавши 30 голова на 90 утакмица за овај клуб. Цена му је скакала из дана у дан и једно време је био међу десет најскупљих фудбалера света. Сезона 1997-1998 почела је повредом али се у другом делу сезоне наметнуо. Играо је одлично али у ЛШ није успевао да постигне гол, а онда финале. У финалу их је чекао страшни Јувентус са Дел Пиером, Зиданом, Инзагијем и другима, који је био фаворит. Реал је чекао 32 године на титулу првака Европе још од финала против Партизана 1966. године. Мијатовић је започео у стартној постави, а онда тренутак који ће заувек остати у срцима навијача Реала из Мадрида. Упућен је центаршут са десног бока, лопта долази до леве стране петерца, кратко је избијена, на њу натрчава Роберто Карлос, лоше шутира али лопта се одбија до Мијатовића који залама голмана у петерцу и поред Монтера је шаље у гол. Тим голом титула је после 32 године враћена у Мадрид, а Пеђа одлази у легенду краљевског клуба.

Predrag-Pedja-Mijatovic-Real-Madrid-vs-Juventus

Предраг Мијатовић залама Перуција у финалу Лиге шампиона

Та 1998. година је била година СП-а. Као једна од ведета репрезентације СР Југославије и њен први стрелац у квалификацијама са 15 голова био је узданица нације. На СП-у није приказивао партије које су се очекивале а онда је на ред у осмини финала дошла Холадндија. 1-1 и пенал за Југославију, после повлачења у шеснаестерцу Владимира Југовића од стране горостасног Јапа Стама. Лопту на “креч” намешта Мијатовић а наспрам њега један од најбољих голмана свих времена Едвин Ван дер Сар. Због висине и распона руку Ван дер Сара, Пеђа сутира јако гађајући испо пречке али на његову и несрећу 10 000 000 Срба лопта остаје на пречки. Легенда каже да се пречка још тресе. За репрезентацију Југославије наступао је 73 пута и постигао 29 голова.

После СП-а у Француској и несретно промашеног пенала, његова каријера креће силазном путањом. Из Реала одлази у Фиорентину где је тек на махове показивао своју величину. Није се снашао у Фиренцу и уследио је повратак у Шпанију у редове Левантеа где је и завршио своју блиставу каријеру.Од 2006. године до 2009. године био је спортски директор славног Реала.

Predrag-Pedja-Mijatovic-Real-Madrid

Предраг Мијатовић прославља гол у финалу Лиге шампиона

Многи дечаци су желели да буду као он, да постижу голове са лакоћом којом је он то чинио. Док сте њега гледали чинило се да дати гол никако није тешко. Био је и остао легенда Партизана, Реала и наше репрезетације.

Извор: Илија Вуксановић