Прочитај ми чланак

НЕКАД ХАРАЛИ ЕВРОПОМ, сада испали у Б дивизију: Тежак ударац за српску кошарку!

0

Кошаркаши Србије до 20 година били су шампиони Европе пред две године, а сада су испали у нижи ранг такмичења

Нови доказ о лошем раду у српској кошарци стиже нам као шамар који би требало да буде отрежњење. Имамо више тренера у кошарци по глави становника него све земље на свету, имамо талентоване клинце, али нешто ту не штима.

фото: ФИБА

Кошаркашки репрезентативци Србије до 20 година поражени су од Италије са 86:63 у баражу за опстанак и тим поразом напуштају елитну европску групу. Екипа која је пре две године била шампион Европе до 18 година, сада је испала из елитног такмичења. Па шта се то догодило за две године и где су ти момци играли или нису играли.

Чак су имали и помоћ Марка Пецарског, који је годину дана млађи, и тек се вратио са Светског јуниорског пренства где смо такође лоше прошли, али ни он није могао да помогне.

Остала им је још једна утакмица са Летонијом за пласман на 15. или 16. место.

У Полуфиналу се састају Француска – Израел и Немачка – Шпанија.

Марко пецарски – Млада кошаркашка репрезентација Србије до 20 година 2019.Марко Пецарски је четврти стрелац и четврти скакач шампионата Фото: ФИБА.цом
По први пут у историји мушка млађа селекција Србије играти у „нижем“ рангу. Ово је тежак ударац, јер је овај узраст последњи пред улазак играча у сениорске воде и припрема за А тим. Али, после оваквог резултата треба се запитати, ко ће од ових момака да дође до сениорске селекције?

Кроз меч Италија је доминирала. У једном моменту водила је 57:35, а изабраници Оливера Поповића нису успели да стигну до победе.

Најефикаснији у саставу Италије били су Габријеле Стефанини са 27, Алесандро Пајола са 19 и Микеле Ебелинг са 10 поена. Бољи од осталих у саставу Србије били су, Марко Пецарски са 15 и Вук Вуликић са 14 поена.

Млада кошаркашка репрезентација Србије до 20 година 2019.Туга после пораза кошаркаша Србије Фото: ФИБА.цом
Србија је на овом такмичењу поражена од Велике Британије, Украјине и Италије након изненађујуће победе над Израелом, ово постаје још „чудније“ када се узме у обзир то да је овај тим пре само две године у конкуренцији до 18 година освојила злато.

Подсетимо, млада селекција до 20 година је последну медаљу и то златну освојила 2005 . Лињану и то под вођстом Марка Гудурића, Николе Ребића и осталих играча 1995.годиште.

Са друге стране, можда је ово све и нормално да дође до пада с времена на време, али чињеница да нас последње четири године, нема на постољу у овој генерацији до 20 година забрињава. Претходно смо годину дана раније 2014 узели бронзу, а пре тога пет година ништа од 2008.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!