Прочитај ми чланак

10 СРПСКИХ ЗВЕРИ ИЗ ЗЕМЉЕ КОШАРКЕ: Ово су наследници Теа, Богдана, Бјелице…

0

Ако се с њима буде радило на прави начин, могли бисмо да имамо још једну нереалну генерацију.

f

ФОТО: САША ПАВЛИЋ KOKY/FONET/PRINTSCREEN

Ако се с њима буде радило на прави начин, могли бисмо да имамо још једну нереалну генерацију.

Колико год народ у Србији желео да фудбал буде национални спорт, огромна количина талента у кошарци, као и број медаља који се у том спорту сваке године осваја, намеће закључак да смо ми ипак народ коме највише одговара да се надмеће између два обруча.

Милош Теодосић, Александар Ђорђевић, Дејан Бодирога, Предраг Даниловић, Владе Дивац, Пеђа Стојаковић – само су нека од великих имена које је ова земља с мање од 10.000.000 становника изродила. Дошло је време за неке нове клинце да упишу своје место у историји овог дивног олимпијског спорта.

Представљамо вам највеће српске кошаркашке таленте. Ту је и један који није наступао за нашу репрезентацију, али бисмо волели!

1. Марко Пецарски

Скренуо је пажњу на себе на престижном турниру у Шатеруу, који је завршен у недељу увече. Син легендарног кошаркаша Партизана Мирослава Пецарског издоминирао је на том турниру, убацивши у финалу 28 поена уз 13 скокова за победу Србије над Француском.

И у другом колу Чесима је убацио 40 поена, док је Италијанима у полуфиналу дао 21. Изабран је за МВП турнира, а прича се да има огроман НБА потенцијал. Игра на позицији центра, а висок је 206. Наравно, још ће да расте, пошто је рођен 2000. године.

2. Алекса Раданов

Алекса тренутно брани боје ФМП на позајмици из Звезде. Иако има само 18 година, већ је дебитовао и за црвено-беле на утакмици с Металцем у оквиру АБА лиге у марту 2015. Одмах је заслужио симпатије навијача, јер је одиграо неколико сјајних потеза. Игра на позицији крила. Уживајте у његовим потезима:

3. Бориша Симанић

На њега не треба трошити превише речи. У једном од најтежих пораза Црвене звезде ове сезоне, против Реал Мадрида, показао је завидне способности и у рекету и ван њега. Игра на позицији крилног центра, висок је 209 цм, а рођен је 1998. године.

4. Стефан Пено

Већ је дебитовао за Барселону, поставши трећи најмлађи дебитант у историји тог клуба. Освојио је сребрну медаљу са српском У18 репрезентацијом на Европском првенству, а играо је одмах после тога и за У17 национални тим на Светском првенству, где је био један од најбољих играча. Игра на позицији високог плејмејкера, висок је 193 цм, а рођен је 1997. године у Београду.

5. Балша Копривица

Има 16 година и 208 цм. Игра на позицији центра, а син је легенде Партизана Славише, који је освојио титулу европског шампиона 1992. године.

„Тешко да постоје играчи који поседују такву висину, таленат и вештину као Балша, посебно не у тим годинама“, стоји у анализи на сајту миддлесцхоолхоопс.цом.

О њему се већ увелико пише и у америчким медијима, јер тамо игра кошарку. Пројектован је за једну од највећих звезда НБА драфта 2019. године.

6. Алекса Аврамовић

Плејмејкер од 192 цм из Чачка. Наступао је за млађе категорије Младости, да би онда прешао у Борац, из кога је купљен у Варезе, пошто је прошле сезоне у КЛС буквално решетао мреже и био можда и најсензационалнији кошаркаш целе лиге. Давао је у просеку 20 поена по мечу, уз шест асистенција. Уз право вођство, могао би да постане нови Милош Теодосић. Имао је и утакмице у којима је убацивао преко 40 поена.

7. Александар Аранитовић

Игра на позицији бека у тиму Мега Лекса, као позајмљени играч Црвене звезде. Рођени брат му је сад већ бивши играч Партизана Петар Аранитовић (отишао у Шпанију), а прошао је све Звездине омладинске категорије. Висок је 195 цм. Рођен је 1998. године и има фантастичан шут и продор.

8. Новак Мусић

Био је најмлађи играч Мега Лекса у прошлој сезони. Игра на позицији плејмејкера, а прошле сезоне је у дресу Меге у јуниорској Евролиги постизао у просеку 7 поена уз 3 асистенције. Висок је 189 цм, а рођен 1998. Одличан је у игри 1 на 1 и у пику. Прави је вођа на терену и стално притиска противничке играче у покушајима да украде лопту.

9. Кенан Карахоџић

Он је наступао за млађе селекције Босне и Херцеговине, али је рођен у Бачкој Тополи у Србији. Игра на позицији крилног центра, тренутно брани боје Уникахе из Малаге, где је дошао из Клиникас Ринкона. Висок је 211 цм, а рођен је 1996. године. Кенане, размисли о томе за коју репрезентацију ћеш да играш. Зна се ко је најбољи на Балкану :)

10. Војислав Стојановић

Он је био МВП јуниорског евролигашког турнира у Београду 2016. Игра бека/крило, висок је 200 цм, а рођен је 1997. Тренутно наступа за Орландина Баскет у Серији А, а претходно је бранио боје Црвене звезде и ФМП на позајмици. Освојио је сребро на Европском првенству за У16 репрезентацију, као и бронзу на Светском са У17 (на истом турниру играо је и Стефан Пено).