Прочитај ми чланак

НБА: Преговори – Кокошков и Феникс (рунда два)

0

Док је заједно са Снајдером спремао екипу за трећи меч серије са Оклахомом, српски тренер добио је (не)очекивани позив. С друге стране жице био је Џејсон Роули.

Када је Ерл Вотсон добио отказ после свега три утакмице у сезони 2017/18, услед ужасне атмосфере у екипи и бојкота незадовољног Ерика Бледсоа, његовом асистенту и наследнику Џеју Тријану одмах је стављено до знања да ће радити као вршилац дужности до краја сезоне.

Утолико, то што Финикс Санси и даље формално имају тренера само је слово на папиру које ће престати да важи оног дана када Тријану истекне уговор, мада су медији у Аризони увелико објавили да није ушао у ужи круг кандидата за, такорећи, свој посао.

Онај ко јесте био разматран и за другу рунду интервјуа према сазнањима новинара Џона Гамбадороа са „Аризона’с Спортс ФМ“ радија јесте српски стручњак Игор Кокошков који је, незванично, и најближи клупи екипе са најгорим скором у лиги ове сезоне.

Први је обављен телефоном, јер је Кокошков као помоћни тренер Јуте био у Окалхоми. Сама чињеница да ће бити и другог значи да има велике шансе да се посао заврши.

 

Тренутно без тренера

(21-61) Финикс, Вотсон/Тријано
(24-58) Атланта, Мајк Баденхолцер
(25-57) Орландо, Френк Фогел
(36-46) Шарлот, Стив Клифорд
(29-53) Њујорк, Џеф Хорнасек

Могући разлази овог лета

(39-43) Детроит, Стен Ван Ганди
(44-38) Милвоки, Кид/Прунти
(49-33) Портланд, Тери Стотс
(50-32) Кливленд, Тајрон Лу

 

Кокошков је од 2008. до 2013. радио у Финиксу као један од тренера првог тима, а од 2015. део је Снајдеровог штаба у Солт Лејк Ситију.

Иначе, тренер Јуте пружио је пуну подршку првом асистенту у његовој борби да се, 19 година након одласка из Партизана и разних послова широм Америке, осамостали у струци којој је посветио живот.

Габадоро је подсетио у прилично штуром извештају да је Тријано прецртан, а да је дојучерашњи тренер Атланте Хокс, Мајк Баденхолцер, повукао апликацију поднету дан после растанка са франшизом из Џорџије.

Испрва, Баденхолцер је сматран фаворитом мало и због тога што је рођен у Аризони, али се он сам предомислио после прве рунде разговора са топ менаџментом Санса.

Од тада, помало стидљиво, Кокошков слови за благог фаворита у кругу у ком се наводно налазе још Дејвид Физдејл, Френк Фогел, Вини Дел Негро, Дејвид Блат и Кевин Мекхејл.

Да ли је заиста реално да Кокошков добије посао у конкуренцији људи који су, са више или мање успеха, већ самостално водили НБА екипе?

Јесте!

И то не зато што бисмо волели да управо Србин буде први страни тренер на клупи НБА тима (наравно да бисмо волели), већ зато што у најјачој кошаркашкој лиги света већ неко време влада тренд увођења нових имена и давања шансе младима.

У овом тренутку чак 12 тренера налази се на клупи свог ПРВОГ тима, што је готово половина лиге, а куриозитет је и да су двојица стручњака са најдужим стажом у лиги – Грег Попович из Сан Антонио Спарса и Ерик Сполстра из Мајами Хита – и сами својевремено изабрани без да су имали дана искуства.

Листа тренера који раде у првом НБА тиму:

Грег Поповић, Сан Антонио Спарс (1996, 1.738)
Ерик Сполстра, Мајами Хит (2008, 804)
Бред Стивенс, Бостон Селтикс (2013, 410)
Брет Браун, Филаделфија Севентисиксерс (2013, 410)
Стив Кер, Голден Стејт Вориорс (2014, 328)
Квин Снајдер, Јута Џез (2014, 328)
Били Динован, Оклахома Сити Тандер (2015, 246)
Фред Хојберг, Чикаго Булс (2015, 246)
Тајрон Лу, Кливленд Кавалирс (2016, 205)
Кени Еткинсон, Бруклин Нетс (2016, 164)
Лук Волтон, Лос Анђелес Лејкерс (2016, 164)
Џо Прунти, Милвоки Бакс (2018, 37)

Кокошков је у међувремену већ постао важан за историју кошарке као први неамерички тренер постављен за главног асистента у развојној „Г“ лиги (Мисури Тајгерс, 1999) и главног асистента у НБА лиги (Л. А. Клиперс, 2000).

Могуће да је, након „каљења“ у Клиперсима, Детроит Пистонсима, Сансима, Кливленд Кавалирсима, Орландо Меџику и Џезу, али и самосталног вођења сениорских репрезентација Грузије и Словеније са којом је летос постао првак Европе, дошао тренутак да Кокошков постане један од 30 тренера у најјачој лиги света.

То би, уједно, било још једно велико признање за нашу школу кошарке, која већ може се да похвали и најтрофејнијим човеком у историји Евролиге, Жељком Обрадовићем, као и читавом плејадом стручњака који су освајали европске купове и, оно важније, олимпијске игре, светска и европска првенства…