Прочитај ми чланак

НБА ЛИГА Оно што је Јокић урадио против Њујорка није виђено још од времена Бирда

0

Никола Јокић је толико добро одиграо у победи Денвера над Њујорк Никсима, да таква партија није виђена још од времена када су НБА лигом ходали највећи асови кошарке.

Јокићев учинак у тријумфу од 115:108 био је импресиван. И, не само пуким погледом на бројке, а имао је 19 поена, 15 асистенција, 14 скокова и три блокаде, већ фантастичним потезима, али и једним историјским подсећањем.

Како је саопштила НБА лига, последњи кошаркаш који је достигао (или надмашио) такав учинак у поменуте четири статистичке категорије у најјачој лиги света, и то на једном мечу, био је славни Лери Бирд, који је то урадио двапут, 1982. и 1987. године.

И само помињање Јокића и Бирда у истом контексту вредно је хвале, нарочито када се узме у обзир да је тај легендарни играч Бостон Селтикса, за које је играо од 1979. до 1992. године, трипут водио „келте“ до шампионског трона, двапут био МВП финала, у три наврата најкориснији играч лиге, а 12 пута учесник Ол-стар сусрета.

„Лери, једном си ме слагао. Рекао си ми да ће се једног дана појавити нови Лери Бирд. Али, Лери, никада, никада неће бити новог Лерија Бирда“, рекао је својевремено на опроштају славног „келта“ од кошарке Меџик Џонсон.

А када НБА лига у исту реченицу стави Јокића и славног кошаркаша Бостона, и то у исто време када тренер Њујорчана Дејвид Физдејл назове Николу – новим Меџиком…

… онда та поређења можда јесу прерана, и можда нису примерена, али да Денвер Нагетси имају потпуно невероватног вођу на паркету, и те како имају.

КЛИПЕРСЕ ЗАУСТАВИО ГОРОСТАС

Лос Анђелес Клиперси су можда међу најбољим тимовима Западне конференције, али у судару са надолазећом снагом „истока“, Филаделфијом, нису се добро провели.

Иако су играли као домаћини, Клиперси су се још у раној фази меча нашли у великим проблемима – губили су са 58:76 на полувремену, и то понајвише због сјајне партије 213 центиметара високог Џоела Ембида. Тај 24-годишњи вођа Севентисксерса је до пред сам почетак утакмице био под упитником јер је и прошли наступ пропустио због бола у левом колену, али је овога пута бирљирао – уз 28 поена (од којих је 15 дао у првој четвртини, али и десет од 16 последњих његове екипе) имао је и 19 скокова. И, мучио је своје чуваре, ко год да је у питању. Најпре Марћина Гортата, а онда и Бобана Марјановића:

То што се Марјановић сјајно забављао пред почетак меча, изводећи и трикове…

… није било довољно против тако доминантног играча као што Ембид јесте. Зато је тренер Клиперса Док Риверс, који поново није уводио Милоша Теодосића у игру, одлучио да Марјановић заигра свега четири минута.

За то време, Клиперси су примили седам поена више него што су дали, а наш репрезентативац није успео да се упише у стрелце – промашио је једини шут, а имао је по скок и асистенцију.

Код Филаделфије која је трећа у Источној конференцији истакли су се, уз поменутог Ембида, још и Редик (18 поена), Батлер (16) и Симонс (14), а код поражених Клиперса, који су сада пети на „западу“ – Вилијамс са 22, Галинари и Херис са 21, односно Харел са 20 поена, уз 10 скокова.

НОВА „КРАЉЕВСКА ДРАМА“

Сакраменто Кингси као да не знају да одиграју „миран“ меч. Шести узастопни пут су се играли са живцима својих навијача, а Богдан Богдановић и Немања Бјелица били су запажени у поразу од Портланда од 108:113 после продужетка.

После пет утакмица решених једноцифреном разликом, Кингси су у 2019. годину закорачили са две победе удаљености од четвртог места Западне конференције, али и два пораза удаљени од претпоследњег места. Толико је оштра борба на „западу“, а меч са Портландом је то и доказао.

Резултати:

Торонто (28-11) – Јута (18-20) 122:116
Милвоки (26-10) – Детроит (16-19) 121:98
Денвер (24-11) – Њујорк (9-29) 115:108
Сакраменто (19-18) – Портланд (22-16) 108:113
ЛА Клиперс (21-16) – Филаделфија (24-14) 113:119

Богдановић је промашио својих осам уводних шутева. После бравура у два претходна меча, против највећег ривала Кингса, Лејкерса, нервирао се што не иде онако како воли, а и како је навикао навијаче Сакрамента.

Ни Бјелицу шут није служио како уме – али је уз чак 16 остваених скокова колико толико затварао рупе које су се појавиле у одбрани. За њих се побринуо изузетно расположени Јусуф Нуркић чија статистика делује нестварно колико и његова доминација на паркету – 24 поена, 23 скока, седам асистенција, пет „крађа“ и пет блокада.

И, уз таквог Нуркића, али и вођу екипе, Демијана Лиларда (завршио меч са 25 поена), Портланд је водио са 50:64 на полувремену. Имао је седам поена предности на почетку четврте деонице, а онда се Богдановић разгоропадио. Убацио је 11 поена у тој четвртини, помогао да Кингси изборе продужетак, а у њему постигао све поене (пет) колико су „краљеви“ дали. Лилард, који је постигао девет поена у четвртој деоници, укљујући и продор на 15,5 секунди пре звука сирене за одлазак у додатних пет минута, додао је томе и пет у продужетку. Сакраменто више није имао снаге.

Богдан Богдановић је меч завршио као други стрелац Кингса (Хилд је убацио 27 поена, али свих пет својих тројки је постигао у првом полувремену). Српски кошгетер је против Портланда постигао 19 поена (шут за два 4/8, за три 3/11), а имао је и пет скокова, пет асистенција, као и три освојене лопте.

Немања Бјелица је уз 16 поменутих скокова постигао 14 поена (шут за два 3/7, за три 1/5), а остварио је и две асистенције.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!