Прочитај ми чланак

Намештена два меча Лиге шампиона!

0

Два меча Лиге шампиона налазе се на списку 380 намештених утакмица широм Европе, објавио је Европол на конференцији за медије у Хагу.

 

Европска полиција није објавила који су то мечеви, али је ББЦ објавио да је један меч елитног такмичења одигран у Енглеској у последње три-четири године.

Европол је, такође, објавио да је открио организовану кримилану групу која је смештена у Азији, која је водила целу операцију.

Према најновијим информацијама, око 425 судија, званичника клубова, играча и криминалаца је било умешано у целу организацију.

Истрага око намештања мечева је трајала око 18 месеци, а поред два меча Лиге шампиона, на списку су и неколико утакмица квалификација за Светско првенство и Европско првенство, као и неколико сусрета у најјачим европским лигама.

Челници истраге рекли су да су изненађени колико је мрежа намештања била раширена по целом свету и да се плаше да је ово био само ‘врх леденог брега’.

Верује се да су људи који су водили целу организацију остварили профит од осам милиона евра, а да су осталим умешанима исплатили око два милиона евра. Највиша појединачна исплата била је 140.000 евра.

Према истрази Европола, намештање мечева је организовано у 15 земаља, а до сада је 50 људи ухапшено због тога.

„Јасно је да је ово највећа истрага намештања мечева у Европи. Она је дала резултате који представљају велики проблем за интегритет фудбала у Европи, пошто смо открили високо организовану криминалну мрежу“, рекао је Роб Вејнрајт, директор Европола.

 

(ББС, Б92)