Прочитај ми чланак

НАЈПОЗНАТИЈИ МЕНАЏЕР ОТКРИО: Ево како сам преварио НБА због Јокића

0

Немања Недовић неће прећи у московски ЦСКА, Никола Јокић још није донео одлуку о игрању у репрезентацији Србије на предстојећем Европском првенству. Многи НБА тимови су веома заинтересовани да драфтују Боришу Симанића иако тренутно има малу минутажу...

Ово су само неке од тема о којима је као гост предавач на Факултету за спорт Универзитета Унион Никола Тесла говорио један од најуспешнијих кошаркашких менаџера Миодраг Ражнатовић одговарајући на бројна питања.

Први човек реномиране агенције Беобаскет студентима је одржао предавње на тему.

„Изазови у каријери врхунског спортисте“ којим је приближио улогу спортског менаџера у развоју врхунског спортисте и процес пројектовања каријере, али и предочио бројне анегдоте и занимљовости које прате посао којим се бави.

Ражнатовић је изнео много примера из праксе дуге више од 25 година, али и открио неке детаље о којима се мало зна:

– Било је предвиђено да по завршетку студија на Правном факултету останем асистент и професор и да ово буде моја свакодневница. Али, стицајем сада већ срећних околности то се није догодило. Међутим, често имам неку врсту сете или жеље да радим то нешто што сам планирао када сам био млад, односно да предајем студентима. Зато вероватно имам много више ентузијазма за ово предавање него људи који то раде свакодневно, јер је то моја неостварена жеља.

Миодраг Ражнатовић је врло активан на друштвеним мрежама, а на конкретном примеру студентима Факултета за спорт на Новом Београду показао је све предности које оне носе:

– Твитер ми је много пута помогао да направим оно што сам желео. Најконкретнији пример је можда ситуација око Јокићевог изласка на драфт. Желео сам да изађе на драфт само у случају да имам гаранције неког клуба да ће сигурно бити драфтован. Он је био интерсантан многим клубовима, али како се приближавао истек рока за повлачање пријава за драфт, нисам добијао потврду ниједног клуба. Никако нисам желео да ризикујем, последњег дана пре истека рока спремио сам писмо о његовом повлачењу са драфта, али га нисам послао, већ сам прво пустио у твит у коме сам најавио да неће изаћи на драфт да бих видео реакције. Настала је општа паника да то не радимо, али ја сам остао тврд у ставу. Ипак, Денвер је дао гаранцију да ће га драфтовати са 41. места и моје писмо о повлачењу никада није послато.

Причајујући о Јокићу дотакао се и неизбежне теме око наступа аса Денвера у дресу репрезентације Србије овог лета:

– Јокић у овом тренутку још није донео одлуку. Коначан став знаће се за 20 или 30 дана. Свако ко се икада бавио спортом зна да сви највише воле да играју утакмице. Сигурно је да и Јокић то више воли него да ради оно што они желе, да у теретани проводи 14 сати дневно и пије протеине. Али, људи не могу да схвате да је Денверу следећа сезона веома важна и они инсистирају да он унапреди неке елементе своје игре.

Упитан да прокоментарише поједине натписе по којима ће се Немања Недовић из Малаге преселити у Москву у редове ЦСКА, Ражнатовић је рекао:

– Не да не можемо да коментаришемо ту могућност, него он то неће урадити. Малага је веома леп град, тамо му је лепо, ушли су у Евролигу, он је сада шериф у тиму и мислим да су то јаки разлози да остане – објаснио је Ражнатовић.

Тренд који је све присутнији је да се све млађи кошаркаши одлучују за одлазак у НБА. Ражнатовић је то објаснио жељом НБА тимова да перспективне играче што пре доведу у свој систем рада, јер верују да ће их тако брже оспособити за оно што их чека у најјачој лиги света:

– Кошарка у НБА и ово што ми играмо овде су два потпуно различита спорта. Показало се у последње време да играчи који су рано отишли у НБА, начином на који су играли у КЛС, нису баш обећавали да могу тамо да се снађу. Међутим, имамо примере играча који су се изузетно адаптирали, као што су Зубац, Луваву, а за Јокића сви знате и полако све више људи схвата да је за те играче боље да што раније одлазе у НБА. Исто тако, Бориша Симанић је имао веома малу минутажу, али НБА тимови су веома заинтересовани да га драфтују. Јер, они не драфтују оно што си сада, већ визију оног што они мисле да би ти могао да будеш за две или три године. Не бих се изненадио да он буде високо драфтован.

Као преломни моменат у каријери спортског менаџетра Ражнатовић издваја трансфер Душана Ивковића у московски ЦСКА.

– Када је то направљено био сам спреман за велике ствари и више нисам морао да играчима објашнавам. Док се то са Дудом није десило, било је врло тешко – констатовао је Ражнатовић и нагласио да је један од значајнијих разлога зашто је његова каријера дошла на овај ниво чињеница да су му интереси клијента увек били у првом плану:

– Пратио сам их и по цену негативних ствари. Најбољи пример је већ чувени прелазак Спанулиса у Олимијапкос. Изузетно сам сарађивао са Панатинаикосом и Обрадовић је био мој близак пријатељ, али Спанулис је хтео да промени клуб, да оде негде где ће бити лидер и у разговору са људима из Олимпијакоса је закључио да је то најбоље решење за њега. Закључили смо да је то прелазак који се не ради, то је неупоредиво са ривалитетом Партизана и Звезде, то је једноставно нешто што се по дефиницији не ради. Наравно да сам знао да ако се тај трансфер реализује да ће ми односи са ПАО-ом и Жељком бити веома лоши, али нисам уопште обраћао пажњу на то.

Радио сам трансфер као да је сваки други, уговор је био одличан и трансфер је завршен. Он је евакуисан из дела града у ком је живео и тек када је из „зеленог“ дела Атине прешао у „црвени“ тај тарнсфер је објављен. Три године потом нисам потписао ниједног играча за Панатинаикос, а пет година нисам ишао на утакмице јер су ми рекли да навијачи знају како изгелдам и да је боље да не долазим. Жељко Обрадовић се наљутио и већ седам година не разговара са мном, али то није утицало на долазак играча у Фенербахче – рекао је Ражнатовић.