Прочитај ми чланак

НАЂА ХИГЛ СЕ ОДРЕКЛА ПРИЗНАЊА „почасни грађанин Панчева“

0

Панчево -- Шампионка у пливању Нађа Хигл одрекла се признања "почасни грађанин Панчева", коју је добила због успеха на светском првенству у Риму 2009.

Како наводи, један од разлога је и то што није у могућности да отвори сопствену школу пливања у родном граду.

„Верујем да имам много тога да пружим. На улици ме сви питају када ћу почети са школом пливања, али их усмерим да то питање поставе надлежним органима у Панчеву. Неразумевање је неразумевање, разлика не постоји. Не знам зашто је подршка увек условљена. Због неразумевања и одсуства подршке, мислим да је најбоље да се одрекнем овог ‘признања’ јер је бесмислено. Она треба да означава да сам ја у овом граду увек добродошла и да ће сваки мој покушај да уложим своје знање и искуство, бити препознат и подржан. Константним одсуством подршке ја могу само да констатујем да нисам овде добродошла и принуђена сам да се те ‘награде’одрекнем“, рекла је Нађа Хигл у интервјуу за панчевачки портал 013.инфо.

Она је у тексту недавно објављеном на сопственом блогу најавила овај потез уз опаску да је Панчево по свему судећи крцато првацима света у пливању па за све њих нема места на једном панчевачком базену.

„Очигледно је да су сви компетентнији од мене да преносе искуство и знање. Зашто се онда Панчево везује за моје име и зашто на улазу у општинску зграду стоји пано с мојим ликом? Са којим правом се овај град поноси са мном, а не пружа ми никакву шансу да нешто у њему радим? Које је моје право и које је уопште значење почасног грађанина града Панчева? Одговоре на ова питања немам и чини ми се да за мене у овом граду никада неће бити места. Стога се морам и одрећи те фамозне титуле почасног грађанина Панчева, јер не видим сврху да сам почасна грађанка у граду у коме нема места за мене“, написала је Нађа Хигл на свом блогу.

Додаје да је светски првак у њеном случају прецењена титула.

Суграђанима је поручила да одговоре на питања зашто нема њене школе пливања у Панчеву потраже од градских власти и Министарства за спорт.

„Нити једни нити други нису ми пружили подршку ни шансу да нешто урадим“, истакла је Нађа Хигл.

Нађа Хигл је у историју српског спорта ушла 31. јула 2009. године као прва жена из Србије која је постала светска првакиња у пливању, а злато је освојила у дисциплини 200 метара прсно.

Мајка је двоје деце. Била је чланица Демократске странке, али је партију напустила и у локалном парламенту постала самостална одборница. Редовно пише блог, у ком се бави друштвено-политичким, али и личним темама. У фокусу медија се недавно нашла када је објавила да болује од тешке болести.

„Не очекујем да ме сви воле, али верујем да у Панчеву има велики број људи којима сам интересантна и који ме цене и поштују. Представљање грађана у Скупштини је бесмислено ако се сваки предлог који није у складу са мишљењем владајуће већине одбацује и пре него што је представљен. Зато грађане овог града и земље представљам на блогу јер тамо нема цензуре и доступно је свима да прочитају и информишу се. Представљам их сваким својим појављивањем у јавности и пристојним и смерним понашањем. Као јавна личност осећам одговорност, јер деци су у данашње време неопходни нормални узори“, навела је Нађа Хигл за 013.инфо.