Прочитај ми чланак

Моторијада у знаку српске тробојке

0

Јубиларна, десета моторијада коју сваког септембра у Сутомору организују локална компанија „Лојд“ и истоимени мото клуб из овог мјеста, свечано је данас затворена.

Моторијади, чији је медијски спонзор био портал ИН4С, присуствовало је више стотина моториста са својим двоточкашима, а најбројнији су били они из Србије и Републике Српске. Традиционално, били су присутни и мотористи из Словеније, Хртватске, Македоније … Било је и десетак Руса и Бјелоруса који су на два точка стигли специјално за ову прилику. Јубиларни сусрети моториста са простора Екс Југославије и Европе, у Сутомору ( од 14. до 16. септембра), организовани су под слоганом „Живи, живи, дух словенски…“

Мото камп „Лојд“ гдје је програм моторијаде највећим дијелом и реализован,био је окићен бројним заставама држава насталим распадом СФРЈ, а најбројније су биле заставе Србије, Републике Српске и Словеније. Примијећено је да у кампу, као ни на возилу које је предводило колону моториста током дефилеа, није било једино званичне црногорске заставе.

Централни догађај јубиларне манифестације, како је и планирано, био је дефиле моториста улицама Бара и Сутомора . На десету „Лојдову“ моторијаду стигло је чак 25 чланова мото клуба „Силвер Вингс“ из Брчког. Била је то уједно најорганизованија екипа која је је стигла у Сутоморе ове године, а као таквој припале су јој и награде у виду пехара и медаља које им је у име домаћина уручио Иван Занковић, предсједник МК „Лојд“ и уједно први човjек организационог одбора. Чланови клуба из Брчког у даху кажу да нису зажалили што су дошли у Сутоморе упркос невремену које их је пратило, и што су прешли 680 километара на два точка да би ширили бајкерску мисију.

Сходно традицији, на крају скупа, учесници моторијаде су усагласили и потписали заједничку изјаву за јавност у којој поручују „да бајкери са екс ЈУ простора не признају вјештачки успостављене границе међу јужнословенском браћом“.

Ток тродневне моторијаде пратио је велики број гледалаца, а члан организационог одбора манифестације, Велибор Петрушић, каже да је од свега важније да је сусрет моториста прошао без иједног инцидента.

„ Морам признати да нам временске прилике нису ишле наруку, али и упркос тим условима моторијада је у потпуности успјела“ –казао је Петрушић.

 

Црногорска застава „негдје залутала 

Упитан да прокоментарише чињеницу да једино није било званичне црногорске заставе у кампу његовог клуба међу заставама свих држава насталих распадом СФРЈ, Иван Занковић је рекао да је у питању био „технички пропуст“.

„Негдје је та застава залутала, појма немам гдје. Ако је то неко тешко поднио, нека се присјети да је Црна Гора бивша југословенска република и препознаће Црну Гору на једној од десетак југословенских застава које су се вијориле на мото кампу и током дефилеа“ – поручио је Занковић.

 

( ИН4С портал )