Прочитај ми чланак

Медведев заказао српско-руски спектакл са Ђоковићем!

0

Руски тенисер Данил Медведев се победом над Стефаносом Циципасом са 3-0 у сетовима пласирао у финале Аустралијан опена, где га чека Новак Ђоковић.

Медведев је до тријумфа над Грком дошао после нешто више од два часа игре, по сетовима – 6:4, 6:2, 7:5.

Двадесетпетогодишњем Русу је ово прво финале на Аустралијан опену у каријери, у којем ће покушати да дође до прве Гренд слем титуле, пошто је претходно поражен у финалу УС опена.

У великом финалу, које је на програму у недељу ујутру, ће играти против најбољег на планети, Новака Ђоковића.

Србин и Рус су се до сада састали седам пута, а међусобни скор припада Новаку који води са 4-3.

У прва четири гема меча сервиси су доминирали, па ни Данил ни Стефанос нису могли да пробију почетне ударце ривала.

Медведев је био тај који је први приретио и дошао до две брејк лопте. Прву је Циципас спасао сервисом, али му код друге није било спаса.

Први сервис руског тенисера наставио је да буде убојит, па Циципас није имао никаквих шанси у ритерн гемовима.

Медведев је сет могао да заврши брејком, али пошто није, то је рутински урадио у свом наредном сервис гему – 6:4.

Нови брејк најбљоег руског играча видели смо недуго након почетка другог сета, већ у трећем гему.

Рус је појачао дефанзиву и сигурност, терајући Грка на више ризика и, самим тим, више грешака, што му је донело брејк.

Медведев се у наставку другог сета практично претворио у Ђоковића, који је годинама познат по својој атомској дефанзиви, и на тај начин направио још један брејк, а онда поново рутински решио сет у своју корист – 6:2.

Циципас је био видно фрустриран, али је опомену због бацања пуне флашице са водом на под избегао због доброг расположења судије Џејмса Кјотавонга.

​Избацивање фрустрација му, међутим, није помогло на старту треће деонице меча, пошто је Медведев моментално направио брејк – и то без икаквих проблема.

Потенцијално кључни детаљ трећег сета десио се у петом гему, када је Циципас успео да, мимо свих очекивања, спаси две брејк лопте и задржи наду у трећем сету.

Медведев је до тог тренутка играо практично савршено, а онда остао без новог брејка, а пар минута касније и без сервиса – након што Циципас у претходном делу меча није имао ни промил шанси за брејк.

Публика је све време била на страни Грка, али му је од тог тренутка дала још већи ветар у леђа.

Највећу прилику грчки представник је имао при вођству од 5:4, када је имао предност од 0:30 на ритерну. Међутим, тада су уследила четири врхунска сервиса Медведева за изједначење.

То је било довољно да се Данилу врати самопоуздање и да у наредном гему направи брејк, а недуго затим и одсервира за крај меча и пласман у велико финале.