Прочитај ми чланак

МАРИЈАН ВАЈДА: Донео сам вајду Новаку

0

Ђоковић је фантастичан, постигао је све у тенису и логично је да је хтео да ужива и са породицом, каже Маријан Вајда за “Новости”

ИМА нека тајна веза између Маријана Вајде и Новака Ђоковића. Кад су заједно – побеђују. Нема сумње у ту добитну комбинацију. Ових дана, у Паризу, на Ролан Гаросу, тренирају заједно пуном паром, као у старим, добрим временима. Ту је, на париској шљаци, Вајда, у ексклузивном разговору отворио душу за „Новости“.

о Знате ли шта значи „вајда“ на српском?

– Неко ми је из Новакове породице то већ рекао. Изненадио сам се, али изгледа да је то истина и да сам, заиста, на неки начин, користан Новаку! Од када смо се упознали, наша сарадња и његова каријера, док се нисмо разишли, стално су ишли узлазном путањом. Књига је, затим, била затворена, али сада смо отворили ново поглавље.

о Како је дошло до прекида сарадње?

– Новак је тада био потпуно у праву. Толико тога смо заједно постигли, остварили невероватан успех, и после тога је нормално да дође до преиспитивања. Кад освојите сва четири гренд слема, сами себи поставите питање шта бисте још могли да остварите на професионалном плану? Новак је фантастичан, увек је настојао да постигне што више у овом спорту. Али, хтео је да посвети време и својој породици, да ужива с њом. Постоји и друга страна живота, а Новак је, као и сви ми, људско биће.

СЛИЧАН МЕНТАЛИТЕТ о ШТА сте сазнали о Србима кроз време проведено с њим? – Ви Срби и ми Словаци имамо веома сличан менталитет. Имамо исти смисао за хумор, однос према историји. Једнако смо поносни, волимо своју нацију. Много тога је идентично. Нисам то знао док нисам упознао Новака. Наши народи су веома блиски. Срео сам, током Новакових егзибиционих мечева у Братислави, људе из Ковачице који су ми пре неколико година поклонили фантастично осликану столицу. Обећао сам да ћу их посетити чим будем имао мало времена, и то обећање нисам заборавио!

о Јесте ли разговарали о прекиду пре разлаза?

– Много пута смо после Ролан Гароса причали шта би могао да му буде следећи циљ. Онда је дошла и повреда. Све се скупило. Било је много питања која су се одједном поставила. Било је јасно да жели да направи малу паузу и да ради и нешто друго у свом животу.

о Како сте доживели разлаз с Новаком?

– Емотивно ми је било тешко, што је сасвим нормално, јер смо много тога прошли заједно. Али, искрено, био сам срећан што сам коначно код куће. И ја сам желео да будем са својом породицом. Толико година смо стално путовали. И мени је био потребан одмор. Пецао сам, виђао се с пријатељима, излазио, проводио време са фамилијом. Уживао сам. Са Новаком сам остао у контакту, онако као што комуницирају чланови породице.

о Како сте гледали на промену у фокусу Новакове каријере?

– Са позитивне стране. Сматрао сам да ће му други тренери донети другачији приступ, нешто ново, и да је то добро за њега.

о Ко је кога први позвао?

– Новак ми је једном послао поруку с питањем шта мислим о његовој игри данас. Лукаво је то урадио! (смех) Шта сам могао да му одговорим, после годину дана паузе? Нисам очекивао позив да се вратим. Новак је за мене шампион и само га таквим видим. Тражио сам да ми искрено каже да ли заиста жели да се врати? Да је имало сумњао, не бих био ту. Затражио сам неколико дана да размислим и да поразговарам с породицом. Али, наравно, одговор сам одмах знао! Много тога смо Новак и ја прошли заједно током свих ових година.

ЗА МЕНЕ, ПЉЕСКАВИЦА о О ЧЕМУ разговарате с Новаком, осим о мечевима? – Шалимо се, али говоримо и о озбиљним стварима, о његовим пројектима за будућност, визијама, породици, Србији… Увек је занимљиво разговарати с њим. о На ком језику? – И после свих ових година, српски не говорим баш јасно и, искрено, стидим се због тога! Све разумем, без проблема, али ми је теже да говорим. Новак и ја комуницирамо на енглеском. Такав је обичај у тенису. Ипак, неке речи волим да употребљавам, као што је, на пример, „пљескавица“. За мене, наравно, не за Новака!

о У чему је добитна комбинација између вас и Новака?

– Можда баш у томе што се дуго знамо. Познајем га у душу, у свим сегментима, од тениса, до приватног живота. Провели смо толико времена заједно, 24 сата дневно. Мислим да са мном има осећај сигурности, зна да може да ми верује, у сваком погледу.

о Може ли Новак да се врати на сам врх?

– У то нема сумње. На добром је путу, али је потребно још рада. Мислим да је сада на 80 одсто од својих могућности из најбољих дана. Против Надала у Риму је показао шта може. Видим да је веома посвећен, да има пуно самопоуздање. Недостаје му још само мало, па да се врати на стару стазу славе. Близу је. Ако настави овако, биће то веома брзо.

о Има ли нечег новог у вашем раду?

– Имамо мало другачији приступ, утолико што су стратегија и анализе још активније. Рекао бих да је све исто, али да има и нечег више!

о Да ли се Новак у потпуности опоравио?

– Рука му је одлично. Више не осећа последице повреде. Спреман је да поново буде шампион.

о Јесте ли затекли истог Новака као пре?

– Чак и бољег, са његовом животном филозофијом. Још је зрелији, као играч, али и као отац и супруг. Нашао је баланс између породице и тениса. Породица му даје енергију, и то је добитна комбинација.

о Колико дуго ћете радити заједно?

– Видећемо. Нема притисака ни са једне стране. Сешћемо после Ролан Гароса да поразговарамо. Једно је сигурно – желим да останем с Новаком што дуже.

о Колико по вама, Новак може још да игра?

– Годинама, сигурно.

о Познато је шта је Новак добио од сарадње с вама, а шта сте ви, за све ове године, с друге стране, научили од њега?

– Много тога! Тренирао сам много тенисера, али никад нисам имао шампиона као што је он. Његова ментална снага да се концентрише на добијање мечева је невероватна. Фокус на игру и победу у сваком мечу му је изузетан. Никада то нисам видео пре. Као личност је апсолутно за пример. Веома је интелигентан, нормалан, стоји на земљи. Има велико срце, жели свима да помогне, и у Србији, и ван ње. Живот гледа шире, не само кроз тенис.