Прочитај ми чланак

МАРЕЈ: Викторе, ниси професионалан

0

sp-marej_620x0

Морате да познајете правила и да сте свесни својих обавеза. Лично, никада не бих отишао у апотеку и купио неки лек. То је непрофесионалан, каже Британац.

РОЏЕР: УЗОРАК МОРА ДА СЕ ДА!

Федерер је, попут Мареја, јавно устао против Виктора.
– Не знам како је текао разговор Троицког и докторке, а претпостављам да вам некада није лако јер сте изгубили меч, веома сте љути и неприступачни.
Упркос свему томе, када сам траже узорак, морате да га дате.
Нема везе колико вам је лоше тог дана.
Жао ми је.
Тест који урадите дан касније није права ствар, јер свашта може да се догоди преко ноћи.
Верујем суду и њиховој одлуци.
Важно је да дате узорак док су људи ту испред вас, јер тако не можете да побегнете – рекао је Швајцарац, додавши да се залаже за много више тестирања у току године.

Случај Виктора Троицког створио је два супротстављена фронта у врху белог спорта. На једној страни, која подржава нашег тенисера и сматра да је неправедно суспендован на 12 месеци, налазе се Новак Ђоковић и Рафаел Надал, док су у другом табору, који оштро критикује играча из Београда, Енди Мареј и Роџер Федерер.

Британац је, тако, у суботу за радио Би-Би-Си јасно поручио како сматра да ни Виктор, ни Марин Чилић, који је такође био осуђен, нису довољно професионални, јер су „прекршили правила игре у вези са недозвољеним средствима“.

– Да ли је неко од њих двојице намерно варао или не, то не знам. Не верујем да су такви људи, али обојици им сигурно мањка професионализма – истакао је Енди.

Шкот је додао и да нико заправо не зна са сигурношћу шта се дешавало у соби за давање узорка у Монте Карлу.

– Без обзира на то, реалност је да постоје правила и да морате да их се држите. Сада ће вероватно и да их мењају, јер би требало да уз играча увек буде неко из АТП тура. То је корак напред, јер се овако све своди на „рекла-казала“. Тренутно имамо лош систем.

Мареј сматра да је Троицки морао да уради тестове истог дана.

– Када вам траже узорак, не смете то да одбијете. Ту нема попуштања. Неки играчи су протеклих година били помало наивни верујући да у тенису нема допинга, али у атлетици и бициклизму смо видели да се свашта дешава. Зато, када неко не испоштује правила, он бива кажњен, и добро је што не могу да се извуку.

Виктор је објашњавао како му је речено да може да уради тест и сутрадан, али Мареј на то одмахује руком.

– Морате да познајете правила и да сте свесни својих обавеза. Лично, никада не бих отишао у апотеку и купио неки лек. То је непрофесионалан приступ. Морате да проверавате сваки додатак који узимате, нема везе да ли је реч о протеину, ајкулином уљу или нечем трећем. Ми смо професионални спортисти и ту нема изговора – закључује Шкот, који сутра путује у Мајами на почетак зимских припрема уочи наредне сезоне.

(Вечерње новости)