• Почетна
  • СПОРТ
  • Мареј елиминисао Федерера и заказао финале са Новаком!
Прочитај ми чланак

Мареј елиминисао Федерера и заказао финале са Новаком!

0

Новак Ђоковић ће за ривала у финалу Аустралијан опена у недељу имати Ендија Мареја који је успео да елиминише другог носиоца на овом Гренд слему, Роџера Федерера, победом од 6:4, 6:7(4), 6:3, 6:7(2), 6:2.

Ако се изузме релативно очекиван ниво тениса у уводне две деонице, оно што су ривали потом приказали, а нарочито победник, показало је да Новаков ниво игре против Ферера није недостижан. Бриљирала су овога пута обојица, но када је Мареј у четвртом сету преокренуо резултат након што је губио са 1:4, било је јасно да је у овом тренутку спремнији за окршај са Ђоковићем од Федерера, иако је његов ривал успео да се спасе у завршници те деонице.

Први сет је одлучен релативно рано: Мареј је на сервисе славног ривала из Швајцарске успео да дође до предности од 2:1, а онда је у наредном гему спречио контру Федерера који је стигао до брејк шансе, али није успео да је искористи, што му је била последња таква прилика све до треће деонице.

Без и једне јединие брејк прилике одигран је други сет, који је на крају морао да одлучи сегмент игре у коме су обојица ове године до сада била без грешке. Швајцарац је серијом од три поена повео са 3:1 у завршници, а онда сачувао предност и дошао до изједначења у освојеним сетовима.

Но, његова и радост његових присталица није дуго трајала. Мареј је заиграо далеко квалитетније у трећој деоници, скратио је дуге размене удараца, а притом натерао Федерера на све више и више грешака.

Швајцарски тенисер је поклекао у шестом гему, што је његов супарник искористио за брејк уз само један изгубљени поен, а минут касније већ је писало 5:2 у корист Мареја.

Чинило се недуго затим да ће „резултатска клацкалица“ без икакве сумње довести до петог сета, нарочито када је Федерер повео са 4:1 у гемовима, но тада се „разбеснео“ његов ривал. Мареј је прилично емотивно реаговао на своје добре и лоше потезе, а ових других – бивало је све мање и мање.

Уз разорне сервисе и савршене дијагонале, са три узастопно освојена гема успео је да изједначи резултат, а онда да без изгубљеног поена направи брејк за 6:5. У гему у коме је сервирао за тријумф, Мареј је дозволио брејк, но Федерер није успео да то искористи – тај-брејку је добио, али је изгубио три почетна гема петог сета и недуго затим завршио са учешћем на овом Гренд слему.

Што се тиче међусобних дуела са Марејем, Новак води са 10:7 у победама, уз један тријумф у финалу Аустралијан опена, 2011. На тврдој подлози, 8:6 је у победама у Ђоковићеву корист.

Седам пута су се ова два ривала састајала у финалима, а Мареј ту води са 4:3 у победама. Но, у 2012, Ноле је био успешнији у завршним борбама за трофеј: победио је британског тенисера у финалима одржаним у Мајамију и Шангају, а изгубио је у финалу УС опена.

 

(Блиц)