Прочитај ми чланак

МАЕСТРАЛНИ ЂОКОВИЋ У ПОЛУФИНАЛУ Немоћни Нишикори предао меч, следи нови мегдан

0

Новак Ђоковић се пласирао у полуфинале Аустралијан опена елиминсавши Кеија Нишикорија који му је, при вођству српског тенисера од 6:1, 4:1, предао меч. Наредни Нолетов ривал биће сензационални Француз Лука Пуј, који је у своје прво гренд слем полуфинале ушао победивши Милоша Раонића.

Ево и како се меч одвијао до тренутка предаје:

FOTO: MAST IRHAM / EPA;

Ђоковић – Нишикори 6:1, 4:1

4:1 НОВИ БРЕЈК ЗА ЂОКОВИЋА – Ем фантастично игра Ноле, ем Јапанац муку мучи са ногом. Обраћа се судији и… предаје меч, НОВАК ЈЕ У ПОЛУФИНАЛУ!

3:1 – Нови гем за Новака, и то трећи узастопни у коме није изгубио нити један једини поен. Шта рећи на такву доминацију?

2:1 – БРЕЈК НОВАКА ЂОКОВИЋА! – Наставља се лекција: не само да је „са нулом“ освојио свој сервис-гем, већ и ривалом. И то поново уз ревију одличних удараца са основне линије, за које Нишикори, који очигледно није баш скроз залечио болове у десној нози, није имао решења. Импресивно делује игра Новака Ђоковића, импресивно.

1:1 – И даље изврсно игра Ђоковић у својим сервис-гемовима. Три поена за два минута, све због одличних сервиса и још бољих форхенда, а онда је на „нули“ оставио Јапанца натеравши га врло прецизним првим ударцем да пошаље лоптицу у мрежу.

0:1 – Добро делује на терену Јапанац после масаже. Сигурни сервиси, контрола сваког поена… За три и по минута освојио је уводни гем друге деонице, а једини поен који је изгубио био је због двоструке сервис грешке.

0:0 – После медицинског тајмаута који је Јапанац затражио како би му масер помогао са боловима у десном бутном мишићу, меч је настављен.

6:1 – СЕТ ЗА ЂОКОВИЋА! – Нишикорија мучи бутни мишић, Ноле осваја последње сервис-гем у првој деоници, тиме и сет, „са нулом“. Видећемо да ли ће медицински третман помоћи сјајном јапанском тенисеру да заигра боље у наставку.

5:1 – БРЕЈК НОВАКА ЂОКОВИЋА! – Јесте тринаест и по сати Нишикори играо на овом гренд слему (чак три меча у пет сетова, последњи је потрајао пет сати и пет минута), али бравуре које Новак изводи нису ни најмање за потцењивање. Ма колико његов ривал „скраћивао“ лоптице, или слао снажне ударце, погађао ћошкове терена… Ђоковић је тај кокоји је господарио тереном. Други брејк!

4:1 – Први пут се десило да се Ђоковић мало помучи у свом сервис-гему. Али, не зато што је Нишикори подигао ниво своје игре, већ зато што су Нолета две сопствене непрецизности коштале „продужетка радног времена“ у петом гему овог меча. Наиме, уз истинске тактичке бравуре, али и очигледну добру припремљеност („читао“ је где ће му ривал слати лоптицу, па је стизао да отрчи у леву, бекхенд страну, намести се да лоптицу удари форхендом и паралелом освоји директан поен), баш када би требало да лако оконча тај сегмент игре, послао би лоптицу или за центиметар ниже него што треба, па би она закачила мрежу, или за мало покрај терена. Ипак, није дуго прошло, укупно три минута, а Ђоковић је одржао растојање од „три разлике“.

3:1 – У свом десетом гренд слем четвртфиналу, Нишикори је после 20 минута игре освојио први гем. Али, није му било лако да то и уради, иако је сервирао. Ђоковић је имао један од оних својих чувених ритерна, сада у виду дворучне бекхенд дијагонале, имао је и две дефанзивне бравуре у завршници гема, но он је ипак припао Јапанцу који је искористио сервис-иницијативу да се резултатски упише на семафор.

3:0 – Незаустављиво делује у овим тренуцима Ноле. За тили час је стигао до 40:0, уз први ас на мечу, онда направи један мањи кикс, али је ипак форхендом решио и овај, трећи по реду гем у своју корист.

2:0 – БРЕЈК НОВАКА ЂОКОВИЋА! – Како је почео, тако је и наставио да игра Ноле, врло сконцентрисано и врло агресивно. Двапут је губио у сервис-гему Јапанца, али га је потом надиграо у борби са основне линије, пре свега захваљујући одличним ритернима. Створио је брејк лопту на тај начин, преузевши одмах иницијативу у размени од 12 удараца, а ту, као и следећу, окончао је натеравши ривала да лоше закачи лоптицу рекетом. Одличан почетак Ђоковића, одличан.

1:0 – Меч је почео сјајним Ђоквићевим сервисима. Толико добрим, да Јапанц није освојио ниједан поен у троминутном гему, проводећи то време на терену у потпуно подређеној позицији.

Победи ли Кеија Нишикорија, који је умео да буде кобан по нашег аса у гренд слем борбама, Новак Ђоковић ће у полуфиналу играти против једне од сензација у Мелбурну, Луке Пуја, који је и себе изненадио – елиминисавши Милоша Раонића у четвртфиналу.

Уочи меча

Ђоковић води са 15:2 у победама, а последњи пораз од Нишикорија доживео је 2014. у полуфиналу УС опена. Пре тога, Јапанац га је савладао у Базелу 2011, док је у 2018. години Ђоковић добио сва четири дуела, укључујући два гренд слем сусрета – на Вимблдону, када му је било потребно четири сета за пласман у полуфинале, односно на УС Опену, када је у три сета дошао до пласмана у финале.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!