Прочитај ми чланак

ЛУДНИЦА И МАЈСТОРИЈЕ У КАЗАЊУ – Мбапе срушио Месијев сан!

0

Фудбалери Француске пласирали су се у четвртфинале Светског првенства у Русији невероватном победом над Аргентином са 4:3 у Казању.

Французи су у „лудој“ утакмици први повели, потом губили у другом полувремену, али су стигли до великог преокрета захваљујући невероватном Килијану Мбапеу који је постигао два поготка.

Нападач Пари Сен Жермена је на тај начин срушио сан Лионела Месија о освајању Мундијала и једног од најбољих фудбалера свих времена извесно оставио без најважнијег пехара у свету фудбала – „Богиње“.

И док ће се Меси, који поново није био стрелац, и још вероватно неколико играча јужноамеричке селекције пензионисати из националног тима, Французи ће чекати 20 часова и победника меча Уругвај – Португал.

Уколико Португалци савладају ‘Урусе’, гледаћемо репризу финала Европског првенства од пре две године, када је ‘Европски селесао’ шокирао домаћина и дошао до круне.

 

Светско првенство – осмина финала:

Француска – Аргентина 4:3 (1:1)
(Гризман 13п, Павар 58, Мбапе 64, 68 – Ди Марија 41, Меркадо 48, Агуеро 90+2)

Казањ
стадион: Казањ арена
број гледалаца: 40.000
судија: Алиреза Фаганиј (Иран), Реза Сокхандан (Иран), Мохамед Мансури (Иран), Хулио Баскуњан (Чиле).

Француска (4-2-3-1): Лорис – Павар, Варан, Умтити, Лукас Ернандес – Канте, Погба – Мбапе (Тован 89), Гризман (Фекир 83), Матуиди (Толисо 75) – Жиру
Аргентина (4-3-3): Армани – Меркадо, Отаменди, Рохо (Фацио 46), Таљафико – Перес (Агуеро 66), Масћерано, Банега – Павон (Меза 75), Меси, Ди Марија

 

Утакмица на ‘Казањ арени’ гарантовала нам је спектакл и пре почетка, пошто је дуел Француске и Аргентине највећи дерби ове фазе. Селектори су се определили за нешто дефанзивније поставе, а посебно је изненадио Хорхе Сампаоли јер није убацио класичног шпица.

Од самог старта је било јасно да ће ‘Галски петлови’ препустити посед ривалима, а онда покушавати из контри и полуконтри да дођу до шанси.

За сваки случај су ударили Лионела Месија два-три пута у уводним нападима, а већ у деветом минуту стигли до прве шансе. После фаула Хавијера Масћерана, Антоан Гризман је одлично извео слободан ударац са 20 метара, али је затресао пречку.

Ипак, у следећем нападу екипа Дидијеа Дешана је стигла до вођства и то из пенала. Евер Банега је лоше примио лопту, Килијан Мбапе је узео на неких 30 метара од свог гола и онда се стуштио ка половини ривала. Претрчао је све играче и отресао Маркоса Роха, који га је оборио у казненом простору и судија Алиреза Фагани није имао дилему.

Одговорност је преузео Гризман који је послао голмана Арманија у један, а лопту у други угао за вођство Француске од 1:0.

Мбапе је у 18. минуту учинио исто и побегао одбрани, сада није била најстрожа казна, али је Пол Погба очајно шутирао из још једне опасне ситуације.

Тада је полако почео да опада притисак ‘Триколора’, Аргентинци су полако хватали ритам и приближавали се голу. Међутим, увек би наилазили на плави бедем испред Ига Лориса и чинило се да ни Меси не може да произведе магију која ће га пробити.

Он није, али јесте Анхел Ди Марија и то у најбољем тренутку – у самом финишу првог дела игре. После акције по левој страни, лопту је Банега додао до везисте Пари Сен Жермена, који је остао усамљен на нешто мање од 30 метара. Он је брзо наместио и из колена шутирао, пославши пројектил у десне рашље за 1:1 на паузи. Победник овог меча ће се у четвртфиналу састати са бољим из дуела Уругвај – Португал који је на програму од 20 часова.