Прочитај ми чланак

ЛУДИ МЕЧ: Ђоковић на УС Опена, избацио Федереровог џелата уз нестварне сцене!

0

Новак Ђоковић се после изузетно занимљивог дуела пласирао у полуфинале УС Опена, али то како је стигао до 6:3, 6:4, 6:4 против Аустралијанца Џона Милмана, који је претходно избацио Роџера Федерера - посебна је прича.

Испрва је све деловало идилично за Нолета. Од 18 уводних поена, Аустралијанац је освојио само пет. Семафор је показивао 3:0 за српског тенисера, који је добио и најдужи поен у уводном делу меча, онај у коме је било чак 26 размена удараца. Али, недуго затим, почео је шоу.

Шести гем првог сета трајао је чак 16 минута и 21 секунду. Било је ту и брејк лопти (чак четири за Ђоковића), било је и 25 пребацивања лоптице преко мреже пре него што би неко освојио поен (Милман)… Публика се тада потпуно „укључила“ у овај дуел почевши све више да бодри аутсајдера, који је имао приличну подршку сународника. Али, повици „Ози, ози, ои, ои, ои“ који нису уобичајени, баш као ни навијачка скандирања на тениским мечевима, нису сметали актерима – дешавали су се између поена. А током њих, на терену је било бравура. Обостраних.

Ипак, иако је Милман почео значајно да подиже квалитет своје игре, далеко изнад очекиваног за неког ко је 55. на свету, рана предност омогућила је Ђоковићу да приведе први сет крају како је и замишљао. Истина, уз неке сјајне борбе на мрежи, које су биле могуће само зато што је и његов ривал деловао фантастично.

Али, врела септембарска ноћ у Њујорку – а било је 26 степени у хладу на почетку другог сета иако се поноћ ближила у „великој јабуци“ (уз приметно повећану влажност ваздуха) довела је до нестварних сцена. При резултату 2:2 у другој деоници, Милман је пришао Нолету и замолио га да меч на кратко буде прекинут, јер му предаси уз „вентилаторе од један долар“ нису много значили.

Фото: ЕПА – ЈАСОН СЗЕНЕС

„Потпуно сам мокар, можемо ли кратко да застанемо, да се пресвучем? Ставим лоптицу у џеп и кад је извадим, могу да је цедим“, правдао је Аустралијанац своју молбу.

„Океј. Ја ћу таман да одморим“, рекао је Новак, сео на столицу покрај терена и током шест и по минута неочекиване паузе, усред гренд слем четвтвртфинала – уживао.

Када је дуел настављен, Милман је почео да све више мучи ривала – спасавао је једну за другом брејк лопту, а тек после седам неискоришћених у другом сету (11 у низу када се рачуна и завршница првог), Ђоковић је једну реализивао. Било је то за 5:4, што је потом искористио да „одсервира“ вођство од 2:0.

Када је брејком изградио предност на старту последње деонице, деловало је, као на почетку меча, да је „то – то“. Али, борбени супарник, затим умор који из њега цедио свежину, чему врелина и влажност ваздуха нису помагали, учинили су од Ђоковића рањивог тенисера. Тако је уз опомену због предугог чекања на сервис, потом и сопствену грешку, дозволио супарнику да брејком поравна резултат на 3:3, и то из друге брејк прилике на мечу. Два наредна гема била су потпуно уједначена, а онда је Ноле додао гас, подсећајући и Милмана и публику на старо правило – не отписујте Ђоковића.

Повео је са 0:40 на сервисе супарника, који је од тог тренутка освојио само два поена до краја сусрета – Новак је брејком стигао до 5:4, а онда оставио Аустралијанца на „нули“ у последњем гему и послао га да се пакује за одлазак из Њујорка.

Ђоковића чека нешто сасвим друго – припрема за велико полуфинале, против Кеија Нишикорија. Јапанца који је избацио Марина Чилића, а који је управо Новака савладао у полуфиналу УС Опена 2014. Од тада је Ноле добио 13 узастопних дуела са Нишикоријем, за тренутних 14-2 у њиховим међусобним окршајима. Други полуфинални пар чине Рафаел Надал и Хуан Мартин дел Потро.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!