Прочитај ми чланак

ЛШ – Шта шампиона Србије чека у квалификацијама?

0

Шампион Србије биће међу повлашћенима на жребу за друго коло квалификација, а већ сада се зна велики број потенцијалних ривала.

Поново ће шампион Србије стартовати од другог кола квалификација за Лигу шампиона и поново ће, ма ко да освоји титулу, наш представник имати повлашћени статус на жребу.

epa05425888 UEFA Competitions Director Giorgio Marchetti during the draw of the third qualifying round of the UEFA Champions League 2016/17 at the UEFA Headquarters, in Nyon, Switzerland, 15 July 2016. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Жреб за прво и друго коло квалификација за Лигу шампиона биће на програму 19. јуна, а до тада ћемо добити комплетан списак клубова чија ће се имена наћи у куглицама.

Много је тога већ сада познато, спискови за прво и друго коло квалификација готово да су комплетирани, па ћемо се тако осврнути на екипе које могу бити потенцијални ривали шампиона Србије.

Међу клубовима који квалификације започињу од првог кола налазе се Хибернијанс (Малта), Њу Сејнтс (Велс), Линфилд (Северна Ирска), Викингур (Фарска Острва) и Инфонтен (Естонија).

Списак ће бити комплетиран након што добијемо имена шампиона у Јерменији, Гибралтару, Андори, Сан Марину и Косову*.

Десет клубова који започну квалификације од првог кола улазе у круг потенцијалних ривала будућег шампиона Србије, јер ће жреб за прво и друго коло бити обављен у истом дану.

Као што је већ речено, готово да је комплетиран и списак клубова који квалификације започињу од другог кола. Шампион Србије ће свакако бити међу повлашћенима, што значи да за ривале неће моћи да добије оне најјаче тимове попут Селтика (Шкотска), Копенхагена (Данска), Лудогореца (Бугарска), БАТЕ Борисова (Белорусија), шампиона Аустрије, Кипра, Пољске и Хрватске.

Партизан је у бољој позицији од Црвене звезде јер ће у случају да освоји титулу у квалификације ући са коефицијентом 16.075 што црно-беле ставља одмах иза побројаних клубова.

Црвена звезда је јако лоше позиционирана са коефицијентом 7.325 али ће и она бити међу повлашћеним клубовима на жребу за друго коло квалификација, под условом да освоји титулу.

Ево како у датом моменту изгледа листа клубова који ће се наћи у другом колу квалификација:

Повлашћени:
Селтик (42.785)
Копенхаген (37.800)
Лудогорец (34.175)
БАТЕ Борисов (29.475)
Марибор (21.125)
Карабаг (18.050)
Малме (16.945)
Астана (16.800)
Розенборг (12.665)
Хапоел Бер Шева (10.875)
Хафнајордар (6.175)
Жилина (5.850)
Жалгирис (5.825)
Дандалк (5.815)

Неповлашћени:
Вардар (5.125)
ИФК (2.030)
Спартакс (1.975)
Самтредија (1.525)
Учесник првог кола квалификација 1
Учесник првог кола квалификација 2
Учесник првог кола квалификација 3
Учесник првог кола квалификација 4
Учесник првог кола квалификација 5

Узмите у обзир да ће пет клубова који кроз прво коло квалификација обезбеде пласман у даљи ток такмичења бити неповлашћени на жребу јер се обавља у истом дану.

Поред тога, међу повлашћене клубове ће се свакако пробити шампиони Аустрије, Хрватске, Пољске, Кипра и Србије због чега ћемо формирање листе пратити у данима који су пред нама.

Љубитељи фудбала у Србији за сада могу да остану фокусирани на расплет у борби за титулу у Суперлиги, а када сазнамо ко ће нас представљати у Лиги шампиона подробно ћемо писати о томе шта нашег шампиона чека на путу ка елити.