• Почетна
  • СПОРТ
  • Кошаркашице Србије четврте у Европи, Турска јача у борби за бронзу!
Прочитај ми чланак

Кошаркашице Србије четврте у Европи, Турска јача у борби за бронзу!

0

kosarkasice-1369232980-314193(Блиц)

Кошаркашице Србије оствариле су фантастичан успех на Европском првенству у Француској пошто су такмичење завршиле на четвртом месту. У мечу за бронзану медаљу, селекција Турске славила је са 92:71 (21:24, 22:20, 23:12, 26:15).

Да је изабраницама Марине Маљковић неко пре почетка ЕП понудио четврто место, све играчице би га одреда прихватиле.

Тешко је носити се с чињеницом да се на крају ни бронза није освојила, али бити пласиран одмах иза најбоље три селекције Старог континента, успех је вредан велике пажње и дивљења.

Србија је одиграла сјајно прво и бледо, анемично друго полувреме против Турске. Тешко је рећи шта се догодило у свлачионици, пошто оне екипе из првих 20 минута нигде више није било.

Турска није заиграла боље, колико су наше љубимице подбациле и већ се на крају треће деонице некако помириле с поразом. Нема везе, идемо даље. Пларисали смо се на Светско првенство, што је још један огроман успех за ову генерацију.

Србија је и без повређене Ане Дабовић храбро кренула у напад а прве поене на утакмици уписала је Саша Чађо. У наредна два минута шут Србије за два поена био је беспрекоран – у стрелце су се уписале Матић, Радочај и Миловановић.

У тиму Турске најрасположеније су биле Тунклуер и Јилмаз. Миловановић се после новог лепог улаза под кош Туркиња изборила и за додатно бацање и Србија је у 6. минуту дошла до фантастичних 16:9!

Нажалост, противнице су начиниле мини-серију од 5:0 за „-2“. У финишу четвртине, Крњић је одиграла сјајно под кошем Турске а онда су противнице погодиле једно бацање, и искористиле грешку у вођењу лопте Тамаре Радочај за контру и коначних 24:21.

Лош је био старт друге четвртине – олако су српске кошаркашице допустиле Далгалар да погоди тројку, а онда је и Холинсворт под кошем довела Турску у вођство, уз додатно бацање (24:27). Србија се тргла уласком у игру Милице Дабовић која је прво асистирала а онда и постигла прве поене за 28:27.

Резултат је био „на клацкалици“ а игру Србије сјајно је предводила Јелена Миловановић (33:31). Она је са Радочај одржавала благу предност, док су центри Турске, уједно и „прве виолине“ екипе чиниле све да се Српкиње не „одлепе“.

У самом финишу, Турска је искористила смушеност под кошем Србије, али је Радочај сјајним соло продором у последњим секундама донела предност од пола коша (44:43).

Као и у случају друге четвртине, и у трећој је старт припао Турској. Наше кошаркашице брзоплето су решавале акције, док је Турска мудро преко Холинсворт и Вардару полако али сигурно дошла до опасних „+5“ (54:49).

Нажалост, Турска је направила највећу серију и у 26. минуту имала је чак 12 поена предности – 61:49. Уласком Миловановић у игру, ствари су се помало побољшале, и са пет везаних поена Србија се примакла на „-7“, након чега је уследила болна тројка Вардари пола минута пре краја ове деонице.

Дабовић је била прецизна са пенала, а Јилмаз под кошем Србије, 66:56 за Турску пред последњу четвртину. У њој најлошија игра потпуно деморалисане Србије која је на крају незаслужено доживела тежак пораз.

Најефикасније у српском тиму биле су Миловановић са 23, Крњић, Радочај и Чађо са по 11, док је код Туркиња Јилмаз постигла 19, Холингсворт 18, а Вардари 17 поена.