Прочитај ми чланак

Корак од 7 миља Дудиних „орлова“

0
фото: Н. Параушић

фото: Н. Параушић

(Вечерње новости)

Три утакмице у „Комбанк арени“ значајно примакле кошаркаше Србије жељеној игри. Мицић, Богдановић и Анђушић преузели одговорност у одсуству искуснијих.

Упознавање београдске публике са новом генерацијом српских репрезентативаца је завршено. Три меча – три победе, над нејаком Украјином (96:68), амбициозном Словенијом (91:66) и Русијом (84:79) која је, као и Србија, у фази реновирања тима.

Управо је Русија пружила најжилавији отпор Дудиним „орловима“. Чета Василија Карашева, по нотама његовог талентованог сина Сергеја Карашева и Дмитрија Кулагина, успешно је симулирала такмичарске услове на предстојећем Евробаскету, па не чуди што је добрано попуњена „Комбанк арена“ (око 16.000 гледалаца) на ногама испратила финиш утакмице.

– Сјајан осећај. Пресрећан сам, јер много тога сам прошао на припремама, почевши од повреде, која ме је омела у тренинзима са екипом – сумира утиске Василије Мицић, који је после повреде Немање Недовића скупио храброст да са Богдановићем, Анђушићем, уз асистенцију искуснијих Бјелице и Катића, изведе Србију на пут петог тријумфа у шест припремних мечева.

– Хвала стручном штабу што је стао иза мене и сачекао да се опоравим. Дао сам све од себе, али имао сам неколико грешака које морам што пре да коригујем, јер екипа не сме да трпи. С друге стране, уживао сам у игри и драго ми је што сам заиграо пред пуном „Ареном“.

Одмарање искусних Ненада Крстића и Стефана Марковића, као и чекање ровитог Милоша Теодосића, отворило је простор млађима да преузму одговорност. Завршница, са много притиска је била као створена да Богдановић подсети на дане из млађих селекција, када је са пенала ломио велике противнике…

– Умемо да одемо на плус 15 брзо, али и да изгубимо разлику. Немамо сигурне поене Марковића, поготово Крстића и Теодосића. Они знају како се игра на 14 разлике, а како на пет. Знају када треба да се стане са лоптом… – смирено коментарише Богдановић.

Следи турнир у Антибу, прво са Француском, а онда са Грузијом.

– Француска је већ одредила 12 играча за Евробаскет и ту је све речено. Када у овој фази већ имате познату екипу сигурно је да су уиграни. Јаки су и добри, а још играмо против њих у гостима – позива на опрез Богдановић, који ће се после два месеца видети са саиграчем из Партизана Жофријем Ловерњом, такође дебитантом на Евробаскету.

АНЂУШИЋ: ИЗГЛЕДАМО МНОГО БОЉЕ
Данило Анђушић је „рафалом“ тројки против Русије „опоменуо“ ривале на Евробаскету да ће селектор Ивковић имати опасно оружје „у рукама“.

– Одиграли смо добро утакмицу, али не смеју да нам се дешавају падови у игри, као што се десило против Русије. Ипак, кад сумирамо сва три меча у Београду, види се велики напредак у игри. После турнира у Словенији, где је то изгледало како-тако, сада је већ озбиљна прича и изгледа много боље – каже Анђушић. – Долазе нам два врло тешка турнира у Француској и Турској, где ћемо сигурно имати времена да се још боље уиграмо до почетка ЕП.

ТУРНИР У АНТИБУ
ЧЕТВРТАК
Француска – Србија (20.30)
ПЕТАК
Србија – Грузија (20.30)
СУБОТА
Француска – Грузија (20.30)