Прочитај ми чланак

КОКЕЗA „ЧИСТИ“ СРПСКИ ФУДБAЛ: Казнићемо све који учествују у намештању!

0

Председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза најавио је формирање етичког суда, који би требало да помогне у борби за што "чистије" такмичење у лигама, као и да се планира промена формата Суперлиге.

slavisa-kokeza-1359037892-258153– Имамо ситуацију у Првој лиги Србији где постоји клан од три клуба. Клуб A игра са клубом Б, пусти га да победи. Клуб Б игра са клубом Ц и пусти га да победи. Клуб Ц игра са клубом A и пусти га да победи. Тако сва три клуба имају сигурна три бода у две утакмице. Трокружни систем „три за три“. Мислим да постоје две овакве групе, што је безмало пола лиге.  Наш закон каже следеће: ако играју примера ради Раднички Ниш и Радник из Сурдулице, а онда људи из Радника јавно кажу да су пустили Раднички, али да то није кривично дело зато што нису добили новац! То је смешно! –  казао је за Српски телеграф председник ФСС Славиша Кокеза.

Кокеза најављује решења која би могла да стану у крај намештањима резултата. 

Председник ФСС Славиша Кокеза каже да функционисање Савеза није по његовом укусу. 
– Савез има велики број запослених у администрацији, који нису неопходни за функционисање система. Неки људи нису компетентни за обављање функција на којима су, те до половине идуће године требало би ствари да доведемо у ред. Што се тиче агенције „Плави, плави“ она више не постоји, јер је донела велике губитке Савезу – истакао је Кокеза.

– Формирали смо Етичку комисију, њен истражни део, а формираћемо и суд са великим ингеренцијама. Етичка комисија по Статуту не мора да има мноштво доказа. Не би био лов на вештице, али биће санкционисани сви који учествују у нечасним радњама. Како, одлучиће Комисија! Док не почнемо да санкционишемо, они ће сматрати да је све што раде нормална ствар!

Што се тиче „чудних резултата“ у нашој елитној лиги, Суперлиги Србије, Кокеза тврди да је ситуација боља.

– Немамо информације да је неко некога пустио. Да ли мислим да је било чудних резултата? Мислим да јесте, али откад смо казнили Спартак, знатно се проредило. Без санкције, ником ништа.

О већ најављеним променама у формату и начину функционисања Суперлиге Србије, Кокеза је рекао: 

– Размишљамо и о смањењу лиге. У највећем броју земаља сличним нама прва лига има 12 клубова, или 14. Можда остане и 16 клубова, али без дељења бодова. У наредна два месеца разговораћемо са представинцима свих 16 екипа, па ћемо донети најбоље решење. Новина је свакако да ће они који се такмиче у Суперлиги морати да депонују 50.000 или 100.000 евра, то ћемо још видети. Биће то од сезоне 2018/19. Ко није у стању да се избори са тим, ту су ниже лиге…

Хулиганисам је већ хронични проблем, а Кокеза истиче да су санкције за хулигане премале. 

– У Енглеској Савез је са судством и полицијом направио добар закон и сада више нема хулигана на трибинама које нису „заштићене “ оградама од терена. Зна се која је затворска казна за улазак на терен, док је код нас ситуација сасвим обрнута, потпуни апсурд. Хулигани изађу из затвора после пет до 10 дана и постају хероји и вође навијача. Код нас су санкције минималне, али треба направити разлику јер није сваки навијач на јужној или северној трибини хулиган. Имали смо ситуацију у Новом Пазару да је навијач извадио пиштољ на играча. Замислите! Он мора да буде у затвору, а не да се случај развлачи пет година. Кад имате пресуду после месец дана, размишљаће и хулигани! – истако је председник ФСС.