Прочитај ми чланак

КО ЈЕ АЛЕН СМАИЛАГИЋ, најбоље драфтовани српски играч? Кренуо је из Котежа …

0

Занимљив је развојни пут момка ког су Вориорси силно желели

Ален Смаилагић (2.08цм, 98кг) можда није име за које се чуло у Србији много, али тек ће, после НБА драфта.

Овај 18-годишњак рођен 18. августа 2000. године, завршио је у Голден Стејту после трејда са Пеликансима, не случајно – управо у Санта Круз Вориорсима, развојном тиму, био је најмлађи играч у историји Џи лиге!

Све је почело у Беку из Котежа, клубу из треће српске дивизије, из које је успео да чак дође до националног тима 2016, а у узрасту У19, имао је просек од пет поена и 5.7 скокова на мечу. Ипак, „купио“ је пажњу Американаца када је у У19 лиги Србије бележио 21.7 поена, 11.2 скока и 1.9 блокада по мечу, пре него што је постао 4. пик Џи лига драфта.

Карактеришу га велика покретљивост и одличне физикалије за центра, у НБА скаутингу се наводи да чак не делује спектакуларно као атлета, али да има импресивну координацију, уз одличну комбинацију снаге и покретљивости.

– Приказао је импресивну способност „финишера“ као руки у Џи лиги, уз обећавајућу способност да води игру и држи лопту уз импровизаторске потезе. Има три дабл-дабла, забележио је рекорд каријере са 25 поена, 12 скоова и четири украдене лопте против Саут Беј Лејкерса 7. децембра, добар је скакач уз поједине плејмејкерске инстинкте које показује у дефанзиви. Има добар тајминг скока, али често улази у проблем са фауловима, што му утиче на минутажу – додаје се у анализи НБА.

Портал Thestepien.com је напоменуо да је чак Голден Стејт дозирао минутажу Алену, желећи да га сачува од очију јавности као великог талента.

– Мало је рискантно за тим да драфтује играча и развија га, уз могућност да га неко други изабере после. То што је био у Вориросима у Џи лиги, није подразумевало да клуб има права у НБА на њега. Свесни су тога били Вориорси, крили су га од остатка лиге. Чак су током Џи лига шоукејса Вориорси решили да га одјаве због „одмора“, пошто је већ одиграо више мечева него што је навикао. Био је чак 11. по најмањој минутажи по мечу, иако је у топ 3-4 играча екипе, такође, девети је по најмање минута у сезони – наводи се у тексту о овом момку.

Пре две године, док је био на скаутинг турнеји у Србији, генерални менаџер Санта Круза, Кент Лејкоб, гледао је Смаилагића у једној малој хали у Београду. Тада је Ален показао жељу да крене у НБА авантуру. Наводи се и како је посебно био занимљив трећи меч прошле сезоне, када је Санта Круз играо против Агва Калијенте Клиперса, филијале клуба из Лос Анђелеса.

– Имали су ротацију са три висока играча, Џонатан Мотли, Делгадо и Бенет су се вртели, а многи који знају та имена, знају и да се ради о легитимним талентима, сви имају по 24 године и више. Смаилагић је напунио 18 година тачно 83 дана пре тога, убацио је 16 поена за 21 минут, али само му дефанзива није била сјајна – наводи се на Тхестепиен.цом.

Напомиње се чак и да је дефанзиву знатно побољшао, поставши један од најбољих у генерацији, украдене лопте и блокаде су добар индикатор тога, а као најмлађи у Џи лиги, играо је 818 минута и завршио сезону са 2.4 украдене лопте уз 4.8 блокада.

Велика предност је и ангажованост на терену, у скаутинг извештајима наводи се да воли да помогне саиграчима чак и тамо где се од њега то не очекује. Константно се креће, држи руке високо, реткост је да висок играч његових година константно игра коректно у ротацији и дефанзиви. Мале замерке постоје још око одбране пик-ен-рола, на чему ће тек радити.

Такође, сматра се да је најбоље да остане у Санта Крузу до следеће сезоне, како би развио тело и физикалије за НБА ниво. Колико га Вориорси цене, довољно говори ситуација са драфта јер су имали 58. пика. Постојала је бојазан да га Клиперси хоће, заинтересовани од међусобног дуела који је већ споменут, а имали су опцију као тим који бира 48 и вероватно га не би пустили. На крају, ипак су Пеликанси били бржи као 39, али је дошло до трејда који су Вориорси желели.