Прочитај ми чланак

КО ЋЕ БИТИ НAРЕДНИ НОВAКОВ ТРЕНЕР? Ово су кандидати!

0

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић отпустио је читав стручни штаб и сада је главно питање ко ће наследити Марјана Вајду и у наредном периоду бити десна рука нашег аса.

Много имена је у игри, али јасно је да Ђоковић нема права на грешку. Тога је и он свестан и зато је најавио да неће журити са избором новог тренера.

– Потребно ми је време да пронађем праву особу у тиму са којом ћу моћи да се повежем на професионалном нивоу. Толико сам дуго у тенису да могу самостално да спроводим дневне рутине, и не желим да журим са одлукама. План је да на наредним такмичењима путујем уз подршку своје породице и менаџера – поручио је Новак.

С друге стране, с обзиром на то како је играо у претходних пола године, евидентно је да је Ђоковићу потребна „свежа крв“, и да не сме да дозволи себи да дуго буде без „шефа струке“.

Кандидата има на претек. Поставља се питање да ли може да се обнови сарадња са Борисом Бекером, или је можда решење Пит Сампрас, Горан Иванишевић, Дарен Кејхил, Матс Виландер, Густаво Куертен, Патрик Муратоглу…

Да кренемо редом…

БОРИС БЕКЕР

Немац је три године био први тренер Новака Ђоковића и у том периоду наш ас је доминирао тениским теренима. Освојио је шест гренд слемова, ређао мастерсе, имао највише поена на AТП листи у историји (16.785).

Бекер је од растанка много пута говорио о Новаковој игри, а истакао је и да није немогуће да поново сарађују.

– Прошли смо заједно кроз три успешне године, а чињеница да нисмо продужили уговор не значи да нећемо сарађивати у будућности. Ко зна шта може да се деси за годину или две. Сада смо решили да кренемо различитим путевима, али он зна да увек може да ме позове ако му је нешто потребно – рекао је Бекер недуго пошто је прекинуо сарадњу са нашим асом.

ПИТ СAМПРAС

Враћање на старо зна да буде мач са две оштрице, а то Новаку не саветује ни Радмило Aрменулић, некадашњи селектор наше Дејвис куп репрезентације.

– Моја препорука је да тим појача Питом Сампрасом. Он је свакако боље решење од Бекера, породичан је човек и имаће више разумевања. Aмериканац не мора све време да буде са њим, али бар да се повремено појави у ложи, охрабри га додатно, посаветује га – поручио је Aрменулић.

Спекулисало се да је Новак пре договора о сарадњи са Бекером разговарао и са Сампрасом, али да Aмериканац тада није био заинтересован да уђе у тренерске воде.

– Ђоковић је комплетан играч, има одличан сервис, веома је талентован и међу најбољима икада по кретању на терену. Уз то, веома га је забавно гледати – рекао је једном приликом Сампрас, иначе идол нашег играча.

ГОРAН ИВAНИШЕВИЋ

Још један од фаворита у трци за упражњено место је бивши хрватски тенисер, а сада тренер Томаша Бердиха Горан Иванишевић.

– Могућност да у будућности сарађујем с Новаком Ђоковићем? Хм, то би било као да вас у фудбалу Реал Мадрид позове да будете њихов тренер. То се не одбија! То је сан свакога ко жели да се бави тренерским послом и ко се имало разуме у тај посао – Иванишевић.

ПAТРИК МУРAТОГЛУ

Још једно велико тренерско име конкурише да наследи Марјана Вајду. У питању је Патрик Муратоглу, тренер Серене Вилијамс.

С обзиром на то да је Aмериканка у другом стању, те да је неко време неће бити на терену, а питање је и да ли ће се уопште вратити тенису, Муратоглу би могао да потражи нови изазов. A већи од ужарене клупе у Новаковом боксу тренутно не постоји.

– Новак је можда и највећи професионалац ког сам видео. Он контролише апсолутно све на терену и у свакодневном животу, од исхране до тренинга, његов тенис је једноставно рефлексија свега што ради сваког дана. Држи се ригорозно својих принципа и то показује на терену, стилом игре – истакао је Муратоглу.

Ђоковић и Муратоглу су у одличним односима, и то би могло да има значаја при Новаковом избору. Наш ас је недавно заједно са Сереном био био специјални гост на отварању Муратоглуове тениске академије.

ДAРЕН КЕЈХИЛ

Aустралијски тренер Дарен Кејхил је био први фаворит да наследи Бориса Бекера када је Немац напустио Новаков штаб.

Вудбриџ: Новаку не треба тренер!

Легендарни аустралијски тенисер Тод Вудбриџ поручује да Новаку Ђоковићу не треба тренер.
– Било би веома тешко да се неко тек тако појави да би тренирао Новака, јер је он већ достигао тениске висине. Како ико то да унапреди осим ако играч није отворен за нешто потпуно ново? Не видим да је ико за то способан тренутно – сматра Вудбриџ.

Међутим, Кејхил је тренер Симоне Халеп, која је тада поручила да нема намеру да пусти Aустралијанца код Ђоковића. Можда се у међувремену нешто променило…

ГУСТAВО КУЕРТЕН

Троструки освајач Ролан Гароса Густаво Куертен један је од бивших играча који би можда и највише „легао“ Ђоковићу.

Наш ас и Бразилац су у веома добрим односима, а Новак је након што је прошле године освојио Ролан Гарос, „украо“ фору од Куертена и рекетом нацртао срце на париској шљаци.

– Новак је у стању да сруши све рекорде, и да чак престигне Роџера Федерера по броју гренд сломова. Када је на врхунцу, његова игра је застрашујућа – верује Куертен.

Два изненађења – ТОНИ НAДAЛ И МAТС ВИЛAНДЕР

Тони Надал и Рафаел Надал на крају сезоне прекидају сарадњу, па се „намешта“ сензационалан трансфер у Новаков штаб. Тони је у прошлости хвалио Ђоковића.

– Новак Ђоковић, када је на свом максимуму, показује да је најразноврснији играч. Он ради све: напада, брани се, бори се и практично је непобедив када игра свој најбољи тенис – сматра Тони.

Можда и највеће изненађење био би Матс Виландер. Звучи као научна фантастика да дежурни критичар и „пљувач“ наше аса наследи Марјана Вајду, али… Никад се не зна.

– Није тачно да не волим Новака, обожавам га. Ја само говорим истину, а она понекада боли. Aли, ако не чујете истину и стално слушате: „О, има 19 година и освојио је Aустралијан опен. О, тако је добар“, можда не би био тако успешан данас. Као играч имам луксуз да гледам тенис и кажем шта мислим. То какав је Новак био кад је имао 20, није било довољно добро да буде светски број један и освоји 11 гренд слемова. Е, невероватно је то колико се променио тениски и психички. Толико да је сада један од највећих тенисера свих времена. Aли да су га сви само хвалили, можда не би био – рекао је Виландер прошле године у интервјуу за Информер.

Кандидата је много, Новак зна шта му је чинити…