Прочитај ми чланак

КАРАЏИЋ ПОТВРДИО: Србија у Бразилу

0

Brazil_orig

Први човек Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић потврдио је да ће наша репрезентација гостовати Бразилу пред почетак Светског првенства у тој земљи.

Као што је Б92 најавио пре месец дана, меч ће бити одигран 4. јуна у Сао Паулу или Рио де Жанеиру.

Бразилцима ће то бити последња провера пред Светско првенство у домовини, док ће наш тим сигурно водити нови селектор.

„Са радошћу могу да кажем да смо се договорили са Фудбалским савезом Бразила да 4. јуна у Сао Паулу или Рио де Жанеиру одиграмо пријатељски меч. Домаћину шампионата то ће уједно бити генерална проба пред старт Мундијала који започињу 12. јуна против Хрватске“, рекао је Караџић за „Политику“.

Последњи пут са ‘Селесаом’ наша селекција, тачније тадашња СР Југославија, састала се 2002. године у Форталези, када је било 1:0 за домаће. Четири пута састајали на Светским првенствима, а укупно 14 пута у пријатељским сусретима.

Први званични сусрет одиграли смо на првом шампионату света у Уругвају – уз тријумф наше селекције (2:1) у групној фази. Бразилци су нам се реванширали 20 година касније, на Мундијалу у својој земљи (2:0), четири године касније у Лозани било је нерешено (1:1), да би 1974, у оквиру СП у Западној Немачкој, одиграли меч без голова.

Што се пријатељских сусрета тиче, петоструки првак света има осам победа, уз пет ремија и пораз.

Наш тим је у тим мечевима само два пута био домаћин – 1934. године на игралишту БСК било је 8:4 за нас, док су у другом мечу, одиграном 1968. на стадиону Југословенске Народне Армије, славили гости 2:0.

Претпоставља се да се Бразил одлучио да им ‘Орлови’ буду последњи противник пред почетак планетарног шампионата због чињенице да ће им први противник на Светском првенству бити Хрватска.

Дуел Бразила и Хрватске 12. јуна отвара шампионат који ће трајати до 13. јула.

(Б92)