• Почетна
  • СПОРТ
  • Караџић остао без подршке, сад хоће да влада из сенке
Прочитај ми чланак

Караџић остао без подршке, сад хоће да влада из сенке

0

tomislav-karadzic

(Блиц)

Томислав Караџић је остао без политичке подршке коју је уживао годинама и то је један од кључних разлога због којих је одлучио да се повуче са функције председника Фудбалског савеза.

Одлука да то званично уради на седници Скупштине, коју ће заказати најраније у децембру, има за циљ да добије на времену како би припремио себи адекватну, логично лојалну, замену. Његови противници су уверени да Караџић жели да лобира по Србији за свог човека који би био противник Драгану Џајићу или неком другом кандидату.

Скупштина ФС Србије има 80 делегата, а захтеви њих 27 били би довољни да се закаже седница. Уколико се иде на изборе на свим нивоима, изборни процес би могао да траје и до три месеца, док би се у случају “реконструкције” ствари одвијале нешто брже. 

Делегати у ФСС

ФС Војводине8
ФС Косова и Метохије1
ФС региона источна Србија10
ФС региона западна Србија12
ФС Београда3
Суперлига12
Прве лиге Србије13
Српске лиге12
Организација фудбалских судија3
Организација фудбалских тренера3
Футсал1
Женски фудбал1
Базични фудбал1

Кандидат за председника ФСС мора да буде члан Скупштине, што није превелики проблем за оне који то нису а слове за кандидата јер процедура замене није компликована. Ко буде желео у Караџићеву фотељу, мораће да обезбеди 50 одсто плус један глас. Као најозбиљнији кандидати до сада су се помињали Драган Џајић, председник Црвене звезде, и Зоран Лаковић, генерални секретар ФСС.

Горан Милановић, преседник Јагодине и потпредседник ФС Србије, каже да је очекивао да се Томислав Караџић повуче.

– Толе већ неко време говори: “Дај да ја идем, па нек онда ради ко шта хоће”, тако да је то била његова лична одлука. Сигуран сам да је она коначна и да више нема назад. Отворићемо изборни процес у којем ће бити много кандидата, а ми ћемо самостално или заједно са регионом западне Србије предложити свог. Председник је сада био из Војводине, претходни је био из Београда (Звездан Терзић, прим. аут.), тако да је логично да сада буде из источне или западне Србије. Мислим да никако не би било добро да нови председник буде кандидат Звезде и Партизана јер онда опет ништа нисмо урадили. У Србији се сваке недеље одигра 1.500 утакмица, тако да ФСС не чине само два београдска клуба. Они који предлажу кандидате такође морају да знају да председник није газда Савеза јер су ојачали региони и клубови – тврди Милановић. 

Хитно, хитно

Седница Одбора за хитна питања ФСС заказана је за овај уторак у 17 часова и 30 минута у Кући фудбала у Старој Пазови. На дневном реду биће одлука Караџића да поднесе оставку и текућа питања везана за организацију утакмице са Хрватском.

Иван Ћурковић, још један потпредседник ФС Србије и Караџићев близак сарадник, није желео да се изјашњава о променама на Теразијама 35.

– Сачекајте да одржимо састанке, да се упознам са стварима… – необавештен је био Ћурковић.

Драган Симовић, први човек суботичког Спартака, каже да не верује ни у један потез Томислава Караџића.

– Добро га познајем, комшије смо, ово је још један Толетов дриблинг и покушај да се одложе промене. Нема сумње да жели да очисти терен за неког од својих послушника. Караџић је осетио присуство критичне масе, зна да сада не може да преокрене ситуацију у своју корист. Сада ће да уради исто што и са ФС Војводине, поставио је Ратка Боровицу за председника и након тога је увек могао да рачуна на сигурне гласове, па није морао да се рефлекторима и стадионима додворава као остатку Србије – каже Симовић.