Прочитај ми чланак

Како су малтретирали Новака…

0

novak

Док се водила битка на терену у суботу, у одлучујућем мечу финала Дејвис купа, Новака Ђоковића није било на клупи националног тима. Наш најбољи тенисер желео је да буде уз Илију и Ненада у том сусрету, али му то није било омогућено. Наиме, из свлачионице је морао да иде право у собу за антидопинг, где је провео пуних пет сати!

Давање узорка је представљало право мучење, испод нивоа достојанства и професионалне етике, о чему за „Новости“ говори и лекар нашег националног тима др Здеслав Милинковић.

– Тениски савез Србије и ја лично смо апсолутно за то да се поштују правила ВАДА. Неопходно је да се смањи допинг у спорту, што поштују Новак и сви наши тенисери, без обзира на све околности из претходног периода. Међутим, та прича има две стране. Антидопинг контроле јесу обавеза свих спортиста, и у склопу тога сви их обављају. Али, оно што мени као човеку није јасно је да све то неретко излази из оквира нормалне процедуре – започиње причу наш угледни ортопед.

Има више нелогичности у свему што се дешавало, тврди Милинковић.

– То што су одредили Новака за тестирање у дану када није играо, и то сат времена пред одлучујући меч дубла, није било у реду. Или се ти тестови раде рано ујутро или после меча. Али, иако је један од вођа тима, Новак је прихватио да уради све што је потребно, и то без икакве примедбе. Са друге стране, пошто је био на контроли, био је директно искључен из деловања тима, јер није могао да им пружи подршку. Пет сати је провео у затвореној просторији!

Доктор објашњава због чега је све толико дуго трајало.

– Узорак који се даје мора да испуњава одређене стандарде које је прописала ВАДА. Телесне излучевине су део процеса разградње, а та концентрација зависи од тога колико смо хране унели у организам. Стандарди су познати, али Новак има савршену хидратацију, и налази се у апсолутном балансу. Ипак, био је принуђен да четири пута даје узорак током тог тестирања. Теран је да узима више хране и напитака него што му је потребно, како би испунио стандарде када је реч о густини, киселости и осталим параметрима узорка по мерилима ВАДА.

Милинковић не крије незадовољство таквим односом према Ђоковићу.

– То је било врхунско малтретирање једног спортисте и све превазилази домен професије, кодекса и етике. Мени то лично смета, али је Новак све одрадио без иједне примедбе. Притом, све време је у соби био са потпуним странцем, током тих пет сати био му је забрањен излазак из просторије, а морао је да пази шта прича и како разговара са блиским особама. Све је било испод људског достојанства и елементарне културе. Он је то сјајно прихватио, иако због свега није могао да изађе и пружи подршку играчима. Зато и сматрам да је његова примедба да нешто мора да се мења у антидопинг процедури сасвим на месту – закључује доктор Милинковић.

(Вечерње новости)