Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ДЕНВЕР ДОВЕО ЈОКИЋА: Убедили Мишка да га пусти на драфт…

0

Американци описали пут Ол стар играча Николе Јокића од Сомбора и Меге до Денвера и трипл-даблова

Један од најбољих кошаркаша Србије и НБА лиге, после напорне сезоне у којој је његов тим после шест година играо у плеј-офу, одмара у родном Сомбору и чека почетак припрема са репрезентацијом за Светско првенство које се ове године одржава у Кини.

Са друге стране океана, у Денверу идаље се прича о сезони у којој је играо на Ол стару, низао трипл-даблове и постао члан најбоље петорке лиге. Тако је званични сајт НБА лиге пренео текст о томе како је заправо Јокић „откривен“ и шта се све догађало пре него је популарни Џокер постао то што данас јесте.

Наиме, Никола Јокић изабран је као 41. пик од стране Денвера на НБА драфту 2014. године. И све то не би било чудно да Никола целу „драму“ око избора није преспавао. Сталожени Сомборац који не воли помпу потпуно се исто понашао тада, као члан Меге, баш као и данас, када је први центар Денвера и Ол стар којег би пожелео сваки кошаркашки тим на свету.

Њега ни мало није дотакло што је његово име прочитано ван званичног преноса. Оно што је посебно занимљиво, на том драфту није ни требало да се нађе, јер је према наводима Мајка Сингера из Денвер поста, агент кошаркаша Мишко Ражнатовић желео да повуче Јокићеву пријаву за драфт. Попустио је тек пошто је добио уверавања од стране Денвера да ће бити изабран као 41. пик.

Са друге стране, и Тим Конели, Председник за кошаркашке операције Денвера за Спорт радио 104.3 из свог угла испричао је своје виђење Николиног доласка у клуб.

– Размишљали смо о претходним драфтовима када су тимови пропуштали играче попут њега. И Марк Гасол није био Адонис када је био изабран у другој рунди, али је израстао у одличног кошаркаша. Тако смо знали да је одличан додавач и да има изванредан осећај за игру – рекао је Конели.

У тексту се даље наводи да је Никола играо кошарку на малом кошу окаченом о врата куће где је у две собе живео са родитељима, браћом и баком, и потом се наставља са причом о преласку у Мегу када је имао 16 година. У последњој години у Меги, када је већ био драфтован, постао је један од најбољих кошаркаша лиге са просеком 15.4 поена, 9.3 скокова и 3.5 асистенција по утакмици.

– Када смо га драфтовали гледали смо његову прву професионалну утакмицу. Сви смо били у истој соби и сви смо исто размишљали. Овај момак је заиста добар. Додаје без гледања, погађа тројке, асистира, игра на „посту“. Мислили смо да ће бити добар играч, али после првих мечева, помислили смо да би могао да буде много више од доброг играча – додао је Конели и наставио:

– Најбоља ствар код његовог доласка је што смо кренули њим да се бавимо од првог минута после драфта. Проводили смо сате гледајући га у Србији, упознали његову браћу, породицу и изградили однос поверења. Занимљиво је да је Никола после драфта и сезоне у Меги имао понуде клубова из Турске, Шпаније и Русије.

У тексту подсећају и на чињеницу да је Јокић био на прагу потписа за Барселону, што је својевремено потврдио и његов менаџер Ражнатовић, али је док је играо меч пред представницима клуба, потписивање уговора ипак одложено. Никола је одиграо најгори меч икада. Тако је дошао у НБА, где је прво играо летњу лигу у којој је просечно бележио 8 поена, 6.2 скока и 1.4 блокаде по мечу уз 21 минут на терену.

Никола је желео да остави траг у клубу, а на том путу му је стајала прописана дијета која је подразумевала и престанак конзумирања газираних сокова, које је пио у великим количинама. Тако је једном приликом изјавио да је последњи сок попио у авиону, на путу за Денвер, да би се потом потпуно посветио тренинзима.

Оно што га је чекало у првој сезони било је навикавање на нову средину, као и јака конкуренција у виду Јусуфа Нуркића и Жофрија Ловерња. Ипак, велика предност, поред талента, била је и вера коју су у њега имали сви у клубу, а посебно тренер Мајк Мелоун.

– Никола Јокић је млад момак и, не желим да кажем да је спреман, али на сваком тренингу ради ствари које те запрепасте и има шансу да постане невероватан играч. Јако је узбудљиво када видите да је неко тако млад и има такво знање. Много је напредовао у летњој лиги – рекао је те 2015. године тренер Мелоун и додао:

– Никада нисам гледао ко је са ког места на драфту биран. Чак и ако ниси драфтовван, или си биран у другој рунди, на лутрији, ако можеш да играш и помогнеш нам, добићеш шансу за то.

Прву сезону Никола је завршио са просеком од 10 поена, 7 скокова и 2.4 асистенције и уз 51.2 проценат убачених шутева, на Олимпијским играма је са репрезентацијм Србије освојио сребрну медаљу, а свака следећа сезона била је све успешнија. Тако је у управо завршеној сезони уписао просек од 20.1 поена, 10.8 скокова и 7.3 асистенције у регуларном делу и у плеј офу на 14 утакмица 25.1 поен, 13 скокова и 8.4 асистенције.

Можда због свега овога и не чуди што је за њега тренер Мајк Мелоун на крају тек завршене сезоне истакао да га види у Кући славних.

– Никола је само ојачао моје уверење да је он будући члан Куће славних. Он ради све што тражимо од њега и много више од тога. Знам да ће се вратити као много бољи играч него што је био прошле године, јер то ради сваког лета.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!