Прочитај ми чланак

ЈАЧИ И ОД ВУЧИЋА: Само Кокеза Кокез може да смени

0

Статут Фудбалског савеза Србије омогућава Славиши Кокези да на тој позицији практично остане колико год жели, без обзира да ли ту организацију води добро или лоше.

Кокези је Статутом од пре две године омогућено да од 15 чланова Извршног одбора лично бира и разрешава чак осам, без икакве сагласности Скупштине ФСС.

Извршни одбор практично гледано представља Владу ФСС, пошто између осталог одлучује када и зашто ће се сазивати

Скупштина ФСС, врши општу контролу Савеза, поставља и разрешава селекторе, креира комерцијалну политику…

Власт  једног човека

Бивши фудбалски судија и доскорашњи члан Судијске комисије ФСС Раде Ђуровић тврди за Данас да српском фудбалу наноси велика штета монополизацијом Савеза.
– Све иде ка томе да се власт концентрише у рукама једног човека. То никако не може бити добро за фудбал. Дошло је до монополизације Савеза и онај ко заузме после избора челну функцију у ФСС не може никако бити смењен пре краја мандата – навео је Ђуровић.

У време Томислава Караџића сваког члана Извршног одбора морала је да аминује Скупштина, па је тада барем формално деловало да он нема апсолутну власт, пошто је морао да лобира код већине делегата у том телу.

Сада је та ствар поједностављена.

Председник ФСС је аутоматски у Извршном одбору, а од осталих 14 чланова он лично именује и разрешава осам, за шта му није потребна никаква сагласност Скупштине.

Преосталих шест чланова такође он предлаже, али Скупштина мора да их потврди.

Парадокс је да јавност чак ни не зна које је чланове Кокеза директно именовао, пошто се у јавности само објави састав Извршног одбора, али не и ко је како изабран.

У случају да Извршни одбор, који је потпуно под влашћу председника, из било ког начина закаже, обезбеђено је и да Скупштина скоро двотрећински свира по нотама првог човека ФСС.

То је урађено тако што је регионалним фудбалским савезима дато толико одборника да заједно са радном заједницом и представницима спонзора увек имају довољну већину да прегласају представнике клубова Суперлиге.

Слободан Георгијев, новинар БИРН-а, напомиње за Данас да је ФСС одавно постао „приватна организација једног човека“, а да је оваквим Статутом то само потврђено.

– Бесмислено је уопште тумачити Статут ФСС када сви знамо да је Славиша Кокеза са групом људи око њега приватизовао ту организацију, а то је урадио под покровитељством власти. Статут ни раније није имао везе ни са чим, а тек сада нема јер је направљен само да би се обезбедили да их случајно нико никада не помакне са тог места, да би предупредили да им сутра не забију нож у леђа они који су сада послушни. Сама чињеница да је Славиша Кокеза председник ФСС, човек који до јуче није имао везе са фудбалом, говори сама за себе. Сада ни у сновима више нико не може да их помери одатле и омогућено им је да раде шта хоће – прича Георгијев.

Спонзори са правом гласа

ФСС омогућио је спонзорима да имају своја три делегата у Скупштини и тако практично одлучују о политици те организације. Иако је довољно сумануто да неко има право одлучивања у Савезу само зато што је спонзор, није уопште јасно ни на основу којих критеријума спонзори могу да именују своје делегате, као и шта се дешава ако се спонзорски уговор раскине пре истека мандата тог сазива Скупштине.

Он напомиње да је фарса почела још пре четири године када је вођена кампања против тадашњег председника ФСС Томислава Караџића.

– Две године су водили кампању против Караџића. У међувремену је Кокеза био мало у Звезди, па мало у Фудбалском савезу Београда, па онда мало потпредседник ФСС да тобож стекне искуство, а да све то изгледа као да је легално и легитимно. Далеко од тога да је Караџић радио добро, али ови сада немају никакву меру. Довољно је да погледате да је у најјачој лиги Пролетер из Новог Сада, клуб који нема свој стадион, нити основне услове за такмичење. У питању је франшиза Кокезиног Бродарца, који ће такође у блиској будућности вероватно играти Суперлигу. Ето, тако изгледа наш фудбал – наглашава Георгијев.

Споран ФС Косова и Метохије

Фудбалски савези Војводине, Западне Србије, Источне Србије и Београда дају по седам делегата у Скупштини ФСС, док једног члана, Горана Обрадовића, даје ФС Косова и Метохије.

На Косову и Метохији се годинама уназад не одржавају такмичења под ингеренцијом ФСС, а ФИФА и УЕФА су признали Фудбалски савез Косова као независно тело.

Стога се отвара питање које су уопште ингеренције ФС Косова и Метохије у оквиру ФСС.