Прочитај ми чланак

Како је Новак Ђоковић ускраћен за светски рекорд због реакције АТП

0

У понедељак 10. јануара је могла да почне 374. седмица Новака Ђоковића на врху АТП листе. Али није. Баш као што није добио недеље које му припадају због неких ранијих промена правила.

Новак Ђоковић је требало да има тачно 7.070 поена да су му рачунати и бодови са Вимблдона и по томе би био први играч планете.

Дакле, могао је, да је ситуација била другачија, да у финалу Аделејда игра и за прво место против Себастијана Корде. Овако је та титула (92. у каријери) била само корак напред у плановима да се врати на врх АТП листе.

Новак је тако остао на 373 недеља као први играч планете, а испред њега је у тениској историји само Штефи Граф која је 377 седмица била на врху WТА листе. Дакле, и у мушкој и у женској конкуренцији само једна особа има незнатно више седмица од Ђоковића, али је Србин и даље „кратак“ за четири седмице од изједначавања светског рекорда.

То је значило у пракси да је Новак до краја Аустралијан опена могао да дође од 376 седмица на врху листе, те да би вероватно добрим резултатом у Аустралији (зависио би и од резултата других играча) могао и те како да остане на врху и да потенцијално уз неке резултате крене ка историји и да постане први играч који је провео 400 и више седмица на врху. Било је готово извесно да би владао до средине фебруара и тако постао рекордер. Наравно, многи ће се сетити и ситуације са „замрзнутим бодовима“ током 2020. године када је Новак могао да упише више од 20 седмица на врху. Али, то није званично рачунато јер је практично и тенис био стопиран.

Да је било поена на Вимблодону извесно је да би и пре краја фебруара 2023. године Новак постао светски рекордер и да би урадио оно што није успео нико пре њега. Овако, то достигнуће ће морати да сачека барем још мало.

Ако се питате колика би разлика била у односу на остале играче, била би готово минимална. Карлос Алкараз, који је отказао учешће на Аустралијан опену, имао би 7.000 бодова, док би Рафаел Надал био одмах иза са 6.490.

Дакле све је могло да буде другачије само да је Ђоковићу рачунато 2.000 бодова које је поштено освојио на теренима Вимблдона када је у великом финалу савладао Ника Кирјоса.Подсетимо, тада је Вимблдон испоштовао одредбе Владе Велике Британије да се забрани учешће Русима и Белорусима на турниру, па је АТП морао да реагује.

У недостатку правих начин да се реши компликована ситуација одлучили су се за ону која је коштала  играче и играчице. Тенисерима су одузети поени (остаће нејасно зашто барем нису замрзнути) без могућности да се освоје нови. Најгласнији против тога је био управо Аустралијанац Кирјос који је причао да је требало да стигне и до Топ 10 јер је стигао до финала Вимблдона. То се није десило.

Подсетимо, Новак је и пре Вимблдона жестоко критиковао овакву одлуку АТП.

„Вимблдон је и даље Вимблдон. О томе сам сањао као дете и никада нисам размишљао о поенима или наградном фонду, али разумем оштећене играче. Ово је ситуација у којој сви губе. На личном нивоу, наравно, изгубићу 4.000 бодова ове године без прилике да их браним – Аустралијан опен и Вимблдон. Индивидуално негативно то утиче на мене. Разговарао сам у последњих неколико дана са менаџментом и председником АТП-ја, као и неким члановима Савета играча… Колективно, драго ми је што су се играчи ујединили са АТП-јем и показали гренд слему да када се деси грешка – а јесте се десила са стране Вимблдона – морамо да покажемо да ће бити последица. Подржавам играче и јединство играча, одувек сам то радио и одувек ћу радити“, поручио је Србин.

Затим је наставио.

„На Вимблдону и ЛТА је било да донесу ту одлуку… Ипак, тек пре неколико дана сам сазнао да су они добили препоруке владе Британије. У том документу је било неколико опција, не само једна на столу, а они нису разговарали ни сам ким – ни са АТП-јем, ни са играчима као појединцима, нити са руским и белоруским тенисеркама и тенисерима. Да комуницирају и да видимо има ли места за компромис, да можда испадне како треба. Мислим да је одлука Вимблдона погрешна, не подржавам је, али тема је изузетно осетљива – шта год да се одлучи, створиће се конфликт и разјединићемо се уместо да се ујединимо. Могли су да узму у обзир… Чуо сам да је постојала препорука WТА и АТП да играчи и играчице Белорусије, Русије и Украјине могу да одиграју егзибицију, или да играју заједно у миксу, па да новац оде жртвама у Украјини… Било је различитих идеја, али није било комуникације са стране Вимблдон.

Да ли постоји боље решење од пуког одузимања поена и недозвољавања играчима да одбране или да зараде бодове… Сви су погођени. За мене и за друге који су одигали добро прошле године на Вимблдону, ми не можемо да бранимо те поене, а неки неће имати прилику да зараде нове. Јединствена је и чудна ситуација, морам да кажем.

Могли су да одузму бодове, као што јесу, али да за оне који су зарадили бодове прошле године замрзну. Ово је јако некоректно према мени, према свима који су бележили одличне резултате прошле године. Бодови се топе, изгубио сам 4.000 бодова, а немам могућност да их одбраним због политике“, закључио је Ђоковић тада.