Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: ИТФ признао Косово

0

itf

Косово је држава исто колико је то и Србија! Тако нешто су данас поручили из ИТФ, Међународне тениске федерације, уврстивши нашу јужну покрајину међу 75 нација које су у понедељак обележавале Светски дан тениса.

Тако су на званичном сајту „Ворлд тенис деј“ окачили заставе по абецедном реду: Алжир, Аргентина, Аустралија, Азербејџан, Бахами и тако све редом до Косова, па даље до Србије, САД и осталих, представљајући земље учеснице.

Након хитне интервенције у поподневним сатима из Тениског савеза Србије, застава је напрасно уклоњена, а број држава се смањио на 74. Ипак, докази о „свињарији“ остали су на друштвеним мрежама. Конкретно, на твитер профилу ИТФ качене су слике свих нација које су славиле овај „празник“, а међу њима је било и Косово.

– Кошарко, помери се, време је за тенис – натпис је изнад слике из Пећи, где се кошаркашка дворана на кратко претворила у терен за бели спорт. – Ево призора са Косова, још је писало.

Занимљиво, овакав „третман“ су имале искључиво државе, не и регије и покрајине. Притом, ИТФ је прогласио за нацију и Норфолк острво, које има контроверзан геополитички статус, као територија Аустралије, али са посебном врстом аутономије.

– Изненађени смо овим гестом из ИТФ. Косово није члан нити ИТФ, нити Тенис Европе, и зато је чудно што су то урадили. Прошле године у Талину је било гласање по том питању и одбијен је њихов захтев за улазак у међународне тениске форуме. Имамо информацију да захтев Косова неће бити на дневном реду сада у марту, на новој седници скупштине Европске тениске организације. Свакако да рачунамо и на значајну помоћ и међународни утицај нашег председника, Вука Јеремића – рекао је генерални директор Тениског савеза Србије Душан Орландић.

orlandic

Са Косова, међутим, поручују да је њихов пријем у Тенис Европу, а потом и у ИТФ, практично већ „готова ствар“. На сајту тениске федерације из Приштине истакнуто је да се очекује „зелено светло“ на скупштини у Софији, а наводно ће добити чланство са ограниченим правима. Укупно ће бити 49 делегата који ће о томе одлучивати.

– У Естонији је њих 26 било за пријем, 25 против, док је 11 било уздржаних. Тиме није испуњена двотрећинска већина, као услов. Међутим, делегатима са Косова тада није било дозвољено да се обрате скупштини и објасне разлоге за пријаву за чланство. Али, сада је ситуација другачија, јер нам је Жак Дупре, председник Тенис Европе послао писмо у ком каже да ће Косово добити прилику да каже шта има непосредно пре новог гласања по питању пријема и надамо се најбољем – речено је из Тениске федерације Косова.

СТОНИ ТЕНИС 

Стонотенисери Косова већ се такмиче на међународним шампионатима, баш као и у рвању и у дизању тегова. Клубови из јужне покрајине су се надметали и у рукомету, примљени су у ЕХФ, али без националних обележја.

Врши се огроман притисак на ФСС, док се агресивна кампања дешава и у кошарци. Било је покушаја учешћа и у боксу, кик-боксу и појединим другим спортовима, које су се махом завршавале забранама.

НАШ САВЕЗ ОКУПИО МАЛИШАНЕ

Тениски савез Србије обележио је Светски дан тениса низом промотивних акција, међу којима је била организована и она из програма „Тенис 10“ намењен најмлађим тенисерима – почетницима (од 6-10 година).Организована у неколико клубова (ТК Дрил, Тениска академија Типсаревић…) окупила је много деце жељне да се баве овим спортом. Најмлађи су имали прилику да се упознају са основним ударцима, на специјално припремљеним малим теренима. Ову акцију ТСС подржао је НИС, генерални спонзор Савеза и свих великих догађаја у српском тенису.

(Вечерње новости)