Прочитај ми чланак

ХАОС У ЦГ Вицешампион света дочекан уз српске заставе

0

Црногорски боксер Петар Лијешевић освојио је сребрну медаљу на Светском првенству, али је део црногорске јавности киван на политизацију и непоштовање пандемијских мера приликом дочека у Подгорици и Будви.

Уместо да се пише и прича о великом успеху Петра Лијешевића који се у Подгорицу вратио као вицешампион света у својој категорији, прича се углавном о политици, односно начину на који је дочекан на аеродрому у Подгорици.

У великом финалу, њега је савладао руски такмичар Василиј Каверин, али се Лијешевић уздигнуте главе са српском заставом вратио у главни град Црне Горе, што је привукло велики број грађана да дођу до ваздушне луке и поздраве га. Окупљени грађани певали су му песме уз транспаренте “Петре, ти си понос Његошеве Црне Горе”, а сцена је била преплављена српским тробојкама.

То је био само увод у оно што га је дочекало у срцу Будве, где се окупило на стотину навијача који су певали родољубиве песме попут “Весели се српски роде до слободе”, а Петар је све време био огрнут српском заставом. Оно што је додатно изнервирало црногорску јавност је чињеница да је на његовом лицу била маска са заставом Краљевине Црне Горе са српском тробојком и белим орлом.


Та застава била је доминантна на литијама, касније и на изборима за парламент Црне Горе, после чега је дошло до промене власти и одласка Мила Ђукановића. У међувремену, Лијешевићу је на великом успеху честитао нови премијер ове државе, Здравко Кривокапић.

Део црногорске јавности није одушевљен дочеком. Напротив, на насловној страни данашњих “Вијести” доминира вест под називом “Петар је шампион, а овако се шампион не дочекује“ констатујући да је све више личило на политички митинг, него на дочек спортисте.

 
 
 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Бунт Црна Гора (@bunt_cg)

Исти лист наводи да је бројне непријатности доживео новинар Радио-телевизије Црне Горе, Небојша Шофранац, којег су људи из масе називали усташом, а према њему су били изузетно негативно и непријатно настројени. Поменути извор тврди да су се уз то масовно кршиле мере против коронавируса, али је на крају ипак честитао свом борцу на успеху.