Прочитај ми чланак

Фудбал: Треба ли Србији странац? (Анализа)

0

FUDBAL: SRBIJA-SKOTSKA

(sportske.net, фото: бета)
Тема која се као лајт мотив провлачи кроз српску фудбалску јавност актуелна је и последњих дана. Овога пута у жижи интересовања није Бразилац Клео, већ Камерунац Оумару.

Након утакмице полуфинала национлног Купа између ОФК Београда и Војводине, први човекбеоградског клуба Зоран Терзић још једном је отворио питање позивања страних играча у репрезентацију Србије.

Лајт мотив који се изнова враћа у центар пажње овога пута је са Бразилца Клеа, светло рефлектора бацио на Абубакара Оумаруа, сјајног нападача Војводине.

Камерунац је још једном показао да се ради о играчу који на српским теренима својим нападачким квалитетима прави разлику, Оумару је већ четири године у Србији на прагу је да испуни све потребне услове да заигра за ‘Орлове’.

Питање које се поставља гласи – Треба ли Србији странац?

Мишљења су наравно подељена, схватању да за ‘Орлове’ треба да играју само домаћи фудбалери дели и селектор Синиша Михајловић.

„По доласку на место селектора сам говорио о томе и тада сам рекао да док сам ја ту странац неће играти за Србију!“, категоричан је Михајловић.

Селектор истиче да национални дрес морају да носе искључиво они играчи који Сбију осећају као своју земљу.

„Да дрес Србије обуче неко ко има наш пасош, а срце му је негде далеко, то не долази у обзир. За Србију ће играти само играчи који Србију доживљавају као своју земљу, са њеним коренима, они који су у њој рођени или су им родитељи и родбина пореклом са ових простора.“, рекао је Михајловић за ‘Спорт’.

Становишта селектора су јасна, ипак искуства која друге земље имају на сличним примерима су такође добри показатељи.

Конкретно гледавши статистику нападачке линије, као једне од најпроблематичнијих, у текућим квалификацијама за Светско првенство, ипак се долази до закључка да би присуство једном Абубакара међу ‘Орловима’ дефинитивно поправило голегетерски учинак.

Наиме, Србија је у току квалификација за Светско првенство постигла укупно 8 голова на шест мечева, од чега је шест постигнуто на само једном дуелу.

Србија је само у Новом Саду била голгетерски расположена, а голове су махом постизали фудбалери чија примарна позиција у ствари и није нападачка.

Које је ваше мишљење, треба ли Србији странац?