Прочитај ми чланак

ФУДБАЛ: Данска у Београду разбила Србију (Видео, ток меча)

0

Репрезентација Србије поново је разочарала у квалификацијама за Европско првенство 2016, пошто је поражена у Београду од Данске после преокрета – 3:1 (0:1).

Србија је сјајно започела меч пред празним трибинама стадиона Партизана, јер је Зоран Тошић већ у четвртом минуту донео предност Орловима

Међутим, наша селекција је од тог тренутка необјашњиво стала и почела да се брани, да би Никлас Бентер у 61. и Симон Кјер 63. минуту донели потпуни преокрет Данцима. Коначан резултат поставио је такође Бентнер у 85. минуту.

У међувремену, европска фудбалска унија саопштила је да ће 2. децембра донети одлуку на жалбе Фудбалског савеза Србије и Фудбалског савеза Албаније, поводом казни за прекинути меч прошлог месеца у Беогаду.

ТОК МЕЧА

Наша репрезентација кренула је агресивно од прве секунде, па је већ после 44 имала прилику да угрози гол Шмајхела. Филип Ђуричић је лепо петом одложио лопту до Душана Тадића, на левом крилу, али га је Бјеланд фаулирао. Међутим, Зоран Тошић је слабо центрирао па је шанса пропала. Није Србија одустајала од пресинга, што је је донело вођство после само четири минута игре.

Квалификације за ЕУРО 2016:

Група И:
Португал – Јерменија 1:0 (0:0)
Роналдо 72
Србија – Данска 1:3 (1:0)
Тошич 4 – Бентнер 61, 85, Кјер 63

Табела:
1. Данска        3 1 1 1 3:3 4
2. Албанија    3 1 1 1 2:4 4
3. Португал    2 1 0 1 1:1 3
4. Србија        2 1 1 0 4:1 1(-3)
5. Јерменија  2 0 1 1 2:3 1

Састави:

Србија: Стојковић, Ивановић, Бишевац, С. Митровић, Д. Тошић, Гудељ, Матић, З. Тошић, Ђуричић, Тадић, Лазовић

Данска: Шмајхел, Анкерсен, Кјер, Бјеланд, Бојлесен, Квист, Вибе, Каленберг, Ериксен, Крон-Дели, Бентнер.

Поново је уследила акција по левом крилу, да би се Филип Ђуричић лепо окренуо на 30 метара од гола и послао је по земљи у средини казненог. Немања Гудељ је практично пропустио кроз ноге, а она је стигла до узамљеног Зорана Тошића који је лако шаље иза Шмајхела – 1:0.

Покушали су Данци да одговоре, али се неколико спорадичних напада завршило на уласку у нашу половину, да би Србија у осмом минуту пропустила феноменалну шансу да дуплира вођсто. И поново је гол шанса стигла после акције на левом боку, Душан Тадић је пронашао Ђуричића, који није најбоље захватио лопту, али је затм Данко Лазовић дочекао на маказице, Шмајхел је одлично интервенисао, а Тошић пропустио прилику да са само два метра постигне свој други гол.

Наредних десетак минута протекло је без узбуђења, да би на уласку у 20. гости имали прву шансу. Каленберг је добио лопту на капици и покушао да проигра Вибеа, али је на крају лопта завршила код Бентнера. Нападач Волфсбурга био је у изгледној позицији, седам-осам метара десно искоса, али је катастрофално захватио лопту. Недуго затим, бивши нападач Арсенала тражио је пенал, после дуела са Митровићем, али је главни арбитар Чакир добро видео да га наш халф није ни пипнуо.

Данци су успели да преузму контролу, док се наша репрезентација повукла чекајући грешку противника. Ипак, једини значајнији напад Србија је створила преко Душана Тадића, али је Тошић био ‘кратак’ на другој стативи, затим је сјајну шансу имао Вибе. Данци су одиграли акцију из прве кроз средину, Бентнер је проиграо Вибеа, који је дивно сачувао лопту, ушао у казнени и гађао даљи угао гола Стојковића, али је наш чувар мреже парадом успео да сачува своју мрежу.

Србија је до одласка на одмор углавном бранила свој гол, али Данци нису успели да створе изгледну прилику за изједначење, иако су имали 65 одсто времена лопту у својим ногама. Наши дефанзивци су излазили на време у блокове и правовремено удвајали противничке играче. Последњу шансу да нешто промени пред одлазак на одмор имао је Критијан Ериксен, али је из изгледне позиције погодио само живи зид.

Селектор Дик Адвокат извршио је прву измену већ на полувремену, уместо Филипа Ђуричића на терену се нашао Здравко Кузмановић. Везиста Интера 50. пут игра у дресу са националним обележјем. Међутим, други део игре није почео добро по нашу селекцију. После уводног напада наше селекције, прилику на другој страни имао је Кристијан Ериксен. Изборио се за простор за шут, даљао са ивице казненог ближи угао, али је лопта погодила спољни део стативе.

У уводних петнестак минута другог дела игре није се ништа значајно променило. Наша селекција заиграча је за нијансу агресивније и офанзивније, али је тто Данцима донело још више простора за напад. Недуго после стативе Ерикесена Бентер је имао два покушаја главом, али је за мало био непрецизан. Ипак, исправио се у 61. минуту, опет после акције везисте Тотенхема.

Ериксен је повукао лопту од средине терена све до казненог простора Србије, уследио је шут по земљи, Стојковић је само кратко одбио лопту, а Бентнер био најближи њој и само је гурнуо у мрежу – 1:1.

Није се наш тим ни опоравио од гола, а већ у следећем минуту гости су стигли до потпуног преокрета. После фаула Кузмановића, Николај Болесен послао је лопту из прекида на другу стативу – где је био необјашњиво усамљени Симон Кјер и рутински закуцао лопту у мрежу – 1:2.

Могла је Србија да се врати у меч после само минут, али је после центаршута Тадића Данко Лазовић погодио пречку из петерца. Већ у следећем нападу узвратио је Вибе, шутирао је снажно са двадесетак метара, Стојковић је остао укопан, али је лопта само задрмала пречку. Наши су деловали разбијено после преокрета гостију, а само их је пука срећа и ноншалантност Данаца спасла још неколико примљених погодака.

У међувремену, Адвокат је све карте бацио на напад. Александар Митровић ушао је уместо Немање Гудеља, док је Лазар Марковић добио прилику уместо Душана Тадића. Ипак, то није донело никакву промену на терену, пошто је задња линија нашег тима деловала потпуно аматерски, али је Стојковић зауставио нови покушај Вибеа са десетак метара.

Покушала је Србија у последњих десет минута да евентуално стигне до бода, али су сви напади наше селекције окончани лошим пасовима у самој завршници. Кузмановић је покушао са ивице казненог, док је Лазар Марковић спречен да упути ударац са пенала, сјајном интервенцијом Кјаера. Међутим, све наде нашег тима да би могао до бода срушио је Никлас Бентер својим другим голом у 85. минуту.

После корнера Србије, Данци су одиграли контру у три потеза, да би она на крају стигла до Ериксена на ивици казненог. Сјајни играч Тотенхема сачекао је да се Бентер извуче из офсајда и послао му савршену лопту, а овај је рутински примирио и донео свом тиму и више него заслућен тријумф – 1:3.

(Б92, видео: РТС)