Прочитај ми чланак

ФК Партизан – какав би ово био страшан тим! (Фото)

0

pfc
(Мондо)

Момчило Моца Вукотић и Саша Илић рекордери су по броју утакмица у Партизану. „Моца“ је одиграо 791 утакмица у црно-белом дресу, а Саша Илић се ближи бројки од 600.

Навијачи Партизана последњих година се са сетом присећају неких бољих времена када су фудбалери одлазили из клуба тек када су постали формирани играчи, када су оставили неизбрисив траг.

Новије управе бране се чињеницом да је продаја играча најважнији извор прихода клуба, најважнија ставка за опстанак… Није то само зла коб Партизана. И остали клубови из региона живе од продаје играча. Али, неки то раде много, много боље.

Узмимо пример загребачког Динама, тренутно, неприкосновеног фудбалског владара у еx-Yу. Многи навијачи Динама имају много тога да замере Здравку Мамићу, који у Хрватској има и надимак „максимирски шериф“. За познаваоце прилика у тој земљи, он је „муфљуз“, али гледано са стране, Мамић је најуспешнији фудбалски бизнисмен у овом делу Европе.

Какве је све играче тај човек „умуљао“ за много добре паре! Бесмислено је и наводити све играче са којима је Мамић направио добар посао. Њега смо узели као пример да може и тако.

Партизан, други фудбалски клуб у региону (по резултатима, што у домаћем такмичењу, што у Европи), остао је без мноштва играча који сада увесељавају навијаче великих европских тимова.

Продао их је кад су још били голобради, а неки од њих, који су прошли Партизанову школу, нису одиграли НИ МИНУТ за први тим! Већина је отишла за време мандата Драгана Ђурића, а последњи у низу је нападач Александар Митровић.

Три сезоне одиграо је Симон Вукчевић, по две сезоне Стеван Јоветић, Адем Љајић, Иван Обрадовић и Лазар Марковић. Митровић је продат после само годину дана играња за први тим. Миралем Сулејмани одиграо је само један меч, Матија Настасић и Иван Радовановић (сви А репрезентативци) нису одиграли ниједан минут за први тим!!!

Замислите само тај везни ред и напад: Јоветић и Љајић, шпицеви Лазар Марковић и Митровић, иза њих Сулејмани. У одбрани Матија Настасић…

 

Прочитајте ово:

Стеван Јоветић (2006-2008), везни – 51 утакмица, 13 голова. Отишао са 18 година.

Адем Љајић (2008-2010), везни – 38 утакмица, 9 голова. Отишао са 18 година.

Лазар Марковић (2001-2013), нападач – 46 утакмица, 13 голова. Отишао са 18 година.

Александар Митровић (2012-2013), нападач – 27 утакмица, 14 голова. Одлази са 18 година.

Симон Вукчевић (2003–2006), офанзивни везни – 52 утакмице, 13 голова.

Иван Обрадовић (2007-2009), одбрана – 55 утакмица, 1 гол.Отишао са 21 годином.

Миралем Сулејмани (2005-2006), везни/нападач – 1 утакмица у првом тиму. Отишао са 17 година.

Матија Настасић, одбрана – 0 утакмица у првом тиму. Отишао са 18 година.

Иван Радовановић, везни – 0 утакмица у првом тиму. Отишао са 19 година.

 

Овде је само реч о играчима који су прошли Партизанову школу (могли смо да поменемо и Немању Томића, Радосава Петровића…). Или Стефана Савића, којиније прошао Партизанову школу, већ је дошао из БСК Борче…

Додајте још неког искусног голмана, штопера, по два бочна играча и добија се тим, који би, без проблема, био учесник Лиге шампиона и верујемо, не само учесник који служи као „топовско месо“.

Lazar Markovic99p0

Новац?
Тешко је израчунати колико је Партизан добио новаца за све ове играче, јер, знате да је у српском фудбалу уобичајено да се цифре не саопштавају, уз опаску да је то „пословна тајна“, мада је готово свуда у Европи обичај да се такви детаљи износе у јавност.

Партизан је за ових осам побројаних играча сигурно инкасирао неких 30-ак милиона евра. А сада, малтене, само један вреди толико! Рецимо Стеван Јоветић, кога је Манчестер сити толико платио овог лета.

Треба подсетити да је Фиорентина својевремено платила за Јоветића између осам и девет милиона евра, али је Партизан добио само пола од тог новца. Остало је отишло менаџеру.

Јоветић је 2007. године потписао професионални уговор са Партизаном на две године, уз опцију продужења за још годину дана. Отишао је годину дана после потписивања уговора…

Лазар Марковић, без премца, најбољи српски шпиц тренутно, продат је овог лета Бенфики. Тачније, продат је много раније израелској менаџерској компанији Пинија Захавија за седам милиона евра. То је потврдио Драган Ђурић у интервјуу „Спортском журналу“ 14. јуна ове године.

Јасно је да су расходи у Партизану велики, да је то велики систем, уз Спортски центар у Земуну, који је, иначе, требало од данас да буде стављен под хипотеку(!?), али та тема није разматрана на Управном одбору због подела међу његовим члановима око продаје Митровића Андерлехту.

Али, сигурно је да би Партизан, да је сачувао бар још коју годину неколицину ових играча, имао солидна примања од играња у Лиги шампиона, пунији стадион, јер би навијачи имали шта да виде и кога да гледају, а не би било згорег посегнути и за домаћинским пословањем у којем се у Партизану толико много говори…