• Почетна
  • СПОРТ
  • Финале прекинуто, навијачи упали на терен, Партизан – Звезда 43:43 (3. четвртина)
Прочитај ми чланак

Финале прекинуто, навијачи упали на терен, Партизан – Звезда 43:43 (3. четвртина)

0

Финале Купа Радивоја Кораћа у крагујевачкој хали „Језеро“ играју Партизан и Црвена звезда од 21 час.

Кошаркаши Партизана бране „Жућкову левицу“, док су црвено-бели последњи пут освојили национални Куп 2006. године, што им уједно и последњи трофеј.

Актуелни освајач имао је нешто лакши распоред у завршници Купа Радивоја Кораћа ове сезоне, па су у четвртфиналу елиминисали Слободу, док су у полуфиналу били бољи од Мега Визуре после тешке борбе. Звезда је прво прескочила Војводину, да би у дербију декласирала Раднички и у добром расположењу чека финале.

Хала „Језеро“ је пола сата пре почетка дуела вечитих ривала била испуњена до последњег места, навијачи два клуба се међусобно вређају, али за сада нема инцидената, па нека тако и остане.

Тренер црно-белих Душко Вујошевић одлучио је да од почетка заиграју Гордић, Милосављевић, Лучић, Гордон и Мусли, док се Влада Вукоичић определио за петорку: Нелсон, Ракочевић, Скот, Суботић и Катић.

Не може без пиротехнике
Ни финале Купа у Крагујевцу не може да протекне без убацивања предмета на паркет, али за сада нема озбиљнијих инцидената. Неколико упаљача и петарди пало је на паркет, гађана је и клупа Звезде, засијале су и бакље на трибинама, има и препуцавања навијача две екипе, док је борба за трофеј права спортска и врло лако би једна лопта могла да одлучи.

 Прва четвртина протекла је у тврдој борби, публика је гледала право финале и одличну игру капитена који су носили своје екипе. Играло се кош за кош, црвено-бели су углавном били у вођству, осим у трећем минуту када Лучић погодио тројку за 6:4. Брзо су међутим Нелсон, Ракочевић и Суботић вратили Звезди предност (9:6) средином уводне деонице.

Након тога се догодио и један од битнијих тренутака, пошто је Дру Гордон повредио лево раме приликом једног дуела са Катићем. Јесте погодио кош и остао још кратко на терену, али је потом морао на клупу.

На другој страни Нелсон је тројком одвео свој тим на 12:8, а Ракочевић до првог, малог одмора диктирао игром свог тима и терао ривале на фаулове, па су тако Милосављевић и Богдановић већ имали две личне грешке.

Скот је поготком са дистанце одвео Звезду на „+6“ (22:16) и затим погодио једно од два слободна бацања, а Вестерман и Бертанс нису дозволили ривали да у другу деоницу уђе са осетнијом разликом – 22:25.

Прорадио је шут Симоновићу у наставку, подсетио је зашто је доведен у Звезду, али му је на прву тројку одговорио Вестерман за минимално вођство Партизана (29:28), док су другом црвено-бели повели 33:30.

Кренуо је Ракочевић у 17. минуту на полагање, али га је Гордон јурио и с леђа снажно блокирао, након чега је Симоновић направио намеран фаул, што црно-бели нису искористили на прави начин. Лучић је погодио једно од два слободна бацања (35:34), а Богдановић у наредном нападу промашио тројку.

Растрзану игру на обе стране прекинуо је Суботић тројком за 39:37 на 46 секунди до краја првог полувремена, што је натерало Душка Вујошевића да тражи први тајм-аут. До одмора Ракочевић је са пенала погодио за Звезду па ће његов тим у трећу четвртину улази са три поена предности – 41:38.

Изузетно лоше су црвено-бели отворили друго полувреме, пет минута су били без поена, за шта је заслужна и одлична одбрана српског првака. Катић је промашио зицер, грешио је, неочекивано и Ракочевић, али ни Партизан није блистао у нападу.

Успели су тројком Бертанса да пређу у вођство (43:41), да би Скот полагањем из контре прекинуо црну серију свог тима и поравнао резултат